Gerçek Eserleri Taklitlerinden Ayırt Edebilen Yapay Zeka

ABD’deki Massachusettes Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, bir nöral ağı sahte sanat eserleri ile gerçeklerini ayırt edebilmesi için eğitti.


Rembrandt, 17. yüzyılda yaşamış, oldukça meşhur bir Hollandalı. Kendisi tarihin önemli ressamları arasında yer alıyor. Rembrandt’a ait olduğu söylenen 611 resmin büyük kısmının sahte, kopya ya da taklit olduğu düşünülüyor. Yapay zekanın amacı ise gerçek eserleri sahtelerinden ayırabilmek.

Geliştirilen nöral ağ, genel olarak görüntü tanıma amacıyla kullanılanlara benzer bir yapıya sahip. Yapay zekaya Rembrandt’ın olduğu bilinen eserler ve bilinen sahteleri gösterildi. Resimlerin tamamen yüklenmesi çok uzun süreceği için çalışmada kullanılan eserler, 13.000 küçük kareye bölünerek sisteme eklendi.

Sonuçlar ise oldukça umut verici. Nöral ağ, Rembrandt eserlerini sahtelerinden ayırmakta %90.4 oranında başarı sağladı. Yine de yapay zekanın başarılı olabilmesi için resmi uzaklaşarak incelemesi gerekiyor.

Eşi Andrea Frank ile birlikte yapay zekayı üreten Steven Frank, “Rembrandt’ı gerçekten farklı kılanın ne olduğunu görmek istiyorsanız, kanvastaki büyük resme daha büyük kompozisyon seviyesinde bakmalısınız.” diyor.




Dünyanın İlk Cinsiyetsiz Yapay Zeka Sesi (Video)
Dünyanın İlk Cinsiyetsiz Yapay Zeka Sesi (Video)

Teknolojinin bir cinsiyetinin olmaması gerektiğini düşünen araştırmacılar, yoğun çalışmalar neticesinde herhangi bir cinsiyeti temsil etmeyen bir yapay zeka sesi oluşturdular. ...

Türk Telekom CEO'sundan ortak altyapı çağrısı
Türk Telekom CEO'sundan ortak altyapı çağrısı

5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanılmaya başlandığı son günlerde, fiber altyapı da bir hayli öneme sahip. Twit5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanılmaya başlandığı son günlerde,...

OnePlus 7 Pro, Ekranıyla Samsung ve Apple'a Taş Çıkaracak
OnePlus 7 Pro, Ekranıyla Samsung ve Apple'a Taş Çıkaracak

DisplayMate, OnePlus 7 Pro'nun gelişmiş ekranı ile Galaxy S10, iPhone Xs gibi premium akıllı telefonlarla aynı A+ puanı aldığını açıkladı. ...