Ping Düşürme Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Ping, lag, gecikme… Yıllar boyunca birçok isimle bahsettik. Yıllar boyunca başımızın belası oldu. Ancak her sorun gibi, yüksek ping sorununun da çözümü var. Umarız, bu rehber sayesinde oyunlarda bulunan ping ölçer kabusunuz olmaktan çıkar. CS: GO veya LoL gibi oyunları oynarken, deyim yerindeyse kanser olmaktan kurtulmanız için yardım etmeye geldik.


İnternet üzerinden oyun oynarken insan bazen sinirden kendini kaybedebiliyor. Üst düzey çekişmelere ev sahipliği yapan bir ortamda gerginlik olmasından daha doğal bir şey yoktur. Hele bir de böyle bir ortamda yüksek ping sorunu yaşamak, insanı ciddi anlamda soğutabiliyor.

Bizler de tam olarak bu dertten muzdarip okurlarımız için bir ping düşürme rehberi hazırlamak istedik. Dileriz, rehberimiz Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) veya League of Legends (LoL) gibi rekabetçi oyunları oynarken yaşadığınız ping sorununu çözmenizde yardımcı olur.

ping düşürme

Yazımızda bulunan adımlar genel olarak yerine getirmesi kolay işlemlerden oluşuyor. Bu sebeple lafı fazla uzatmadan çözümlere geçelim. Önce kısaca nelerden bahsedeceğimizi özetleyelim:

CS: GO ve LoL gibi oyunlarda ping düşürme yöntemleri (Özet liste):

  • İnternet hızınızı test edin,
  • İnternetle bağlantı kuran tüm programları kapatın,
  • İnterneti kullanan tek kişi olmaya özen gösterin,
  • İnternet bağlantınızı Ethernet kablosu ile sağlayın,
  • Modeminizi kapatıp tekrar açın,
  • İnternet sağlayıcınızla görüşün,
  • Yeni bir modem almayı deneyin,

Ping nedir?

ping nedir

Ping, 1983 yılında Michael Muss tarafından icat edilen, bir veri paketinin farklı bir adrese dağıtımının sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilip, gerçekleştirilemeyeceğini doğrulamak için kullanılan sisteme verilen isimdir.

Aslına bakarsanız internet üzerinden bir oyun oynarken yapılan şey de budur. Yani oyunu oynayan kişinin kullandığı bilgisayar ve oyun sunucuları arasında asla durmayan bir veri alışverişi gerçekleşir. Oyunda gösterilen ping değeri ise bu alışverişin ne kadar sürede gerçekleştiğini gösterir. Ping, Türkçe’de gecikme olarak da kullanılır.

CS: GO ve LoL gibi oyunlarda ping düşürme yöntemleri:

Her şeyden önce internet hızınızı test edin:

hız testi

Eğer alışılagelmişin dışında bir ping değerine sahipseniz, ilk olarak bir hız testi yapmanızda fayda var. İnternet hızını test etmek için dünya çapında en popüler olan sitelerden biri olan Speedtest sitesini kullanabilirsiniz.

Test sonuçlandığı zaman yapmanız gereken şey, “ping”, “download” ve “upload” değerlerinizin önceden yaptığınız hız testleriyle benzer olup olmadığını kontrol etmek. Eğer değilse yüksek ping sorunu yaşamanızın sebebi bu olabilir.

İnternetle bağlantı kuran tüm programları kapatın:

interneti kullanan uygulamalar

Bilgisayarlar sizin haberiniz olmadan, arka planda birçok farklı işlemi yerine getirebilir. Ancak bu her zaman iyi bir şey değil. Bazen, bilgisayarınızın sadece o anda yaptığınız işleme odaklanmasına ihtiyacınız olabilir.

Yaşadığınız yüksek ping sorunu da tamamıyla bu yüzden olabilir. Programlar, kendilerini otomatik olarak güncelliyor olabilir. Bu yüzden ping düşürme işlemi için ilk olarak arka planda gerçekten gerekmedikçe bir uygulama çalıştırmamaya özen gösterin.

Not: Steam’in “Oyun esnasında indirmelere izin ver” özelliğini kapatın:

steam oyun açıkken indirme

Özellikle CS: GO gibi Steam üzerinden çalışan oyunları oynuyorsanız, Steam’in arka planda çalışmasına engel olamazsınız. Ancak Steam’in arka planda indirme yapmadığından emin olmanızda fayda var:

  • Steam’i açın.
  • Sol üstte bulunan “Steam” sekmesine basın.
  • Açılan listeden “Ayarlar” butonuna basın.
  • Pencerede bulunan sekmelerden “İndirmeler” yazana tıklayın.
  • Oyun esnasında indirmelere izin ver” seçeneğinin tikini kaldırın.

İnterneti kullanan tek kişi olmaya özen gösterin:

ping düşürme işlemleri

Bu adım söylemesi kolay, yapması zor olanlardan. Eğer tek başınıza yaşamıyorsanız, evinizde yaşayan insanlardan interneti kullanmamalarını istemek her zaman mümkün olmuyor. Ancak deneme yapmak için anlık olarak rica edebilirsiniz.

Çünkü özellikle Netflix gibi yayın platformları internet kullanımı konusunda acımasızlaşabiliyor. Aynı şekilde büyük dosyalar indirilmesi de ping değerini yükselten faktörler arasında bulunuyor.

