Vikipedi’nin Engelsiz Versiyonu Kapanıyor

29 Nisan 2017’den bu yana yaklaşık 2 yıldır Türkiye’de erişime kapalı olan Vikipedi’nin engelsiz sürümü WikiZero yakında kapanacak. Wikipedia’nın yaptığı açıklamaya göre yakında başka bir URL bağlantısı üzerinden hizmet verilmeye devam edilecek.


Wikipedia, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada zaman zaman önemli tartışmaların odak noktası oluyor. Kullanıcı kontrollü bilgi girişi ve dijital ansiklopedi mantığı hâlâ milyonlarca kullanıcısı olmasını sağlıyor. 

29 Nisan 2017 tarihinde ülkemizde erişime kapatılan Vikipedi’ye erişmek için birden fazla yol vardı. En popüler tercih genelde VPN servislerinden yana olsa da dijital güvenliği önemseyen kullanıcılar için VPN bir çözüm değildi. Wikimedia Vakfı’nın 2013’te hizmete sürdüğü WikiZero platformu Türkiye için de hizmete sokuldu.

WikiZero servisi www.wikizero.biz bağlantısı üzerinden Türkçe Vikipedi’ye ulaşma fırsatı sunuyordu. Hatta engellemelere atıfta bulunan bu sürümdeki Vikipedi logosu üzerinde yer alan “Özledik!” yazısı da dikkatleri çekiyordu.

WikiZero sürümüne ulaşmak için herhangi bir Wikipedia makalesinin URL bağlantısına “0” ibaresi eklemek yeterliydi:

tr.0wikipedia.org/ornek

Bu işlemden sonra otomatik olarak, Vikipedi ile aynı içeriğe sahip makalenin WikiZero versiyonuna ulaşıyordunuz. 

Wikimedia Vakfı’na bağlı WikiZero ekibinin yaptığı son açıklama ise şöyle:

Vikipedi içeriklerine erişmek için platform bundan böyle Vikipedi bağlantılarına “0” yerine “1” eklediğinizde orijinal içeriklere ulaşacak. 

tr.1wikipedia.org/ornek

Vikipedi’nin Türkiye’de ne zaman tekrar erişime açılacağı net değil. Bu konuda Wikipedia’nın sorunlu olan maddeleri yeniden düzenlenmesi talep edilmişti. Maddeler ve içerikler düzenlenmeyince yasak da kaldırılmamıştı. hizmete girdiği 2013 yılında düzenlenen SXSW fuarında Interactive Ödülü’ne layık görülmüştü.




Windows 10 Boş Başlatma Ekranı Sorunu Yaşıyor
Windows 10 Boş Başlatma Ekranı Sorunu Yaşıyor

Windows 10'un v1809 sürümünde ve Windows Server'da yaşanan bir sorun neticesinde sistem korumalı güvenli mod ile başlatılan UEFI PC'ler, boş başlatma ekranı sorunu ile karşılaşıyor. ...

Antarktika’da Gizemli Canlılar Bulundu! 2021
Antarktika’da Gizemli Canlılar Bulundu! 2021

Antarktika’da bir takım araştırmalar yapan bilim insanları, buz tabakasının derinliklerinde önceden hiç görülmeyen gizemli canlılar belirledi. Araştırmacılar, Antarktika sahanlığı...

Bebek Altına Yaptığı Zaman Haber Veren Akıllı Bebek Sistemi
Bebek Altına Yaptığı Zaman Haber Veren Akıllı Bebek Sistemi

Bebek bakmayı oldukça kolaylaştıracak yeni bir akıllı sistem geliştirildi. Pampers isimli firmanın geliştirdiği Lumi sistemi, bebeğin hareketlenmelerinin kaydını tutacak, bezini...