Android işletim sisteminin sahibi olan Google, Mayıs ayında düzenlenecek Google I/O etkinliğinde tanıtılacak Android Q’nun beta sürümünü resmi olarak yayınladı. Android’in bir sonraki sürümü kullanıcılara katlanabilir akıllı telefonlar için çeşitli geliştirmeler, fotoğraflar için Dinamik Derinlik formatı, bağlantılar için yeni API’lar, yeni medya kodekleri ve kamera yetenekleri, NNAPI uzantıları, Vulkan 1.1 desteği, daha hızlı başlangıç ve çok daha fazla özellik vadediyor.
Google, Android Q’nun Beta 2 sürümünü Nisan’da, Beta 3 sürümünü Mayıs’ta, final API’ların ve resmi SDK’lerin bulunacağı Beta 4 sürümünü Haziran’da, Beta 5 ve Beta 6 sürümlerini ise 3. çeyrekte final sürümü resmen yayınlanmadan önce erişime açacak. Android Q Beta 1 sürümü şu an için Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 ve Pixel 3 XL modelleri için erişime açılmış durumda. Android Q’nun kullanıcılara sunacağı yeni özelliklerden en dikkat çekenleri şu şekilde;
Mobil Dünya Kongresi ile birlikte katlanabilir akıllı telefonlar resmen hayatımıza girdi ve ilerleyen dönemde daha fazla katlanabilir akıllı telefonun tanıtılması bekleniyor. Google, Android Q ile birlikte çoklu uygulama kullanımı, uygulamaların ekrandaki boyutlarının yeniden düzenlenmesi gibi konularda bazı değişiklikler gerçekleştiriyor. Ayrıca Google, Android Q ile birlikte geliştiricilerin uygulamalarının katlanabilir ve büyük ekranlarda nasıl davranacağını kontrol etmelerini kolaylaştırıyor.
Google, kullanıcıların bir uygulamadaki içeriği, başka bir uygulamadaki kişiyle paylaşmasını kolaylaştırmak için Paylaşma Kısayollarını geliştiriyor. Bu özellik sayesinde paylaşımlar sırasında uygulamalar arasındaki geçiş oldukça kolay bir şekilde gerçekleşiyor.
Örneğin; telefonunuz uçak modundayken mobil tarayıcınıza giriş yaptığınız. Böyle bir durumda uygulamadan çıkıp Wi-Fi ya da mobil veriyi etkinleştirip yeniden uygulamaya dönmeniz gerekirdi. Android Q ile birlikte Google, kullanıcılara Wi-Fi ya da mobil veriyi etkinleştirebilecekleri bir panel gösteriyor. Böylece uygulamadan hiç çıkmadan internet bağlantınızı aktif edebiliyorsunuz.
Mevcut Android sürümlerinde ağ bağlantıları taramak için kullanılan API’ların çoğu COARSE konum izni gerektiriyor. Ancak Android Q, Bluetooth, Hücresel ve Wi-Fi için FINE konum izni istiyor. Böylece güvenlik, daha üst seviyeye çıkmış oluyor.
Android Q, gelişmiş Wi-Fi kilidi API sayesinde yüksek performans modu ve düşük gecikme modu gibi özelliklere sahip. Wi-Fi güç tasarrufu, bu modlar aktif durumdayken doğal olarak çalışmıyor. Bununla birlikte düşük gecikme modu yalnız ilgili uygulama ön planda çalışırken ve ekran açıkken aktif oluyor. Özellikle gerçek zamanlı oyunlarda düşük gecikme modunun oyun keyfini fazlasıyla artıracağını söyleyebiliriz.
Android Q ile birlikte cihazlar, görüntünün derinlik verilerini DDF formatında ayrı bir dosyada saklayabilirler. Bu sayede orijinal görüntü verilerini değiştirmeden yalnızca derinlik ve JPEG verileri talep edilerek fotoğraf çekildikten sonra arka plan bulanıklığını değiştirmek mümkün olabilir.
Android Q, medya oynatıcıların daha az bant genişliği kullanarak daha yüksek kaliteli görüntüler göstermesini mümkün kılan AV1 kodekini destekliyor. Ayrıca yeni Android sürümü, konuşma ve müzik servisleri için optimize edilmiş, HDR10+ destekli Opus kod çözücüsünü de destekliyor.
Önümüzdeki yıla girmek için hala iki aydan fazla zamantayız. Fakat, önümüzdeki sene amiral gemileriyle ilgili sızıntılar ve söylentiler hemen etrafta dolaşmaya başladı. Samsung ,...
Asus'un Android 7.1 Nougat işletim sistemiyle piyasaya sürdüğü uygun fiyatlı akıllı telefonu Zenfone 5 Lite, Android 9.0 Pie güncellemesi almaya başladı. ...
Mars’ın yörüngesindeki uydulardan biri olan Phobos’un, Mars atmosferinden gelen yüklü atomlar ve moleküller süresince seyyaresi çevrelediğini gösteren yeni bir araştırma...