Bir Oyundan Daha Fazlası, Bir Sosyal Platform: Fortnite

Fortnite, 200 milyonu aşan kullanıcı sayısı ve birçok özelliğiyle bir oyun olmaktan çok bir sosyal platform işlevi görüyor.


Oyun dünyasının günümüzdeki en popüler oyunlarından olan Fortnite’ın 200 milyondan fazla oyuncusu bulunuyor ve 8 milyondan fazla oyuncu aynı anda aktif oluyor. Oyuncuların çoğunlukla hafta 6 ile 10 saatini harcadığını platformda oyunu oynayan gençlerin yarısı, arkadaşlarına ayak uydurmak için oynadıklarını söylüyor.

Bir oyundan fazlası olan Fortnite, artık bir nevi sosyal platform. Oyundaki cinsiyet oranı %25 kadın, %75 erkek olarak dağılmış durumda. Oyun ayrıca tam bir para makinesi. Oyun geçtiğimiz yıl 3 milyar kâr elde ederken, oyuncu başına harcanan para ise 100 dolar oldu. Google, Facebook, Twitter ve Snapchat’te ise kullanıcılar sırasıyla 27 dolar, 19 dolar, 8 dolar ve 3 dolar harcıyor.

Bir şeyler yaparken sosyalleşmek daha eğlenceli

Aslında bu neredeyse insan var olduğundan bu yana geçerli olan bir şey. Sosyal canlılar olan insanlar, tarih boyunca bir yandan bir şeylerle uğraşırken aynı zamanda sosyalleşmeyi de es geçmemiştir. Ayrıca Facebook, Instagram ve Twitter’da yapılan tek şeyin parmakla sayfayı aşağı doğru itmek olduğu düşünülünce, daha genç nesiller için Fortnite daha ilgi çekici hale gelebiliyor.

Ayrıca başka bir tamamlayıcı unsur daha bulunuyor: Twitch. Günlük ortalama 15 milyon aktif kullanıcının ziyaret ettiği sitede insanlar bir yandan oynanan oyunları izlerken diğer yandan 'chat'te diğer kullanıcılarla da sohbet edebiliyor.

Sosyal ağlar ve ilişkiler

Sosyal platformların bir anda tersine döndüğünü 'anti-sosyal' olduğunu görmek oldukça üzücü olabiliyor. Troller, bir platformu tamamen yıkıma götürebilirken aynı zamanda geleneksel sosyal kanalları da canlandırabiliyorlar. Tüm bunların yanı sıra hakaretler ve nefret söylemleri günlük yaşamın üzücü bir parçası. Facebook ve Twitter gibi platformlar da bu tarz söylemlerde bulunanlardan kurtulmak için yıllardır uğraşıyor.

Ancak bu konuda da Fortnite farklı yollar izliyor. Bir blogger olan Owen Williams bu durumu şöyle açıklıyor: “Birileriyle bağlantıda olmak ne kadar iyi hissettiriyorsa internet trolleriyle uğraşmak da o kadar kötü hissettiriyor. İstediğim herkesi sessize alabiliyorum ve arkadaşlarımla konuşmaya odaklanabiliyorum.” 

MIT profesörü ve Scheller Teacher Education Program’ın yöneticisi olan Eric Klopfer, CommonHealth’e yazdıkları yazıda, Fortnite’ın günümüz online dünyasında sosyal bağlantılar kurabilmek için oldukça önemli bir role sahip olabileceğini söylüyor.

Önemli olan ayrıcalıklı olmak

Ayrıcalıklı olma hissiyatı güçlü bir farklılaştırma ve dikkat çekme aracı olabilir. Bugün birçok sosyal platform birçok farklı yöntem kullanarak bunu deniyor ancak Fortnite, burada da farklı bir yol izlemeyi tercih ediyor.

Tabii Fortnite bir sosyal platform olarak değil bir oyun olarak tasarlandığı için asıl güçlü yönü bu değil. Fortnite’ı çekici yapan şeylerden bir tanesi rastgele verilen ödüller, ücretsiz erişim, özellikleri kişiselleştirebilme yeteneği ki geçmişte sosyal platformların en çok eleştirildiği özellikler bunlardı.

Özellikle Z kuşağı (2000 ve sonrasında doğan nesil) tarafından oldukça benimsenen oyun, yeni nesilleri tanımak ve kendilerine çekmek isteyen platformlar için de çeşitli ipuçları barındırıyor.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




İddia: Katlanabilir iPad’ler, 2021 Yılında Karşımıza Çıkacak
İddia: Katlanabilir iPad’ler, 2021 Yılında Karşımıza Çıkacak

iPhone'lara Touch ID özelliğinin geri döneceği söylentilerinin yanı sıra Apple'ın katlanabilir bir iPhone piyasaya süreceği iddiaları da gündemdeki yerini koruyor Bu beklentiler doğru...

Xiaomi'nin Yeni Amiral Gemisi 'Mi 10' Hakkında Bilinenler
Xiaomi'nin Yeni Amiral Gemisi 'Mi 10' Hakkında Bilinenler

Xiaomi'nin 2020 yılında piyasaya sürmeyi planladığı Mi 10 modelinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre şirket, Mi 10'da Snapdragon 865 işlemci kullanacak ve bu...

Samsung Galaxy Fold'un Kullanım Detayları Ortaya Çıktı
Samsung Galaxy Fold'un Kullanım Detayları Ortaya Çıktı

Galaxy Fold'a erkenden sahip olabilen bir kullanıcı, cihaz ile ilgili deneyimlerini ve merak edilen bazı konuları açıkladı. ...