Android'de SMS'le Yayılan Bir Fidye Yazılımı Tespit Edildi

ESET'teki siber güvenlik uzmanları, Android cihazlara SMS yoluyla yayılan bir fidye yazılımını tespit etti. Kişinin rehberindeki herkese mesaj gönderdikten sonra cihazdaki tüm verileri şifreleyen yazılım, verilere tekrar erişim sunmak için kişilerden para talep ediyor.


Pazartesi günü ESET'teki siber güvenlik uzmanları, 'Android/Filecoder.C' isimli bir zararlı yazılımı keşfetti. 12 Temmuz 2019 tarihinden beri aktif olduğu tespit edilen zararlı yazılım, Reddit ve XDA Developers gibi forumlarda yayılmaya başladı.

Etkilediği cihazlarda insanları cinsel içerikleri indirtmeye ya da bit.ly linklerine yönlendirmeye çalışan bu zararlı yazılım, cihaza bir kez girdikten sonra kişinin rehberine girerek herkese SMS gönderiyor. Telefondaki 'Rehber' ikonunu kullanan uygulama, içerisine girildiği zaman zararlı yazılımı telefon içerisine yerleştiriyor.

android

Etkilenen cihazın dil seçeneğine göre kişinin telefonunda bulunan tüm kişilere gönderiliyor. Ayrıca gönderilen mesajların bot mesajı olduğu anlaşılmaması için kişilerin kayıtlı isimleri de mesaj içerisinde yer alıyor. Zararlı yazılım, 42 farklı dilde mesaj gönderebiliyor.

Mesajlar gönderildikten sonra Filecoder cihazı tarayarak depolanan tüm dosyaları tespit ediyor ve büyük bir çoğunluğunu deşifre ediyor. Metin ve görsel dosyaların büyük bir çoğunluğunu çözümleyebilen yazılım, .apk ya da .dex dosyalarını çözümleyemiyor.

fidye yazılımı

ESET, Filecoder isimli yazılımın WannaCry isimli yazılımın yalnızca bir kopyası olduğunu düşünüyor. Tabii ki burada bir konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var; WannaCry isimli yazılım çok daha ciddi zararlar verebilen ve çok daha yaygın bir yazılım olarak biliniyor.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra aşağıdaki mesaj kişilere gösteriliyor. Zararlı yazılımın yazılımcıları, şifrelenmiş dosyaların geri iade edilmesi için 98 ila 188 dolar arasında değişen bir paranın kendilerine temin edilmesi sonucunda verilerin bırakılacağını belirtiyor.

android virüs

"Mevcut durum bilgisi

Bu cihazdaki kişisel dokümanlarınız ve dosyalarınız şifrelendi. Kök dosyalarınız da tamamen silindi. Dosyaları kurtarmak için aşağıdaki yöntemi takip edin."

Gördüğünüz üzere bilgilerinizi para karşılığında size geri veren bu yazılımdan kurtulmanın yolu kişilere para göndermek gibi görünse de ESET uzmanları para ödemeden verilerinizi geri almanın mümkün olduğunu belirtiyor. Dosyalarınızın şifrelenmediğini, yalnızca hatalı bir şekilde açılmaya çalıştığını belirten uzmanlar, uygulamanın silinmesi durumunda şifreleme algoritmasının şifre çözme algoritmasına çevrilerek verilere ulaşılabileceğini belirtiyor.

ESET, yazılımın büyük bir tehdit oluşturmadığını belirtse de yaygınlaşması durumunda Android ekosistemi için ciddi sorunlar doğurabileceğini ifade etti.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Apple Watch'a Touch ID özelliği geliyor
Apple Watch'a Touch ID özelliği geliyor

Apple, yeni keşfedilen patent sayesinde artık telefonlarında kullanmayı bıraktığı bu teknolojiyi Apple Watch içiApple, yeni keşfedilen patent sayesinde artık telefonlarında kullanmayı...

Yaz Aylarında Yanınızdan Ayırmayacağınız 5 Akıllı Hoparlör
Yaz Aylarında Yanınızdan Ayırmayacağınız 5 Akıllı Hoparlör

Yazın arkadaşlarınızla dışarıdayken müziksiz kalmamanızı sağlayacak 5 ses bombasını sizler için derledik. ...

Google'dan, Wimbledon Tenis Turnuvası İçin Sürpriz Yumurta
Google'dan, Wimbledon Tenis Turnuvası İçin Sürpriz Yumurta

Oluşturduğu sürpriz yumurtalarla kullanıcıların ilgisini çekmeyi başaran Google, şimdi de Wimbledon Tenis Turnuvası ile ilgili bir sürpriz yumurta oluşturdu. Söz konusu oyun, turnuvanın...