Fotoğraflara Bakarak İnsanları Yorumlayan Yapay Zeka

Yüz tanıma sistemleri çok iyi çalışsa da yüz tanımaya dayalı olarak insanları kategorize etmek gerektiğinde yapay zeka için işler o kadar da yolunda gitmiyor. ImageNet Roulette de selfieleri kategorize etmeye çalışıyor ancak öğrenme aşamasındaki yapay zeka şimdilik çuvallıyor.


Modern yapay zeka çok gelişmiştir ve hemen her yerde çeşitli ölçeklerde kullanılır. Yapay zekanın kullanımı konusunda çok uç görüşler vardır. Bazı görüşlere göre yapay zeka dünyayı ütopik bir cennete çevirecekken bazı görüşlere göre kıyameti getirip milyonlarca insanın işsiz kalmasına sebep olacak. 

Yine de şu anda yapay zekadan o kadar da korkmaya gerek yok. Şu anda düşünüldüğü kadar zeki olmayan yapay zekanın gelecekte de ne kadar karmaşık düşünebileceği ise tartışma konusu. Yapılan bir şakada göndermeyi anlamak başka bir şeydir, bir dili bir başka dile çevirmek başka.

ImageNet Roulette adlı internet aracı, şu anda devam eden ve görüntü tanıma sistemlerinin tarihine odaklanan bir serginin parçası. İtalya, Milano’da bulunan Fondazione Prada müzesinde düzenlenen Training Humans/İnsanları Eğitmek adlı sergi için bu eseri oluşturan isimler ise AI araştırmacısı Kate Crawford ve Trevor Paglen. Peki sistem ne kadar başarılı çalışıyor? Test edelim. 

ImageNet Roulette pek de isabetli yüz tanıma yapamıyor

sigara içiyor denen ama içmeyen adam

Sisteme öncelikle bir görüntü yüklemeniz gerekiyor. Bu görüntüyü web kameranızdan yükleyebilir, bir URL olarak gönderebilir ya da cihazınızdan yükleyebilirsiniz. Yoğun trafiğe alışık olmadığı için biraz yavaş çalışan sistem, yüzünüzü bir kare içerisine alıyor. Karenin köşesinde de sizin sahip olduğunuzu düşündüğü kişilik özellikleriniz yer alıyor. Kendi fotoğraflarımla yaptığım denemelerden ilkinde “karısından ayrı yaşayan, boşanmış adam” dedi. (Hiç evlenmedim.) Birinde ise eksantrik, acayip dedi. Kabul edilebilir. Üçüncü denemede ise bambaşka tespitlerde bulundu; askeri lider tanımını yapan yapay zeka pek de isabetli bir tahminde bulunamamış oldu. (Zira bu haberi okuyorsanız yaptığım iş hakkında bir fikriniz vardır.)

Amaç yapay zekanın nasıl işlediğini ortaya koymak

imagenet roulette

Serginin yaratıcısı Trevor Paglen, bu noktada olayın yapay zeka ile ilgili hüküm vermek olmadığını ancak şu andaki durumuyla etkileşime geçerek akademik ve ticari tarihini izlemek olduğunu söyledi. 

Paglen, bu eseri ilk oluşturmaya başladıklarından bu yana amaçlarını, şu anda var olan sistemi açıklamak olarak belirtiyor. Sanatçıya göre olayı distopik bir şey ya da pazarlama mucizesi olarak değil de olduğu gibi görmek için bu sergi var.  Zira Paglen, “Yapay zekanın varlığıyla etkileşime geçmek ve bu her günkü görüntüleri, hızla değişen makine görsel kültürünün bir parçası olarak görmek gerekiyor. Bu da kara kutuları açmamızı ve bu görme makinelerinin nasıl çalıştığına bakmamızı gerektiriyor.” diye konuştu. 

ImageNet’in temelinde yüzlerce insan fotoğrafından oluşan bir veri seti var. Bu verilerden yola çıkan araç, kişileri sınıflandırmaya çalışıyor. Sonuçta sistemin temelindeki ImageNet, özünde insanları değil nesneleri tanımak için geliştirilmiş bir yapay zeka. Serginin açıklaması ise epey karanlık ama temel bir noktaya değiniyor.




BİM Aktüel - Teknolojik Ürünler Güncel Katalog
BİM Aktüel - Teknolojik Ürünler Güncel Katalog

BİM'in her hafta yayınlamış olduğu aktüel ürünler kataloğunda yer alan teknolojik ürünleri sizin için seçip listeliyoruz. 4 Ekim 2019 - 10 Ekim 2019 tarihlerini kapsayan son katalogda...

Apple, 5G Destekli iPad Pro'lar Üzerinde Çalışıyor
Apple, 5G Destekli iPad Pro'lar Üzerinde Çalışıyor

Apple'ın en güvenilir analistine göre şirket, iPad Pro'larda ilk defa Likit Kristal Polimer (LCP) soft board'larını kullanarak 5G'nin temellerini atmaya hazırlanıyor. ...

Oyun Gibi Oyun Pathway, Steam ve GoG'da Yayınlandı
Oyun Gibi Oyun Pathway, Steam ve GoG'da Yayınlandı

Piksel grafikli oyun severlerin fazlasıyla keyif alacağı macera RPG oyunu Pathway resmi olarak yayınlandı. ...