Google - Daha Kolay Arama İçin 8 Tüyo

Google aramalarında istediğiniz sonucu bulamıyorsanız, muhakkak bir yerde hata yapıyorsunuz, çünkü Google her şeyi bilir. Google aramalarında işinizi kolaylaştıracak birbirinden basit tüyoları sizin için derledik.


İnternet deyip geçtiğimiz ancak hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını unuttuğumuz kavram, içerisinde arama yaparken çok karmaşık bir hal alabiliyor. Milyonlarca arama sonucunu içerisinde barındıran bu "platform", belirli tüyoları bilmeniz durumunda aradığınız şeyi saniyeler içerisinde karşınıza çıkarabiliyor.

Bu konuda belirli yöntemler bulunsa da birçok kişi bu yöntemleri kullanmadan aramalar yapıyor ve aradıkları şeyi bulmaları dakikalarca sürebiliyor. Her anın önemli olduğu yaşantılarımızda bu sorunun üstesinden gelebileceğini düşündüğümüz belirli yöntemleri sizler için derledik. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak Google aramalarınızı birkaç saniye içerisinde olduğundan daha verimli hale getirebilirsiniz.

Kısa ve basit anahtar kelimeler kullanmanın sırrı:

Arama motorlarının arattığımız kelimeleri eşleştirdiğini düşünürseniz, bulmak istediğiniz sayfada geçebilecek anahtar kelimelerle arama yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Dahası, bir ya da iki kelimelik aramalar sayesinde çok daha geniş kapsamlı bir arama da yapabilirsiniz. Bu sebeple aramalarınıza az sayıda anahtar kelimeyle başlayıp ihtiyacınız varsa anahtar kelimeleri artırmak yararınıza olacaktır.

Örneğin "en yakın ATM" araması yerine "yakınımda ATM" aramasını yapmak size daha fazla vakit kazandıracaktır ve aradığınız sonucu haritalar üzerinden karşınıza çıkaracaktır.

Noktalama ve yazım kurallarını önemseyen yapay zekadan faydalanma:

Siz de arama yaparken yazım yanlışı yapmaktan korkuyorsanız bu korkunuzun fazlasıyla yersiz olduğunu söyleyebiliriz. Google, özelliği sayesinde yaptığınız fahiş yazım hatalarını otomatik olarak algılayıp bunları düzelttiği için bunun hakkında endişelenmenize gerek kalmıyor.

Yukarıdaki fotoğraflara bakacak olursanız "Bugün hava kaç derece" ile 'bgün hva kaç drce' yazmak arasında hiçbir fark olmadığını görebilirsiniz.

Aradığınız sayfada kesinlikle geçtiğini düşündüğünüz kelimeleri tırnak içerisine alma

Bu yöntem birçoğumuzun kullandığı bir yöntem olsa da birçok kişinin de bilmediği bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebepten dolayı aramalarınızı fazlasıyla kolaylaştırabilecek bu özelliği bilmeyenler için basit bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Google üzerinde belirli bir arama yaptığınızı düşünelim. Teknoloji ve bilim dendiği zaman akla ilk gelen site olan Webtekno'yu bilmeyen birinin, yukarıda görünen şekilde bir arama yapması sonucunda Webtekno'yu kolaylıkla bulabileceğini görebiliyorsunuz.

Bu şekilde aramalar yapmak görsel arama yaparken ve Google Akademik platformunu kullanırken hayatınızı son derece kolaylaştırabilir.

Bilmediğiniz yerleri yıldızla doldurma

Google’ın en kullanışlı arama özelliklerinden olup birçok kişinin kullanmadığı bir özellikse yıldızlı arama yapmak olabilir. Bu özellik sayesinde belirli bir kısmını hatırlayamadığınız belirli aramaları yapabilirsiniz.

Az önceki tırnaklı arama özelliğini hatırlayın. Bir şarkı sözü arıyorsunuz ancak aklınızda yalnızca başı ve sonu kaldı. Bu durumda aklınızda kalan kısmı yukarıdaki gibi yazarsanız Google, yıldızlı bıraktığınız kısımları sizin için tamamlar. Google, koyduğunuz yıldız sayısı kadar eksik kelime olduğunu düşündüğü için aradığınız şarkıdaki eksik kelime sayısından emin değilseniz yıldız sayısını artırmayı deneyebilirsiniz.

