Anket Sonucu: Google Stadia’nın Beklenen Türkiye Fiyatı

Tek Soruluk Dev Anket köşemizin son bölümünde, oyun sektörünün gidişatını kökünden değiştirmesi beklenen Google Stadia’nın kaç para olması gerektiğini takipçi ve okuyucularımıza sorduk. Bu sonuçlar hepimizden çok Google’ı ilgilendiriyor.


Google, oyun dünyasında kuralları kendisinin yazacağı yeni bir sistemle karşımıza çıktı. Google Stadia, herhangi bir donanıma ihtiyacınız olmadan, oyunları internet üzerinden oynamanıza izin verecek. Bulut oyunculuğunun en köklü platformu olacak Stadia, aylık abonelik modeliyle üye alacak. Ayrıca Free to Play oyunların reklamlarla oynanması da mümkün olabilecek.

Ubisoft ve Bethesda gibi şirketlerin çoktan Google ile ortaklık kurduğu sistemde, yeni oyunlara erişmenin elbette bir bedeli olacak. YouTube benzeri reklama dayanan ücretsiz oyunların kalitesi ne durumda olur, bilinmez. Nitekim ücretli içerikleri, 4K’ya varan çözünürlük desteğiyle göreceğiz.

Google Stadia, 2019’un sonuna kadar ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa’da hizmete girecek. Muhtemelen tıpkı Netflix gibi birden fazla abonelik paketi bulunacak, çözünürlük ya da ulaşılabilen hizmetlerin kalitesinde değişimler olacak.

Türkiye’deki muhtemel kullanıcıların Google Stadia fiyatları hakkında neler düşündüğü çok çok önemli. Bu nedenle Webtekno takipçi ve okuyucularına fiyat konusundaki maksimum beklentilerini sorduk.

“Türkiye’de Google Stadia’ya abone olmak için EN FAZLA KAÇ TL ödersiniz?” sorusuna toplamda 10.529 kişi yanıt verdi. Değerlendirmeler şu şekilde:

  • 20-30 TL diyenler: %35 
  • 30-50 TL diyenler: %27
  • 50-70 TL diyenler: %18
  • 70-90 TL diyenler: %7
  • 90-100 TL diyenler: %6
  • 100+ TL diyenler: %7

Sonuçların analizi ve olası Stadia fiyatı:

Satın alma davranışlarında öncelik her zaman düşük fiyat değildir. Hele ki abonelik sistemine dayalı satın alma davranışı sergiliyorsak, normal bedelin üzerinde rakamlar ödemeyi kabul edebiliriz. Zaten dev şirketlerin yavaş yavaş abonelik sistemine dayanan modellere geçiş yapma nedenleri de bu. Müşteriden tek seferde toplu bir ücret almak yerine, düzenli olarak düşük ücretler almak ve ücret alınmadığında hizmeti sonlandırmak en karlısı. Bu şekilde daha çok insana satış yapabiliyor, uzun vadede toplam kâr oranları da artıyor.

Google Stadia’da bu modellerden birisi olacak. Anket sonuçlarından gördüğümüz üzere, %35’lik kesim haricinde herkes diğer yüksek fiyatlı seçeneklere gitmiş durumda. Hatta katılımcıların %38’i 50 TL ve üzeri ödeme yapmayı şimdiden kabul ediyor.

Google’ın muhtemel ve ortalama abonelik ücretini 25 dolar olarak düşünürsek, güncel kura göre bu tutar 140 TL’ye yakın bir ücret demek. Netflix’in Türkiye’de uyguladığı yerel fiyatlara ABD fiyatlarını karşılaştırarak, Google’ın olası yerel fiyatlarını görebiliriz.

Daha öncede söylediğimiz gibi Netflix standart paketi ABD’de 10.99 dolar, bu da Türkiye’de doğrudan ~60 TL demek. Nitekim Netflix, aynı paketi Türkiye’de neredeyse 4’te 1’ine yani 15,99 TL’ye satıyor. Google’ın da Türkiye’de 4’te 1’e kadar fiyat düşüreceğini kabul edersek, kaba bir hesapla ortalama Stadia fiyatının 30-50 TL bandına oturacağını görebiliriz. Ankete katılanların %27’si buna doğrudan hazırken, daha yüksek fiyat bandını işaretleyenlerle toplam oran %65’e yükseliyor.

Google Stadia’nın Türkiye gibi pazarlarda -eğer Netflix’e benzer bir yerelleşme politikası uygularsa- gerçekten başarılı olacağını görüyoruz.

Stadia’nın Türkiye’de yerel fiyatlara satışa sunulma ihtimalini arttıran bir etmen daha var. O da Google’ın ücretsiz içerik aşkı. YouTube’da bu formülün nasıl tuttuğunu hepimiz biliyoruz. Aynı modeli Free to Play oyunlarla karşımıza çıkarması beklenen Stadia, Google’a zaten çok para kazandıracak. Ücretli paketler ise işin kaymak tabakası olacak. Hem de beklenenden daha ucuz kaymak :)

Tek Soruluk Dev Anket’in yeni bölümünde, önümüzdeki cuma günü görüşmek üzere, takipte kalın.




DJ Nedir? Dj Ne Yapar? Dj Olmak Ne Kadar Sürer ?
DJ Nedir? Dj Ne Yapar? Dj Olmak Ne Kadar Sürer ?

1-Dj nedirDJ, disk jokeyinin kısa biçimidir. DJ, radyo istasyonlarında, internet radyo istasyonlarında, yerel barlarda ve dans kulüplerinde ve hatta düğün resepsiyonlarında duyduğunuz...

watchOS 5.3 Yayınlandı: İşte Yeni Özellikler
watchOS 5.3 Yayınlandı: İşte Yeni Özellikler

Apple'ın akıllı saatlerinde kullanılan işletim sistemi watchOS'un 5.3 sürümü yayınlandı. Yayınlanan sürüm, Apple'ın geçtiğimiz dönemlerde güvenlik açığı nedeniyle kaldırdığı...

Huawei, Çalışanlarına 286 Milyon Dolar Dağıtacak
Huawei, Çalışanlarına 286 Milyon Dolar Dağıtacak

Huawei, ABD ile yaşanan ticaret savaşında yeni bir sayfa açtı. Dünyanın en büyük telekomünikasyon ürünleri sağlayıcısı, çalışanları için başlattığı yeni bir para ödülü...