Ice Lake Yongaları, 2020 MacBook'larda Fark Yaratacak

ABD merkezli teknoloji devi Intel'in dün yaptığı açıklamaya göre 11. nesil "Ice Lake" yongaları; makine öğrenimi, şifreleme, video sıkıştırma, kodlama ve kod çözme gibi görevleri çok daha hızlı yapabilecek.


Mac cihazlar, genellikle ofis işleri için kullanılır ve oyun performansları düşük. Belki de Intel'in Ice Lake yongaları Mac'leri oyun ve render işlerinde ileriye taşıyarak "Mac'de oyun oynanmaz" söylemini ortadan kaldırabilir. MacWorld çalışanı Jason Cross’un konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

"Quick Sync video sıkıştırmaları, AES şifrelemesi ve her geniş vektör işlemi için bir önceki nesle göre %30'dan fazla performans artışı var. Apple, bu yongaları bir MacBook'a koyarsa günlük işlerin çoğu, mevcut nesille hemen hemen aynı performansta olacak ancak büyük dosyaları sıkıştırmak, açmak ve videoları belirli formatlara kodlamak çok daha hızlı olacak."

intel ice lake 3

Entegre GPU, Intel'in Whiskey Lake yongalarına karşı grafik kıyaslamalarında performansı 2 katına çıkaran bir konfigürasyonda çalışan ultra düşük güçlü GeForce MX 150'a yaklaşmayı bile başardı. “World of Tanks Encore” ve “Counter-Strike: GO” gibi oyunlarda ölçülen gerçek dünya grafik performansı %50'den fazla bir hız artışı gösteriyor.

10 nanometre işlemine dayanan ve ince notebooklar için tasarlanan yeni çipler, daha yüksek grafikli oyunlar oynatabilmeli. Ayrıca gelecekteki giriş seviyesi 13 inç MacBook Pro veya MacBook Air modelleri çok daha hızlı bir video dışa aktarma, sıkıştırma ve açma getirecek gibi duruyor çünkü macOS, bu video özellikleri için Intel'in Quick Sync donanım hızlandırmasını tam olarak kullanıyor.

Apple'ın 15 inç MacBook Pro modelleri gibi özel bir GPU'lu yüksek kaliteli dizüstü bilgisayarları, pil gücüyle çalışırken daha hızlı Intel grafiklerinden yararlanacak. Aşağıdaki tabloda 10. nesil Ice Lake işlemcilerin U serisinden 6 ve Y serisinden 5 modeli bulunuyor.

intel 10. nesil ice lake

CPU açısından Intel, yeni yongaların çok çeşitli görevlerde saat başı talimatlarda (IPC) %18'lik bir gelişme sağlayacağını söyledi. Jason Cross, bu hız artışının, değiştirdikleri Amber Lake ve Coffee Lake-U yongalarından önemli ölçüde daha düşük bir tabana ve artırma hızına sahip yeni yongalarla dengelendiğini söylüyor.

PCWorld'ün kendi testlerine göre yeni Ice Lake silikon performansları, sıradan günlük işlerde sadece %1-2 daha hızlı performans gösteriyor. Geekbench gibi sentetik testlerde yongalar, yaklaşık %10 daha hızlı tek çekirdekli performans ve %20 daha iyi çok çekirdekli performans gösteriyor.

intel ice lake

Yeni Ice Lake yongalarının diğer özellikleri arasında inceliğe daha iyi entegrasyonunun yanı sıra en yeni Wi-Fi 6 kablosuz protokolü (802.11ax), Thunderbolt 3, DisplayPort 1.4 HBR3, HDMI 2.08, HDR10 ve Dolby Vision da yer alıyor. Ayrıca yeni yongaları içeren bilgisayarlar, 120 Hz'de aynı anda üç adet 4K ekrana, 60 Hz'de 5K bir çift ekrana veya 30 Hz'de tek bir 8K ekrana bağlanabilecek.

intel ice lake 2

Apple'ın profesyonellere ve oyunculara yönelik 16 inçlik bir MacBook Pro modelini piyasaya süreceği söyleniyor ancak MacBook Air ailesi ile giriş seviyesi ultra ince dizüstü bilgisayarları hedef aldıkları için yeni Ice Lake yongalarının kullanılması beklenmiyor.




Deniz Canlıları, Su Altı Ajanları Olarak Kullanılabilecek
Deniz Canlıları, Su Altı Ajanları Olarak Kullanılabilecek

Geçmişte hayvanların casus, silah ve uyarı sistemi olarak kullanılmaya çalışıldığı biliniyor. Ancak deniz canlılarının hareket sensörleri olarak kullanılmaları için...

HTC Wildfire X, Aslında Bir HTC Ürünü Değil
HTC Wildfire X, Aslında Bir HTC Ürünü Değil

Tayvan merkezli akıllı telefon üreticisi HTC, Wildfire X isminde bir telefon duyurdu. Hem fiyatı hem de özellikleriyle dikkat çekmeyi başaran telefon, HTC markası altında tanıtılmış olsa...

Microsoft Edge'e Gelecek Özellikler Ortaya Çıktı
Microsoft Edge'e Gelecek Özellikler Ortaya Çıktı

Windows ile birlikte yüklü olarak gelen Microsoft'un kendi internet tarayıcısı Edge, kullanıcılarını mutlu edecek yeniliklere kavuşuyor. ...