Google, oyun dünyasında kuralları kendisinin yazacağı yeni bir sistemle karşımıza çıktı. Google Stadia, herhangi bir donanıma ihtiyacınız olmadan, oyunları internet üzerinden oynamanıza izin verecek. Bulut oyunculuğunun en köklü platformu olacak Stadia, aylık abonelik modeliyle üye alacak. Ayrıca Free to Play oyunların reklamlarla oynanması da mümkün olabilecek.
Ubisoft ve Bethesda gibi şirketlerin çoktan Google ile ortaklık kurduğu sistemde, yeni oyunlara erişmenin elbette bir bedeli olacak. YouTube benzeri reklama dayanan ücretsiz oyunların kalitesi ne durumda olur, bilinmez. Nitekim ücretli içerikleri, 4K’ya varan çözünürlük desteğiyle göreceğiz.
Google Stadia, 2019’un sonuna kadar ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa’da hizmete girecek. Muhtemelen tıpkı Netflix gibi birden fazla abonelik paketi bulunacak, çözünürlük ya da ulaşılabilen hizmetlerin kalitesinde değişimler olacak.
Türkiye’deki muhtemel kullanıcıların Google Stadia fiyatları hakkında neler düşündüğü çok çok önemli. Bu nedenle Webtekno takipçi ve okuyucularına fiyat konusundaki maksimum beklentilerini sorduk.
Satın alma davranışlarında öncelik her zaman düşük fiyat değildir. Hele ki abonelik sistemine dayalı satın alma davranışı sergiliyorsak, normal bedelin üzerinde rakamlar ödemeyi kabul edebiliriz. Zaten dev şirketlerin yavaş yavaş abonelik sistemine dayanan modellere geçiş yapma nedenleri de bu. Müşteriden tek seferde toplu bir ücret almak yerine, düzenli olarak düşük ücretler almak ve ücret alınmadığında hizmeti sonlandırmak en karlısı. Bu şekilde daha çok insana satış yapabiliyor, uzun vadede toplam kâr oranları da artıyor.
Google Stadia’da bu modellerden birisi olacak. Anket sonuçlarından gördüğümüz üzere, %35’lik kesim haricinde herkes diğer yüksek fiyatlı seçeneklere gitmiş durumda. Hatta katılımcıların %38’i 50 TL ve üzeri ödeme yapmayı şimdiden kabul ediyor.
Google’ın muhtemel ve ortalama abonelik ücretini 25 dolar olarak düşünürsek, güncel kura göre bu tutar 140 TL’ye yakın bir ücret demek. Netflix’in Türkiye’de uyguladığı yerel fiyatlara ABD fiyatlarını karşılaştırarak, Google’ın olası yerel fiyatlarını görebiliriz.
Daha öncede söylediğimiz gibi Netflix standart paketi ABD’de 10.99 dolar, bu da Türkiye’de doğrudan ~60 TL demek. Nitekim Netflix, aynı paketi Türkiye’de neredeyse 4’te 1’ine yani 15,99 TL’ye satıyor. Google’ın da Türkiye’de 4’te 1’e kadar fiyat düşüreceğini kabul edersek, kaba bir hesapla ortalama Stadia fiyatının 30-50 TL bandına oturacağını görebiliriz. Ankete katılanların %27’si buna doğrudan hazırken, daha yüksek fiyat bandını işaretleyenlerle toplam oran %65’e yükseliyor.
Google Stadia’nın Türkiye gibi pazarlarda -eğer Netflix’e benzer bir yerelleşme politikası uygularsa- gerçekten başarılı olacağını görüyoruz.
Stadia’nın Türkiye’de yerel fiyatlara satışa sunulma ihtimalini arttıran bir etmen daha var. O da Google’ın ücretsiz içerik aşkı. YouTube’da bu formülün nasıl tuttuğunu hepimiz biliyoruz. Aynı modeli Free to Play oyunlarla karşımıza çıkarması beklenen Stadia, Google’a zaten çok para kazandıracak. Ücretli paketler ise işin kaymak tabakası olacak. Hem de beklenenden daha ucuz kaymak :)
Tek Soruluk Dev Anket’in yeni bölümünde, önümüzdeki cuma günü görüşmek üzere, takipte kalın.
LG , Güney Kore’de LG Q52 akıllı telefonunu resmen açıkladı. İsminden de anlaşılacağı gibi, bu yılın başlarında resmiyet kazanan LG Q51 telefonun halefi olarak geldi . LG Q52,...
Ücretli abonelik sistemine dayanan YouTube servisi YouTube Premium, uzun bir bekleyişin ardından Türkiye’de hizmet vermeye başladı. Peki YouTube Premium fiyatı ne kadar, standart YouTube...
Adobe tarafından geliştirilen ve milyonlarca tüketici tarafından kullanılan Acrobat Reader'de bir devrin sonuna yaklaşıldı. Adobe, Acrobat Reader 2015'e verdiği desteği keseceğini ifade...