Google'ın Telefona Dokunmanızı Engelleyen Yapay Zekâsı

Google I/O 2019 etkinliği tamamlandı. Firma Asistan ve Android başta olmak üzere pek çok hizmeti için yeniliklerini tanıttı. Geçtiğimiz yıl bir insanı telefonla arayıp bir insan gibi konuşarak Turing testini geçen Google Duplex isimli yapay zeka teknolojisi, artık internet kullanmayı öğrendi. Google, telefonun ekranına dokunmamızı engellemek için elinden geleni yapıyor.


Akıllı telefonların dokunmatik ekranları, en önemli donanımları arasında bulunuyor. Aslında dokunmatik hassasiyeti konusu epey eskiyen bir tartışma. Artık üreticiler ekrana olabildiğince az dokunmamızı sağlayacak teknolojiler üzerinde çalışıyorlar. Yani bir başka deyişle telefonu ellerimizle değil, başka bir şekilde kontrol etmemiz için çalışmalar yürütüyorlar. 

Sesle kontrol sistemlerine zaten sesli asistanlar sayesinde kısmen alıştık. Google Asistan her ne kadar Türkçe’yi yeni sökse de inanılmaz bir yol kat etti. Artık Onunla daha anlamlı iletişim kurabileceğiz. Google’ın tüm sesli kontrol sistemlerini yakından ilgilendiren bir teknolojisi daha var. Henüz Türkiye’de değil, sadece ABD’nin 44 eyaletinde kullanılığı için onu pek duymamış olabilirsiniz. 

Google Duplex’ten söz ediyoruz. Geçtiğimiz yıl düzenlenen lansmanında Duplex, karşısındaki insanı şöyle kandırmıştı:

Bir yapay zekâ yazılımının telefon araması yaparak sizin yerinize randevu alması çok ürkütücü görünüyordu. Google son 1 yıldır insanı kandırabilen bir yapay zekâ sistemini geliştirip kullanıma sunduğu için ağır eleştiriler alıyordu. Bu tarz yazılımlar, son kullanıcıya sunulduğunda hangi amaçlara hizmet edeceğini bilmeniz zor. Google aldığı tepkilerin ardından Duplex’in sesli arama özelliğine uyarı ekleyeceğinden bahsetti. 

Açıklamalara göre eğer Google Asistan ile görüşme yapıyorsak, telefonun başında buna ilişkin bir uyarı duyacaktık. Yine de bir şekilde açığı bulunup manipüle edilebilecek bir sistemden söz ediyoruz. Google ise aldığı tepkilerin ardından Duplex üzerinde çalışmaya devam etti. Aradan geçen 1 yılda dersini çok iyi aldı. 

Duplex’in 2019’daki sürümü, çok daha kabul edilebilir geliştirmelerle geldi. Artık yapay zeka yazılımı, sesli arama yapmak yerine sizin için internetten otomobil kiralıyor:

Cnet tarafından ABD’de çekilen yukarıdaki videoda, muhabirin Duplex sistemiyle çalışan Google Asistan’a “X şirketinden sonraki seyahatim için otomobil kiralar mısın?” diye soruyor. Duplex bu isteği anlıyor, tarayıcıya giriyor, şirketin web sayfasını açıyor, daha önce kaydedilmiş seyahat tarihini belirtiyor, en uygun araç seçeneklerini ekrana getiriyor, burada dokunma ya da ses ile onay aldıktan sonra, ödeme aşamasına geçiyor, tekrar sesli ya da dokunmatik bir onay istiyor ve aracı kiralıyor. 

Tüm bu işlemler sırasında muhabir telefonun ekranına iki kez dokunabiliyor. Eğer isterse bu komutlar yine sesli olarak “kabul et” şeklinde de vererek, ekrana hiç dokunmadan otomobil kiralayabiliyor. 

Bu özelliğin pek çok alışverişte, rezervasyonda kullanılabileceğini görmek zor değil. Google insansı ses sentezleme teknolojilerinde zaten korkunç şekilde karşılanan bir gelişme kaydetti. Ancak insanları korkutursa, başına neler gelebileceğini gördü. Bu nedenle Google Duplex, daha çok kullanıcıya açılabilecek bir özellikle genişledi. 

Akıllı telefonların giyilebilir teknolojiyle bir araya geleceği gelecek yıllarda, sesli komutların önemi artacak. Günün birinde, Duplex gibi sistemler sayesinde cihazlarla fiziksel temas kurmak zorunda kalmayacak, her türlü işimizi sesimizle halledeceğiz. 

Bu arada Google Duplex hala sadece ABD’nin 44 eyaletinde kullanılabiliyor. Türkiye ve diğer bölgelere açılıp farklı diller için sentezlenmiş sürümlerine kavuşması biraz vakit alacaktır.

Peki siz bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




SpaceX, Mars’ın etrafını Starlink benzeri uydularla donatacak
SpaceX, Mars’ın etrafını Starlink benzeri uydularla donatacak

SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Mars’ı yaşanabilir bir gezegen haline getirerek kolonileştirmek istemesi bir sır değil. SpaceX’ten son günlerde Kızıl Gezegen ile ilgili dikkat çeken bir...

Pixel 4'ün Canlı Duvar Kağıtları Artık İndirilebilir
Pixel 4'ün Canlı Duvar Kağıtları Artık İndirilebilir

Pixel 4 ile bilgilerin ortaya çıkmasının ardından telefonun oldukça dikkat çeken birkaç özelliği vardı. Bunlardan birisi de sahip olduğu canlı duvar kağıtları. Yeni yayınlanan bir...

CoD: Modern Warfare'e Mini Harita Geliyor
CoD: Modern Warfare'e Mini Harita Geliyor

Call of Duty: Modern Warfare’daki mini harita eksikliği kimi oyuncuların eleştirilerine sebep olurken kimi oyuncular tarafından taktiksel oynanışı ön plana çıkardığı için...