Türkiye İnternet Kullanımına İstatistikleri - 2019

Her yıl yayınlanan We Are Social araştırmasından Türkiye’deki internet kullanımına ilişkin ilgin detayları bir araya getirdik. Hangi sosyal medya mecrasını daha çok kullanıyoruz, internette ortalama kaç saatimizi geçiriyoruz, bu saat dilimlerinde nelerle ilgileniyoruz gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.


Türkiye, dünyanın en aktif internet kullanımının yapıldığı ülkelerden birisi. Gerek nüfusumuz, gerek sosyal etkileşim alışkanlıklarımız gereği, ülkemizin global standartlar uyum sağladığını söylemek mümkün. Elbette bu uyum içerisinde sosyal medya bağımlılığına bağlı istatistiki veriler de var. 

We Are Social isimli araştırma raporu, her yıl Ocak ayında yayınlanıyor ve yıl boyunca bu alandaki bilimsel araştırmalara da ciddi bir kaynak sağlıyor. Geçtiğimiz Ocak ayında yayınlanan verilerde ise siz okuyucularımızın da dikkatini çekecek bazı detaylar bulunuyor. 

Türkiye’de ne kadar internet kullanıcısı var?

  • Türkiye'de son resmi sayımlara göre 82,44 milyon insan yaşıyor ve bu nüfusun %75'i kentlerde bulunuyor.
  • 59,36 milyon kişinin internete erişimi var. Yani nüfusumuzun %72'si internet kullanıcısı. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmaya göre Türkiye'de 54,3 milyon internet kullanıcısı vardı.
  • Nüfusumuzun %93'ü yani 76,3 milyonu bir mobil cihaza sahip. 
  • Toplamda 52 milyon sosyal medya kullanıcısnın bulunduğu Türkiye'de bu nüfusun 44 milyonu mobil cihazlardan sosyal medyaya erişiyor. 

Türkiye’de hangi sosyal medya mecraları daha popüler?

  • Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya mecrası, %92'lik oranla YouTube.
  • Ardından %84 ile Instagram ve %82 ile Facebook geliyor. 
  • Sıralamada en ilginç detay ise henüz Türkçe hizmet vermeye Reddit'e ilişkin. Öyleki ülkemizdeki internet kullanıcılarının %13'ü Reddit'te aktif durumda.
  • Ülkemizdeki en popüler mesajlaşma uygulaması (sosyal medya mecralarına dahil ediliyor) ise %83 ile WhatsApp. Bu beklenen zirvenin ardından sırayı Facebook Messenger ve Skype alıyor. 
  • Twitch ise Türkiye'deki internet kullanıcılarının %20'sine hitap ediyor.

Türk kullanıcılar internette harcadıkları vakitte neler yapıyorlar?

  • Ortalama olarak 24 saatin 7 saat 15 dakikasını internete harcıyoruz.
  • Bu süre zarfında ortalama 2 saat 46 dakika boyunca sosyal medya mecralarındaki akışa dalıyoruz.
  • 3 saat 9 dakika boyunca YouTube haricindeki online TV kanallarını, Netflix vb. platformları kullanıyoruz.
  • Günde sadece 1 saat 15 dakikamızı internetten müzik dinlemeye ayırıyoruz.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl kaç mobil uygulama indirildi, uygulamalara toplamda kaç para harcandı?

  • Ülkemizdeki kullanıcılar, akıllı telefonlarına geçtiğimiz yıl 2,87 milyar(!) kez uygulama indirdiler. Bu verilere aynı uygulamanın yeniden indirilmesi de dahil.
  • Doğrudan ya da uygulama içi satın alımlarda ise dijital hizmetlere 360,5 milyon dolar para harcadık.

Türkiye’de internette alışverişe ne kadar para harcandı, en çok neleri satın aldık?

Türkiye, 2018 boyunca 11,5 milyar dolar para harcadık. Güncel kur değerine göre TL cinsinden 64 milyar TL yapıyor.

İnternetten en çok satın alınan şeylerin başında, 5,1 milyar dolarla seyahat harcamaları geliyor. Hemen ardından 2 milyar dolarla elektronik cihazlara yaptığımız harcama geliyor. Ardından giyim ve modaya 1,3 milyar dolar, oyuncak ve hobi gereçlerine 1,1 milyar dolar, mobilyaya 1 milyar dolar, yemeklere 412 milyon dolar, oyunlara ise 268 milyon dolar harcama yaptığımız görülüyor. 

We Are Social 2019'un Türkiye'ye ilişkin araştırma verilerindeki en dikkat çekici detaylar bu şekildeydi. Araştırmanın global versiyonuna buradan, detaylı Türkiye sonuçlarına da buradan ulaşmanız mümkün.




Xbox Project Scarlett, 4 Kat Daha Güçlü Bir Şekilde Gelecek
Xbox Project Scarlett, 4 Kat Daha Güçlü Bir Şekilde Gelecek

Microsoft’un 2020 yılında çıkartmayı planladığı son teknoloji oyun konsolundan yeni bilgiler ulaştı. Microsoft’un açıklamalarına göre konsol, mevut Xbox konsollarından 4 kat daha...

Ulefone, Devasa Bataryalı Yeni Bir Telefon Geliştiriyor
Ulefone, Devasa Bataryalı Yeni Bir Telefon Geliştiriyor

Power serisi ile devasa bataryalı akıllı telefonlar piyasaya süren Ulefone, şimdi de P6000 Plus ile bu serisini devam ettirecek. ...

Yarı İletken Ekipman Satışları 2020’nin 3. Çeyreğinde Küresel Olarak% 30 Arttı
Yarı İletken Ekipman Satışları 2020’nin 3. Çeyreğinde Küresel Olarak% 30 Arttı

Yarı iletken ekipman satışları, bu yılın üçüncü çeyreğinde dünya çapında yüzde 30 gibi önemli bir artış gösterdi. Bu rakam, aynı çeyrekte 2019’da görülen önemli bir...