İsimleriyle 'Beyin Yakan' 10. Nesil İşlemcilerini Duyurdu

Intel, yeni Ice Lake isimli işlemcilerini duyurdu. 10. nesil işlemcisinde özelliklerin yanı sıra isim konusunda da değişikliğe giden Intel, çok farklı bir isim sistemini yeni işlemcilerine uyguladı. Birçok kişi isimlerin fazlasıyla anlaşılmaz olduğundan yakındı.


Intel, uzun bir bekleyişin ardından 10. nesil Ice Lake mimarisine sahip yeni laptop işlemcilerini duyurdu. İşlemcilerin isimlerine bakıldığı zaman önümüzdeki aylarda dizüstü bilgisayar almanın bir hayli zorlaşacağını söyleyebiliriz.

Intel'in Ice Lake nesli mobil işlemcileri hakkında birçok bilgi aldığımız için tüm bu heyecanın nedenini anlayabiliyoruz. Geliştirilmiş entegre grafik, Wi-Fi 6 ve Thunderbolt 3 desteğinin işlemci zarına eklenmesi haricinde 14 nm'lik mimari, en sonunda 10 nm'ye çekilebildi. Bu teknolojinin sonucunda Thunderbolt için ekstra bir sürücüye gerek kalmadığı için yeni ve daha kompakt tasarımlı dizüstü bilgisayarların geleceğini de söyleyebiliriz.

intel ice lake

Tüm bu özellikleri kısa bir süre için bir kenara bırakıp işlemcilerin isimlerine odaklanacak olursak model numaralarında ciddi bir değişikliğe gidildiğini söyleyebiliriz. Öncelikle işlemci daha küçük bir dizüstü bilgisayar için tasarlandıysa 'Y', nispeten daha büyük bir dizüstü bilgisayar içi tasarlandıysa 'U' serisine ait olduğu anlamına geliyor.

İşlemcilerin isimlerine geldiğimiz zaman 'G' harfinden bir önceki basamak '0' ise bu, işlemcinin Y serisinden; '5' ise bu, işlemcinin U serisinden olduğu anlamına geliyor.

Tüm bu anlattıklarımızın bir bağlama oturması için Lenovo ThinkPad X1 Yoga ve Microsoft Surface Book 2 gibi dizüstü bilgisayarlar U serisi işlemcileri kullanırken MacBook Air ve HP Spectre Folio gibi dizüstü bilgisayarların Y serisi işlemcileri kullandığını söyleyebiliriz.

intel model numarası

Tabii ki her şey bununla da sınırlı değil. İşlemcideki entegre grafikleri öğrenmek için de G7, G4 ve G1 gibi yeni kavramlar da gelmiş olacak. Örneğin 'G1', eski HD/UHD grafik için kullanılırken 'G4' Iris Plus grafikleri belirtmek için kullanılacak. 'G7' ise artırılmış yürütme birimlerine sahip olan geliştirilmiş Iris Plus grafik birimleri için kullanılacak.

Geriye kalan (ne kaldıysa) her şeyin standart olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin önceden sekizinci nesil bir i7 işlemciniz varsa bunun ismi olarak i7-8750H ibaresini görebiliyordunuz. Az önce anlattığımız her şeyi bir araya getirirsek şimdi de i7-1065G7 isimli bir işlemciyle karşılaşacaksınız.

Intel'in yeni nesil işlemcilerinin ilk modelleriyse bu şekilde olacak:

intel 10. nesil

En iyi i7 U serisi işlemcinin adının '8' ile biterek isimlendirme örüntüsünü bozduğu gerçeğini bir kenara bırakırsak bir dizüstü bilgisayarda yavaş bir U işlemcinin mi yoksa daha yavaş bir Y işlemcinin mi olduğunu kavramak oldukça güç.

Bir süre sonra alışacağımızı düşündüğümüz isim konusunu gerçekten bir kenara bırakacak olursak işlemcilerin Wi-Fi 6, Wi-Fi 6 Gig Plus gibi isteğe bağlı 160 MHz'lik kanal bant genişliğine sahip olan bir destekle geleceğini söyleyebiliriz. Bunların yanı sıra 4 cihaza kadar Thunderbolt 3 desteği sağlayan işlemciler aynı zamanda daha hızlı bir belleğe de olanak sağlayacak.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Bir Samsung Galaxy S7 Edge, Durup Dururken Alev Aldı
Bir Samsung Galaxy S7 Edge, Durup Dururken Alev Aldı

Nijeryalı Bir Twitter kullanıcısının Samsung Galaxy S7 Edge telefonu, masada dururken kendi kendine alev aldı ve kullanılamaz hale geldi. ...

Türkiye’de evden çalışma sistemi kalıcı olabilir mi? 2021
Türkiye’de evden çalışma sistemi kalıcı olabilir mi? 2021

Geçtiğimiz sene tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs salgını hasebiyle milyonlarca insanın çalışma sistemi değişti. Salgın döneminde gelen kısıtlamalar ve olası sıhhat...

Yeni iPhone'lar, Apple Watch ve AirPods'ları Şarj Edebilecek
Yeni iPhone'lar, Apple Watch ve AirPods'ları Şarj Edebilecek

Ming-Chi Kuo tarafından aktarılan bilgiye göre Apple, Galaxy S10'larda kullanılan kablosuz güç transferi teknolojisinin bir benzerini yeni iPhone modellerinde kullanacak. ...