Intel Yüksek Performanslı Ponte Vecchio GPU'sunu Tanıttı

Intel, 7nm teknolojisiyle üretilecek Xe tabanlı grafik işlem birimi Ponte Vecchio'yu tanıttı. Dünyanın ilk "exascale grafik kartı" olarak gösterilen yeni GPU'lar yapay zeka işlem teknolojilerinde ve yüksek performanslı bilgisayarlarda kullanılacak.


Intel, yüksek performanslı işlemler ve yapay zeka için geliştirdiği 'Ponte Vecchio' adlı yeni GPU mimarisini tanıttı. Adını İtalya'nın Floransa şehrindeki Ponte Vecchio köprüsünden alan Xe tabanlı yeni grafik işlem birimi, tıpkı Xeon işlemciler gibi ev ve oyun bilgisayarları için değil, veri merkezleri için tasarlandı. Yani hemen AMD ve Nvidia'ya rakip çıktığını düşünmeyin.

Intel'in Foveros teknolojisini kullanan Ponte Vecchio'da, AMD ve Nvidia grafik kartlarındaki gibi monolitik çiplerin yerine 3D yığınlamaya dayanan yonga tasarımı kullanılıyor. Ayrıca, Intel'in X Link teknolojisi sayesinde yeni grafik işlem birimini kullanan sistemler, yüksek performanslı hesaplama makinelerine işlem gücü sağlamak için birleşik belleğe sahip çoklu GPU'lar kullanarak ölçeklendirilebiliyor.

intel ponte vecchio gpu

Intel'e göre dünyanın ilk "exascale grafik kartı" olan Ponte Vecchio, 7 nm teknolojisiyle üretilecek ve süper bilgisayarlara güç verecek. Diğer yandan Intel, yüksek performanslı işlemcilere yönelik yol haritasını da açıkladı. Bu yıl 14nm Cascade Lake işlemciler tanıtıldı ve gelecek yıl 14nm'lik Ice Lake işlemciler yenilenerek Cooper Lake mimarisiyle karşımıza çıkacak.

Yine önümüzdeki yıl 'Sapphire Rapids' mikromimarisine dayanan işlemciler gelecek. Intel gelecek nesil teknolojilerin neler sunacağı konusunda açıklama yapmasa da, bazı yapay zeka işlem birimleri ve Ponte Vecchio'nun temelini oluşturan 7nm üretim süreci aynı teknolojiye dayanabilir.

Intel çok yoğun bir yıl geçiriyor ve süper bilgisayarlar seviyesinde yaşanan gelişmelerin 2021 yılına daha güçlü ve verimli PC'ler ve dizüstü bilgisayarlar olarak yansıması bekleniyor.




Huawei Telefonlarda Artık MicroSD Kart Kullanılamayacak
Huawei Telefonlarda Artık MicroSD Kart Kullanılamayacak

Ürünlerinde kullanacağı işletim sistemi ve işlemciler için boşluğa düşen Huawei, artık ürünlerine MicroSD kart yuvası da ekleyemeyecek. ...

Nikaragua yeni Dünya Dışı İşler Bakanlığı ile uzaya bakıyor 2021
Nikaragua yeni Dünya Dışı İşler Bakanlığı ile uzaya bakıyor 2021

Associated Press’e göre , yeni bakanlığı kurma kararı Çarşamba günü 76 milletvekili tarafından kabul edildi ve buna sadece 15 milletvekili karşı çıktı. Hareketin şaşırtıcı...

200 TL Altına Alabileceğiniz 13 Bluetooth Hoparlör
200 TL Altına Alabileceğiniz 13 Bluetooth Hoparlör

Bluetooth hoparlörler birçok durumda hayat kurtaran cihazlar olsa da kaliteli ve ucuz olan Bluetooth hoparlörleri bulmak fazlasıyla kolay olmayabiliyor. Biz de sizler için hem tasarım hem de...