Google'ın Wi-Fi Kaydetme Cezası, 13 Milyon Dolara Çıkartıldı

Sosyal medyada gezerken ya da internette herhangi bir sitede bir şeyler okurken arka planda verilerimizin depolanıyor olması, herkesin ortak şikâyeti ve korkusu durumunda. Ancak Google, veri toplama konusunda biraz daha ileri gitti ve Street View hizmeti için gezdiği tüm sokaklardaki Wi-Fi şifrelerini depoladı. Bunun fark edilmesi üzerine teknoloji devine açılan davaysa en nihayetinde sonuçlandı.


Google’ın servisleri arasında yer alan, dünya genelindeki pek çok sokak ve caddeyi fotoğraflayan Steet View sayesinde kullanıcılar, o sokaklarda sanal olarak gezebiliyorlar ancak oldukça eğlenceli ve faydalı olan bu servisin bir sorunu ortaya çıktı. Google’ın Street View için sokak görüntülerini alırken bir yandan da çevredeki tüm Wi-Fi şifrelerini de izinsiz olarak kaydettiği belirlendi.

30 ülkede gerçekleşen ve 2007 ile 2010 yılları arasını kapsayan bu olay sonrası Google, "Yanlışlıkla oldu" minvalinde bir açıklama yapmıştı ancak teknoloji devi, burada da çuvallamış ve şirketin araçlarına bilinçli olarak böyle bir yazılımı yüklediği ortaya çıkmıştı.

google, street view

Yaşanan bu olaylar sonrasında ABD merkezli teknoloji devine ABD’nin 38 eyaletinden ortak dava açılmıştı. Açılan bu davanın sonucunda Google’a 7 milyon dolarlık bir ceza kesilmiş ve kaydettiği tüm verilerin silinmesi istenmişti.

2010’da sonlanan dava sonucunda 7 milyon dolarlık cezayı yeterli bulmayan davacılar, ısrarlarına devam ettiler. En nihayetinde o dava da sonuçlandı ve Google, toplamda 13 milyon dolarlık bir cezaya mahkum edildi. Google'ın son 9 senedeki gelişimini göz önüne alınca, insanın aklına "Başka veri toplaması yaşandı mı?" sorusu da gelmiyor değil.




Ulefone, Devasa Bataryalı Yeni Bir Telefon Geliştiriyor
Ulefone, Devasa Bataryalı Yeni Bir Telefon Geliştiriyor

Power serisi ile devasa bataryalı akıllı telefonlar piyasaya süren Ulefone, şimdi de P6000 Plus ile bu serisini devam ettirecek. ...

WhatsApp Business, iPhone'lara Dağıtılmaya Başlandı
WhatsApp Business, iPhone'lara Dağıtılmaya Başlandı

Resmi bir açıklama yayımlayan WhatsApp, iş odaklı uygulamaları WhatsApp Business'ın iPhone'larda da kullanılabileceğini duyurdu. ...

Samsung Galaxy Fold 2, Daha Uygun Bir Fiyatla Gelebilir
Samsung Galaxy Fold 2, Daha Uygun Bir Fiyatla Gelebilir

Galaxy Fold, eylül ayında piyasaya sürüldü ve katlanabilir telefon devrini başlattı. Ancak Galaxy Fold'dan daha küçük ekranla gelmesi beklenen Galaxy Fold 2 için çalışmalar devam ediyor...