Turkcell, 5G Testlerinde Dünya Rekoru Kırdı

Turkcell, yurt dışında şimdiden kullanımı başlayan 5G uygulamaları için testlere başladı. Firma, İstanbul’da Tepebaşı Plaza’da yaptığı testlerde saniyede 2 Gbps hıza ulaşarak dünya rekoruna imza attı.


Akıllı cihaz teknolojisinde ve genel olarak iletişimde bir sonraki aşamaya geçiş, 5G teknolojisinin yaygınlaşması ile birlikte gerçekleşecek. Otonom cihazlar, nesnelerin interneti gibi pek çok yenilik de 5G ile doğrudan bağlantılı olarak gelişecek. 

Ülkemizde de 5G çalışmaları devam ediyor. 2023 yılında Türkiye’de 5G kullanımının başlaması bekleniyor. Operatörler, geçtiğimiz aylarda alınan izinlerin ardından 5G altyapı çalışmalarını başlatmıştı. 

Turkcell, 5G’li ticari telefonları kullanarak yaptığı testlerde, 35 GHz bandında tam 2.283 Gbps hıza ulaşmayı başardı. Bu hız, dünya üzerinde gerçek 5G deneyimi için yapılan testlerde elde edilen en yüksek hız oldu. 

turkcell-logo

Ericsson ile birlikte yapılan çalışmalarda, test için kullanılan telefon ise Oppo’nun 5G uyumlu telefonu Oppo Reno 5G oldu. 

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, dünya rekorunu kırdıklarını açıklarken, "Dünyada 5G'nin standartlaşmasıyla ilgi çalışan kuruluşlara üyeyiz. 2017 yılında ilk demo setiyle hız testimizi yaptık. 2018 yılında Samsung, Ericsson, Huawei ile hız ve gecikme sürelerini gösteren testler gerçekleştirdik" şeklinde konuştu. 

Sezgin, 5G’nin hızın ötesinde düşük gecikme süreleri ve çok yoğun kapasiteli kullanım anlamına geldiğini söylerken, dünya üzerinde 5G şebekelerinin kurulmaya başladığını da belirtti. Altyapılarının hazır olduğunu söyleyen Sezgin, bu teknoloji ile Endüstri 4.0’ın sektörleri de değiştireceğini söyledi. 

Gediz Sezgin, 5G için olmazsa olmaz olarak nitelendirdiği fiber altyapı için diğer operatörlere de ortak bir altyapı kurma çağrısında bulundu. Sezgin, BTK'nın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte hareket ettiklerini söylerken, Türk halkına en kısa sürede 5G hizmeti vermek istediklerini de söyledi. 

2.283 Gbps Hız Ne Demek?

turcell-5g

Bu hızda, ortalama büyüklükte 2 saatlik bir filmi indirmeniz 7 saniye sürerken, 12 şarkılık bir albümü indirmek için ise 0.2 saniyeye ihtiyacınız var demektir. Ya da bir sezon Netflix dizisi izlemek istediğinize dizi ortalama 30 saniyede indirilecektir. 

Turkcell, Kasım 2018’de ilk 5G denemesinde bulunmuştu. 1 Nisan’da da 3 büyük şehirde 5G sinyali verilerek test yapılmıştı. Turkcell, 5G için yerli ve yabancı pek çok kurumla ortak çalışmalar yürütmeye de devam ediyor.




Redmi Note 9T Torbaları NBTC Sertifikası !
Redmi Note 9T Torbaları NBTC Sertifikası !

Geçen ay, redmi açıkladı redmi Not 9 4G , redmi Not 9 5G ve redmi Not 9 Pro 5G Çin’de. Redmi Note 9 4G’nin bir varyantı POCO M3 olarak resmiyet kazandı ve diğer...

OPPO R15, ColorOS 6 Beta Güncellemesini Aldı
OPPO R15, ColorOS 6 Beta Güncellemesini Aldı

OPPO R15 Dream Mirror Edition'dan sonra OPPO R15 de sistem güncellemesini aldı. İki hafta...

Asus ROG Zephyrus S GX701 Türkiye'de Satışa Sunuldu
Asus ROG Zephyrus S GX701 Türkiye'de Satışa Sunuldu

Asus'un CES 2019'de tanıttığı muhteşem ötesi oyuncu dizüstü bilgisayarı ROG Zephyrus S GX701, Türkiye'de satışa sunuldu. ...