14 Çekirdekli Intel Alder Lake-P Mobil İşlemci Sızdırıldı! 2021

14 Çekirdekli Intel Alder Lake-P Mobil İşlemci Sızdırıldı! 2021

Intel Alder Lake-P mobil işlemcisi üzerine çalışan, masaüstü tarafta 11. nesil Rocket Lake-S işlemci ailesi için çalışmalarını sürdüren Intel, aynı anda mobil tarafta Tiger Lake H serisi işlemciler için de çalışmalarına devam ediyor. CES 2021’de H35 serisi işlemcilerini tanıtan Intel’in, H45 ailesini de Mart ayında tanıtması bekleniyor. Diğer taraftan da Eylül ayında tanıtılacak Alder Lake işlemciler için hazırlıklar devam ederken, 14 çekirdekli Intel Alder Lake-P mobil işlemci sızdırıldı.

Amerikalı silikon üreticisi, Alder Lake serisi ile hibrit tasarıma geçiş yapıyor.

.

Intel Alder Lake-P Mobil İşlemci Hibrit Tasarım ile Sunulacak

.

Twitter’da @BenchLeaks tarafından sızdırılan işlemcinin Geekbench testi, teknik ayrıntıları da gösteriyor. 14 çekirdek / 20 izlek tasarımı ile gelen işlemci, Intel’in yeni hibrit tasarımını kullanıyor. 10 nm SuperFin imalatından geçecek olan işlemciler, Intel’in 2021 senenindeki en büyük silahı olacak. Hibrit tasarımın bilgisayar işlemcilerinde nasıl performans vereceği ise merak edilenler arasında.

.

14 Çekirdekli Intel Alder Lake-P Mobil İşlemci Sızdırıldı!

.

Hibrit tasarımı tanımlarsak, performans ve verimlilik odaklı çekirdeklerin bir arada kullanıldığı bir tasarım diyebiliriz. Geekbench testinden anlaşılan Intel Alder Lake-P işlemci, 6 adet performans ve 8 adet verimlilik çekirdeğine sahip. Performans çekirdekleri hyperthreading desteklerken, verimlilik çekirdekleri ise bu özelliği sahip değil. İşlemcinin çekirdek ve izlek tasarımı ise şu şekilde:

.

  • 6 çekirdek / 12 izlek -> Performans bölümü
  • 8 çekirdek / 8 izlek -> Verimlilik bölümü
  • Toplamda 14 çekirdek / 20 izlek işlemci tasarımı

.

4.7 GHz maksimum frekansa sahip işlemci, temel frekans tarafında 0.8 GHz hıza sahip. Bu noktada programın işlemciyi tam olarak tanıyamaması neticesi mesele çıkmış olabileceği gibi, verimlilik çekirdeklerinin 0.8 GHz frekans hızına sahip olma olanağı da mevcut. Performans çekirdeklerinin ise tepe noktada 4.7 GHz hızına eriştiği düşünülüyor. İşlemcinin vasati hızı ise 4.27 GHz.

.

14 Çekirdekli Intel Alder Lake-P Mobil İşlemci Sızdırıldı!

.

Test2, burada işlemci gücü yerine dahili grafik birimine odaklanmış gözüküyor. GT2 dahili grafik birimi ile gelen işlemci, grafik tarafında 1.15 GHz frekans hızına ve 96 adet hesaplama birimine sahip. Testten 13446 puan alan işlemci, NVIDIA GTX 660 Ti ile benzer bir güce sahip diyebiliriz. Ancak, bu sonuçlar daha erken mertebe testlerine ait olduğundan rastgele bir yargıda bulunmak doğru olmayacaktır.

 .

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Microsoft Windows 10'a, Yerleşik Linux Çekirdeği Geliyor
Microsoft Windows 10'a, Yerleşik Linux Çekirdeği Geliyor

Yaz aylarında getirilecek olan özellik ile, Windows 10 kullanıcıları Linux çekirdeğini yerleşik olarak kullanabilecekler. Microsoft Mağazası'nda bulunacak olan Linux, Windows için bir alt...

4 Ay Ücretsiz Apple Music
4 Ay Ücretsiz Apple Music

Aylık abonelik sistemine dayalı müzik servisi platformu Apple Music, bugün için 4 aylık ücretsiz üyelik fırsatı sunuyor. ...

Overwatch 2 İle Birlikte, İki Oyunun Özellikleri Birleşecek
Overwatch 2 İle Birlikte, İki Oyunun Özellikleri Birleşecek

Overwatch 2, devam oyunu olarak adlandırılıyor ancak gelecek oyunla ilgili daha fazla detayın Jeff Kaplan tarafından açıklanmasıyla iki oyunun birçok özelliğinin birleşeceği...