World Wide Web 30 Yaşında

Hayata gözlerini CERN'de açan World Wide Web, bugün 30. yaşını kutluyor. Gelin 30 yıllık geçmişe, bu yazımızda birlikte göz atalım.


Hiper metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemi anlamına gelen ve bugün bildiğimiz interneti oluşturan World Wide Web 30 yaşında. Hiper metin dokümanların her birine web sayfası adı veriliyor ve bu sayfalara bugün tarayıcı adını verdiğimiz programlar sayesinde erişebiliyoruz.

İletişimi oldukça farklı bir hale getiren World Wide Web'in hikayesi, aslında CERN laboratuvarına kadar uzanıyor. World Wide Web, CERN laboratuvarında yer alan bir fizikçi olan Tim Berners-Lee tarafından dünyadaki diğer meslektaşlarının alanlarındaki çalışmalarını etkin ve kolay bir biçimde paylaşabilmeleri için geliştirilmiştir.

Time Berners-Lee’nin internet için yaptığı tek şey bu da değil. Lee ayrıca HTML yazılım dilini geliştirmiş ve HTTP sistemini de internet dünyasına kazandırmıştı. Genel olarak yapısına baktığımızda, web’in internet üzerine kurulu olduğunu söyleyebiliriz.

Bugün internetin büyüklüğünü ve World Wide Web’in genişliğini düşününce Lee’nin dünyanın en zengin insanlarından biri olduğunu düşünülebilirsiniz ancak tam olarak öyle değil. Lee, icadının herkes tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılabilmesi için 1994 yılında World Wide Web Consortium’u (W3C) kurdu.

WWW, kurulduktan tam üç yıl sonra yani 1992 yılında toplam 50 adet web sayfasını bünyesinde bulunduruyordu. Bu sayının 40 milyonu aşması için sadece 4 yıl yetti. 2009 Mart ayı itibarıyla internette endekslenebilir 25 milyardan fazla sayfa bulunmakta.

Bugün bizlerin bu yazıyı yazmasına ve sizlerin bu yazıyı okumasına vesile olan ve bu yüzyılın en etkili insanları listesine giren Tim Berners-Lee’ye teşekkürü bir borç biliriz.




Samsung, Galaxy M30'un Tanıtım Tarihini Açıkladı
Samsung, Galaxy M30'un Tanıtım Tarihini Açıkladı

Samsung, Galaxy M30'un lansmanının 27 Şubat'ta gerçekleşeceğini açıkladı. Galaxy M30, Samsung'un uygun fiyatlı orta seviye telefon serisi Galaxy M'in üçüncü üyesi. ...

Huawei P30 Lite’ın Türkiye’ye Geleceği Tarih Duyuruldu
Huawei P30 Lite’ın Türkiye’ye Geleceği Tarih Duyuruldu

Huawei, P30 Lite’ın mayıs ayı içerisine Türkiye’ye geleceğini duyurdu. ...

Vikipedi İçeriklerinin 3'te 1'inde İmzası Bulunan Yazar
Vikipedi İçeriklerinin 3'te 1'inde İmzası Bulunan Yazar

Çevrimiçi ansiklopedi Vikipedi'de 3 milyondan fazla içerikte düzenleme yapan ve 35.000 özgün içerik üreten Steven Pruitt, bir internet efsanesi olma yolunda ilerliyor. Bu yazımızda Steven...