Depresif Dili Daha İyi Tespit Eden Yapay Zeka

Yapay zekânın kullanıldığı yeni bir teknoloji, sosyal medya paylaşımlarındaki depresif dili şu anki sisteme göre çok daha iyi tespit ediyor ve bunu yaparken de çok daha az veri kullanıyor. Sistemin ileride Facebook gibi sosyal medya platformlarına entegre edilmesi bekleniyor.


Geçmişte yapılan psikolinguistik araştırmalarda günlük bazda diğer insanlarla girdiğimiz etkileşimde kullandığımız kelimelerin akli ve duygusal durumumuzun iyi bir göstergesi olduğu keşfedilmişti. Alberta Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri dalında doktora öğrencisi ve araştırma ekibinin üyelerinden Nawshad Farruque, sosyal medya paylaşımlarındaki depresyonun tespit edilmesi ve gözlemlenmesi için son dönemlerde uygulanan derin öğrenme tekniklerinin oldukça can sıkıcı ve pahalı olduğunu söyledi. 

"Makine Öğrenme Prensipleri ve Veri Tabanındaki Bilgi Keşfinin Uygulanması üzerine Avrupa Konferansı" sırasında gösterilen teknolojiyse depresif dilin kullanımını kolayca tespit edebiliyor. Bu sistem, sosyal medya platformlarının geleceği için oldukça önemli.

Yapay zekâyı depresif dil için eğitmek, çalışmanın en zorlu süreci olabilir:

yapay zeka

Farruque, Netflix çöktüğü için Twitter’da depresyonda olduğunu söyleyen birisinin gerçekten depresyonda olmadığını dolayısıyla bir şekilde bunu algoritmaya açıklamaları gerektiğini söyledi. Öğretilmek istenen şey için makineyi çok fazla örnekle beslemek gerektiğini ifade eden araştırmacı, uzmanlar tarafından depresif dille yazıldığı tespit edilen verilerin oldukça az olduğunu ve çalışmalarının büyük miktardaki veriye olan ihtiyacı azaltmak üzerine olduğunu ifade etti.

Farruque, tweet’lerdeki depresyonla alakalı dili modeline nasıl tanıması gerektiğini öğretmek için çevrimiçi forumlardaki depresif paylaşım yapılan bölümlerin dilini kullandı. Yeni yaklaşım, ayrıca makinelerin hangi kelimelerin ya da kelime kombinasyonlarının depresif duygular taşıdığını anlamasına da yardımcı oluyor. Araştırmacı, ayrıca intihar notları ve aşk mektuplarındaki dil kullanımları üzerine de çalışıyor.

Farruque, yeni teknolojinin bir gün Twitter’ın "kendine zarar verme ve intihar" politikasına uygulanacağına ve Facebook’ta hâlihazırda var olan depresyon tespiti algoritmasının geliştirilmesine yardımcı olacağına inanıyor.




Battle Breakers, Android ve iOS İçin Yayınlandı
Battle Breakers, Android ve iOS İçin Yayınlandı

Epic Games'in yeni mobil oyunu Battle Breakers, Android ve iOS platformlarına geldi. Oynaması ücretsiz RPG oyunu mobil ve PC platformlarında çapraz kayıt desteği sunuyor. ...

Akıllı Telefonlarınızdan Oynayabileceğiniz 10 Efsane Oyun
Akıllı Telefonlarınızdan Oynayabileceğiniz 10 Efsane Oyun

Eski güzel günlerimiz olan çocukluğumuza dönmemiz mümkün olmasa da çocukluğumuzda oynadığımız oyunları oynayarak o günleri yad etmemiz mümkün. Üstelik bu oyunları akıllı...

Fortnite'ın Eski Yöneticisi, Oyunu Neredeyse İptal Edecekmiş
Fortnite'ın Eski Yöneticisi, Oyunu Neredeyse İptal Edecekmiş

Game Informer’ın Epic Games'in eski yapım yönetmeni Rod Fergusson’la yaptığı röportajda, Fergusson’un şirketten ayrılmasaydı Fortnite’ı iptal edeceği ortaya çıktı. ...