Site odaklı arama yapma:

Yine birçok kişinin kullandığı ancak bir o kadar çok kişinin de bilmediği bir özellik olarak karşımıza çıkan site odaklı arama yapmak, çoğu zaman hayat kurtarabilir. Örneğin sitemizde gördüğünüz bir haberi onlarca defa aradınız, yorumlarda sordunuz ancak kimse size dönmedi. Bu noktada haberden aklınızda kalanları site:webtekno.com: (anahtar kelime) şeklinde aratabilirsiniz. Örneğini hemen verelim:

Bu aramayı yaptığınız zaman yalnızca ve yalnızca www.webtekno.com sitesine bağlı sonuçları alırsınız. Rica ederiz…

Aramalarınızdan belirli siteleri çıkartma:

Az önce yaptığımız işlemin tam tersini de yapmak mümkün. Örneğin ödeviniz için araştırma yapıyorsunuz ancak belirli bir site gereksiz yer kaplayarak aradığınız şeyi bulmanızı zorlaştırıyor. Tam da bu noktada yapmanız gereken şey siteyi çıkartmak. Kelimenin tam anlamıyla…

Örneğin Google’da İbrahim Akman’ı (namıdiğer Boss) aratmak istediniz ancak aramalarınızda Twitter ile ilişkili sayfaları görmek istemiyorsunuz. Bu noktada yapmanız gereken şey bir eksi işareti koyup arkasına Twitter yazmak. Gördüğünüz üzere ilk aramada Twitter ilk sonuçken ikinci aramada Twitter’dan eser kalmıyor.

URL odaklı arama yapma:

Site sizin için önemli değil ancak URL içerisinde geçmesini istediğiniz bir kelime bulunuyor. Özellikle internet üzerinde sosyal medya kullanıcı adıyla arama yapma ya da belirli bir ürün üzerine belirli bir noktayı inceleyen yazıları bulmada fazlasıyla işe yarayan bu yöntemi hemen sizinle paylaşalım.

Google'ın arama kısmına 'inurl:' yazdıktan sonra URL içerisinde bulunmasını istediğiniz şeyi boşluksuz bir şekilde yazdığınız takdirde armanıza uygun sonuçlar önünüze çıkacaktır. Örneğin 'inurl:donanim' yazdığımız zaman yalnızca URL içerisinde 'donanim' geçen sonuçlar önümüze çıkacak.

Dosya odaklı arama yapmak:

İnternette belirli bir arama yaparken istediğiniz verilerin belirli bir dosya formatında da olmasını isteyebilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken “filetype:(dosya tipi)” yazmak. Örneğin aşağıdaki aramayı inceleyebiliriz.

Görselde de görebileceğiniz üzere Google, bu arama sonucunda yalnızca PDF dosyalarını size gösteriyor.

Google’da arama yaparken işinizi kolaylaştıracak 8 tüyoyu listelediğimiz yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu ve bunun gibi listeleri kaçırmamak için bizi takipte kalın.




Oto Gönderici, Çok Sayıda Kurumun Başını Ağrıtıyor
Oto Gönderici, Çok Sayıda Kurumun Başını Ağrıtıyor

Ülkemizde ortaya çıkan ve kurumları etkileyen bir siber tehdit, uzun zamandır baş ağrıtıyor. Oto Gönderici olarak isimlendirilen bu tehdit, sahte epostalar yoluyla bilgisayarlara yetkisiz...

Samsung'dan Uygun Fiyatlı Yeni Galaxy Note Modeli
Samsung'dan Uygun Fiyatlı Yeni Galaxy Note Modeli

Geçtiğimiz ağustos ayında piyasaya sürdüğü yeni nesil Galaxy Note 10 serisi ile önemli satış rakamlarına imza atan Güney Koreli teknoloji devi Samsung, aileye uygun fiyatlı yeni bir...

AMD Ryzen 7 3800 X'in Benchmark Sonuçları Ortaya Çıktı
AMD Ryzen 7 3800 X'in Benchmark Sonuçları Ortaya Çıktı

AMD'nin zirveye oynayacak yeni işlemcisinin ortaya çıkan benchmark sonuçlarına bakacak olursak Ryzen 3800X, çoklu çekirdek performansında Intel 9900K'ya göre yüksek performans sergilese de...