İnternet bağlantınızı Ethernet kablosu ile sağlayın:

ethernet kablosu

Bilgisayarınız ve modeminiz arasındaki mesafe, kablosuz bağlantılarda çok önemlidir. Eğer bilgisayarınızı modeme uzak bir mesafede kullanıyorsanız, yeni bir kablo almadan önce modeme yaklaşmayı deneyebilirsiniz.

Sorun mesafeden kaynaklanmıyorsa kendinize bir Ethernet kablosu edinmenizde fayda var. Çünkü kablo ile kurulan bağlantılar, kablosuz olarak kurulan bağlantılardan çok daha güçlü ve stabil oluyor.

Modeminizi kapatıp tekrar açın:

modem nasıl kapatılır

Yılların verdiği tecrübe, bilgisayarla uğraşan herkesi bir sorun anında kapatıp yeniden açmaya itmekte. Bu her ne kadar dalga geçilen bir konu olsa da gerçekten işe yarıyor. Ayrıca bunun çok da mantıklı bir sebebi var. Elektronik aletlerin hepsi sağlıklı çalışması adına arada bir yeniden başlatılmalı.

Ancak bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken bir şey var. Modeminizi kapatmak yeterli değil, güç kablosunu da sökmeniz gerekiyor. Ayrıca evdeki bağlantıyı yönlendirici ve benzeri cihazlarla destekliyorsanız, bunları da aynı şekilde kapatıp açmanız gerekiyor. Güç kablosunu çıkardıktan sonra bir dakika beklemek yeterli olacaktır.

İnternet sağlayıcınızla görüşün:

internet müşteri hizmetleri

Tüm internet sağlayıcı firmaların müşterilerine uzaktan yardım etmek amacıyla kurdukları çağrı merkezleri var. Bazen, müşteri temsilcilerinden yardım almak ping düşürme işlemlerinde en etkili adım olabiliyor.

Bu aşamada müşteri temsilcisinin size verdiği komutları birebir yerine getirmek çok önemli. Bu yüzden yanlış bir şey yapmamak adına tamamen anlayana kadar soru sormaktan çekinmeyin. Sonuçta sorununuzun çözülmesi iki taraf için de önemli.

Yeni bir modem almayı deneyin:

ping düşürme işlemleri

Geçen zamanla birlikte internet sağlayıcınızın size verdiği modem verimliliğini kaybetmiş olabilir. Böyle bir durumda yukarıda bahsettiğimiz çözümlerden hiçbirisi size yardımcı olamaz. Ancak yeni bir modem alacakken acele etmeyin.

Önce yukarıda vermiş olduğumuz adımların hepsini harfiyen yerine getirdiğinizden emin olun. Sonra sorunun gerçekten modemden kaynaklandığından emin olmanız gerekiyor. Eğer modeminizde bir arıza yoksa, yeni bir modem almak ping düşürme konusunda bir çözüm getirmez.

Oyunlarda ideal ping değeri kaç olmalı?

oyunlarda kaç ping olmalı

Yabancı uzmanların bu soruya getirdiği cevap, 20ms ila 150ms arası değerlerin ideal olduğu yönünde. Ancak ülkemizin coğrafi olarak oyun sunucularına uzak olması sebebiyle, 20ms değerinde bir gecikmeye sahip olmak maalesef bizim için bir hayal.

Tabii bu durum League of Legends gibi, sunucularda yerelleştirmeye giden oyunlar tarafında daha farklı. Ancak şu da bir gerçek, dünya üzerindeki en popüler oyun dağıtımcıları bu tarz adımlar atmıyor. Bu yüzden biz minimum bir değer belirlemek yerine, ping ölçer 150ms’nin altında bir değer gösteriyorsa ideal aralıktasınız diyelim.

Böylelikle ping düşürme rehberimizin sonuna gelmiş oluyoruz. Dileriz yazımız yardımıyla sorununuzu çözebilirsiniz. Hepinize düşük gecikmeli, bol “win”li oyunlar sevgili Webtekno okurları :)




Türk Telekom: "Güvenli İnternet" Uygulaması Ciddiye Alınmalı
Türk Telekom: "Güvenli İnternet" Uygulaması Ciddiye Alınmalı

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, teknoloji kolaylıklar sağlasa da siber hayatın getirdiği güçlüklerden bahsetti. ...

EA: Oyun Sektöründeki ‘Kötü Adam’ Neden Biziz Bilmiyoruz
EA: Oyun Sektöründeki ‘Kötü Adam’ Neden Biziz Bilmiyoruz

Birçok oyuncuya göre Electronic Arts şirketi, oyun sektörünün kötü karakteri. İncelediğiniz zaman bunun sebeplerini kolayca bulabilirsiniz ancak görünüşe göre EA, bunun sebebini...

Snapdragon 460 Özellikli Huawei Telefonu Çok Yakında Geliyor; Huawei Enjoy 20e Olarak Piyasaya Sürülebilir
Snapdragon 460 Özellikli Huawei Telefonu Çok Yakında Geliyor; Huawei Enjoy 20e Olarak Piyasaya Sürülebilir

Qualcomm’a , Huawei’ye cep telefonu çipleri satma lisansı verildi , fakat uyarı, bunların 4G çiplerle sınırlı olmaları . Şimdi yeni bir sızıntı, Snapdragon destekli ilk Huawei...