Gelecek Hakkında Büyük Bir İpucu Veren Oyun: Gods Unchained

Günümüz finansal teknolojileri bireysel ve toplumsal “aidiyet” koşullarını yeniden şekillendiriyor. Yu-Gi-Oh, Pokemon ya da eski futbolcu kartlarını hatırlıyor musunuz? Şimdi onların dijital versiyonlarını hayal edin... Gods Unchained isimli bir kart oyunu, ön sipariş aşamasında 4 milyon dolar kazandı, çünkü bildiğiniz oyunlardan önemli bir farkı var: Blok zinciri.


Oyun sektöründe bazı yapımlar, çıkış yapmadan yıllar önce bile yüksek satış baremlerine ulaşırlar. Ön sipariş aşamasına geldiklerinde, daha piyasaya sürülmeyen bir oyun için milyonlarca insan sıraya girebilir. Ancak böyle oyunlar, genelde God of War, Cyberpunk 2077 gibi yüksek bütçeli yapımlardır. Sadece tanıtım kampanyaları için harcanan paralarla yeni oyun şirketleri bile kurulabilir.

Peki insanlar sıradan bir dijital kart oyununu neden satın alırlar? Arkasında futbol takımları, Pokemon falan bulunduğu için mi? Belki ama bu da yeterli değil. MIT Tech Review’ın haberine göre Gods Unchained isimli bir kart oyunu, daha çıkış yapmadan 4 milyon dolar gelir elde etti. Üstelik daha beta versiyonunun ön sipariş aşamasındayken...

Peki nedir bu Gods Unchained?

gods unchained

Piyasada belki de milyonlarca dijital kart ve kart koleksiyon oyunu var. Gods Unchained isimli bu tuhaf oyunun neden bu kadar büyük başarıya imza attığını anlamanız için “karşılıksız token (NFT)” terimini bilmeniz gerekiyor. İşte işler bu aşamadan itibaren biraz karmaşıklaşıyor. Bu terimi gelecekte daha ok duyacaksınız. O yüzden basitçe açıklayalım.

NFT’lerin teknik arka planı oldukça karmaşık. Bu nedenle size kullanıcı gözünden ne anlama geldiklerini açıklayacağız. Eski futbolcu kartlarını düşünün… Asıl amacımız daha çeşitli kartlara sahip olup koleksiyon oluşturmaktı. Bu kartları para olarak kullanamazdık. Bazı kartlar çok nadir, manevi değerleri çok yüksek olurdu.

futbolcu kartları

Aslında NFT’lerdeki mantık da tıpkı futbolcu kartları gibi. Sadece hepsi dijital, yani fiziksel olarak elimize geçmiyor, ekranlarda görsellerden ibaret olarak görünüyorlar. Peki öyleyse nasıl koleksiyon değeri taşıyorlar? Dijital olan bir şeyi kopyalamak mümkünse nasıl oluyor da fiziksel kartlar kadar değer görüyorlar?

Cevap: Blok zinciri!

blok zinciri

Blok zinciri, sadece kripto paralarla sınırlı olmayan bir tür dijital kriptolama teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde dijital verilerin kopyalanmasını bırakın, kaybolması da engelleniyor. Şu sıralar çoğu küresel banka ve teknoloji devi, finansal ya da kullanıcı bilgilerini blok zinciri ile korumak için çalışmalar yürütüyor.

Dijital ortamdaki bilgilerimiz ve varlıklarımız, giderek gerçek dünyadaki fiziksel karşılıkları gibi eşsiz oluyor. Gods Unchained isimli oyun ise bu imkanları, konudan hiç haberdar olmayan insanların anlayabileceği kadar basitleştiriyor.

Nasıl şu an parayı kullanan, ancak ekonomik sistemlerin nasıl işlediğini bilmeyen insan sayısı çoksa, gelecekte de verilerinin güvenliğinden şüphe etmeyen insanlar çok olacak. Tıpkı ekonomiye yönelik bilgi eksikliği olması gibi, insanlar blok zincirinin nasıl işlediğini de bilmeyecekler. Çünkü bilmek zorunda olmayacaklar, çoğu sadece “kullanıcı” olacak.

Gods Unchained, gelecek hakkında neler söylüyor?

Rekabete dayanan kart koleksiyon oyunları onlarca yıldır hayatımızda. Hem fiziksel hem de dijital kopyalarının sayısı çok fazla. Gods Unchained de aslında bunlardan pek farklı değil. Oyunlar kartları toplar, bu kartlardaki karakterlerin güçlerine dayalı savaşlar yaparlar. Nadir kartlar daha güçlü olur, koleksiyonda varsa rakipsiz hale 
gelirsiniz.

Blok zincirinin buradaki rolü ise hangi oyuncunun hangi kartlara sahip olduğu bilgisini güvende tutmak. Tıpkı kripto para transferlerinde ya da finansal verilerimizin güvenliğinde olduğu gibi.

NFT’ler, ilk olarak Ethereum ekosisteminde ortaya çıkmıştı. İlk popülerliğini 2017’de Axiom Zen adında bir şirketin CryptoKitties isimli mobil oyunuyla yakalayan NFT’ler, kısa sürede çoğu insanın gündemine girdi. Yine bir oyun, karmaşık teknolojilerle sunulan geniş imkanlar hakkında insanlara temel bilgiler sunmuş oldu.

Gods Unchained’i geliştiren Fuel Games, NFT’ler sayesinde oyun yapımcıları ve oyuncular arasındaki ilişkinin yeniden şekilleneceğini söylüyor. Geliştiriciler, oyuncuların da para kazanmalarını sağlayacak mikro ekonomik sistemler kurabilecekler. Oyuncular böyle oyunlarla yatırım yapabilecek, para kazanabilecekler. Blok zinciri, eğlenirken para kazanma imkanı sunacak.

Gods Unchained’i oynamak, kartları satın almak için ETH (Ethereum kripto para birimi) sahibi olmanız gerekiyor.

Önümüzdeki yıllarda, oyun sektöründe Gods Unchained gibi pek çok yapım görmeye hazır olun. Hazır hayal dünyanız genişlemişken, böyle bir durumu GTA ya da Fall Out gibi geniş dünyalı oyunlara uyarlayın. Gerçek hayat, ekonomik dengesiyle birlikte oyun dünyasına kopyalanmak üzere. Peki siz yeteri kadar hazır mısınız?




Toyota, Arabalar İçin Birtakım Güvenlik Önlemleri Geliştirdi
Toyota, Arabalar İçin Birtakım Güvenlik Önlemleri Geliştirdi

Toyota'nın geçtiğimiz yıl başlattığı güvenli sürüşü daha güvenli hale getirecek önlemleri araştırdığı çalışması devam ediyor. Toyota Araştırma Enstitüsü tarafından...

Microsoft, Windows 10 İçin Yeni Bir Güncelleme Yayınladı
Microsoft, Windows 10 İçin Yeni Bir Güncelleme Yayınladı

Microsoft, Windows 10 için yeni bir güncelleme yayınladı. Yayınlanan güncelleme Windows 10'a yeni özellikler getirirken işletim sisteminin performansını da arttırıyor. ...

PS5’in Haptik Teknolojisi Xbox Series X’e Karşı Avantaj
PS5’in Haptik Teknolojisi Xbox Series X’e Karşı Avantaj

Yakın zamanda hem Microsoft hem de Sony yeni nesil oyun konsollarını piyasaya sürecek. Bu konsollardan PlayStation 5’in haptik teknolojisi, Xbox Series X’e karşı aradığı fark yaratan...