Safari'de Jiroskop ve İvmeölçer İzinleri Denetlenebilecek

Geçtiğimiz ay Apple, iOS 12.2'nin betasını yayınlamış ve birçok yeni özellik eklemişti. Bu özelliklere bir yenisi daha eklendi: Artık web siteleri jiroskop ve ivmeölçeri kullanıcıdan izin almadan kullanamayacak.


iOS 12.2'nin beta sürümünde fark edilen, web sitelerinin jiroskop ile ivmeölçeri doğrudan kullanmasını engelleyen Hareket ve Yönlendirme Erişimi özelliği, Ayarlar kısmına girip Safari > Gizlilik ve Güvenlik yolunu takip ettiğinizde karşınıza çıkıyor. Standart olarak kapalı olan özelliğin web sitelerinin bu verileri kullanabilmesi için açılması gerekiyor.

Cihazın bazı özelliklerini test etmek için kullanılan sitelerden biri olan "What Web Can Do Today"e girildiğinde Hareket ve Yönlendirme Erişimi açıkken jiroskop ile ivmeölçerin kullanıldığı ve verilerin geldiği görülürken, bu erişimi kapattığımızda herhangi bir veri elde edilmiyor.

Benzer bir örneğe Apple'ın hareket destekli iPhone sayfasında da rastlıyoruz. Normalde telefonu eğdiğinizde sayfa da hareket ediyorken, erişimi kapatınca iPhone'da herhangi bir değişiklik gözlemlenmiyor.

Apple'ın bunu, geçen sene WIRED'ın ortaya çıkardığı ve birçok sitenin izinsiz veri topladığını söylediği bir rapora karşı geliştirmiş olabileceği düşünülüyor. Hatırlayacak olursak bir yazılım mühendisi olan Felix Krause de 2017 yılında benzer bir konuyu Apple'a rapor etmişti.




POCO M3 İncelemesi: Bütçe segmentinde yenilecek Telefon 2021
POCO M3 İncelemesi: Bütçe segmentinde yenilecek Telefon 2021

POCO’nun en son bütçe amiral gemisi, yine tasarlanmış bir arka bölüm ve bir Snapdragon işlemcisi ile beraber gelir. Tasarımına ve özelliklerine hızlı bir göz atarak POCO M3 ile...

Microsoft, Kullanıcılara Skype'ı Güncellemeyi Zorunlu Kıldı
Microsoft, Kullanıcılara Skype'ı Güncellemeyi Zorunlu Kıldı

Son sürüm olan 7.41.0.10101'in ardından gelen Skype 8 güncellemesi, Microsoft tarafından tüm kullanıcılara zorunlu kılındı. Yeni güncellemeyi ilk duyurulduğunda eski sürümün bir süre...

Apple, Kablolu Veri Transfer Yöntemi Geliştiriyor
Apple, Kablolu Veri Transfer Yöntemi Geliştiriyor

iOS 13'ün beta 3 sürümünde yer alan kodlara göre Apple, iPhone'lar arası kablolu veri transferini mümkün kılacak yeni bir yöntem geliştiriyor. ...