The Fappening Hackerlarına Verilen Komik Cezalar

The Fappening dalgası ne demek? Fappening, Hollywood ünlülerinin iCloud hesaplarının hacklenerek uygunsuz fotoğraflarının internette paylaşılması demek. Uygunsuz ünlü fotoğraf ve videolarının sızdırıldığı bu hacklenme olayının ardından suçlular yakalandı. Peki bu skandal olayın arkasındaki suçlu hackerlar kimler?


The Fappening sızıntılarını hemen hemen herkes duymuştur ama duymayanlar için kısaca özetleyelim. The Fappening ve The Fappening 2.0 olmak üzere toplamda 2 dalga halinde gerçekleşen bu sızıntılar yüzünden Hollywood ünlülerine ait özel fotoğraflar internette paylaşılmıştı. 2014 yılında başlayan olaylar, 2017'ye kadar etkisini hissettirmiş, ardından sorumluları yakalanmış, ancak başka hacker grupları da ortaya çıkmıştı.

Özellikle Jennifer Lawrance, Emma Whatson, Allison Brie ve İngiliz Kraliyet Ailesi üyesi Meghan Marke gibi isimler bu sızıntılardan en çok etkilenen isimler oldu. Tabii ki sızıntılar bu isimlerle de sınırlı değildi Rihanna’nın da dahil olduğu tam 100’den fazla ünlü ismin uygunsuz fotoğraf ve videoları internette servis edildi. Apple tarafından servis edilen iCloud hizmeti, güvensiz olduğu gerekçesiyle çok sayıda eleştiri de aldı

Apple’ın servislerine saldıran ve bir açıktan yararlanarak ünlülerin iCloud hesaplarını ele geçiren hackerlar, ilk dalgayı 2014 yılında 4Chan ve Reddit forumlarından sızdırdı. Aralarında onlarca ünlü ismin de bulunduğu The Fappening 1.0 dalgası öyle büyük ses getirmişti ki savcılık hemen soruşturma başlatmış, mahkeme de bu tür içeriklerin internetten kaldırılması kararını vermişti. 

jannifer lawrance

Soruşturmayı bizzat yöneten FBI, NSA’den de yardım alarak sızıntıyı gerçekleştiren hackerların peşine düştü. Lakin 2017 yılında The Fappening 2.0 adında bir dalga daha sızdırılmış, artık herkes bu sızıntıyı yapanların büyük hacker gruplarından birisi olduğunu düşünmeye başlamıştı.

Direkt olarak Hollywood ünlülerini hedef alan bu iCloud saldırısı, Amerikan teknoloji devi Apple’a da pahalıya patladı. Zira özel görüntüleri sızdırılan iCloud kullanıcıları şirkete tazminat davası açtılar.

Herkes bu işin ardında büyük bir ekip olduğunu düşündü. Ancak The Fappening'in ardında sadece bir hacker vardı: Ryan Collins!

fappening blog

FBI tarafından yapılan uzun incelemeler sonucunda bu sızıntı dalgalarının arkasında 36 yaşındaki hacker Ryan Collins’in olduğu tespit edildi. Amerika’nın Pennsylvania bölgesinde oturan ve iki çocuk babası olan evli Ryan Collins, böylece tarihin en magazinel bilgisayar korsanı olmuştu.

Tutuklanan ve mahkemeye çıkarılan hacker, savcılık tarafından hazırlanan iddianameye göre 50’den fazla iCloud ve 75’den fazla da Gmail hesabı çalmaktan suçlanıyordu. Aynı zamanda bir e-ticaret sitesinde çalışan Ryan Collins, tarihin en çok gündem yaratan siber saldırılarından birisini, tek başına gerçekleştirmiş oldu.

Peki bu tuhaf adam nasıl başardı da tek başına yıllarca saklanıp onlarca ünlüyü hackledi?

jennifer lawrence fappening

Aslında Ryan Collins’in yaptığı hack yöntemine "fishing" yani "olta atma" ve "social engineering" yani "sosyal mühendislik" deniliyor. Bu yöntemlerle hacker, açtığı sahte mail adresi ile ünlülere sanki Apple tarafından gönderilmiş gibi sahte e-postalar gönderiyor.

Sahte e-postalarda ise iCloud hesabında güvenlik ihlali uyarısı içeriyor. Ünlüler bu uyarıyı görüp yönlendirilen siteye mail ve şifrelerini girerek hesaplarını aslında Collins'e vermiş oluyorlar. Böyle bakılınca aslında Apple'ın bir suçu olmadığı görülüyor. Yine de davalar sırasında firmanın bir avukat ordusu ile ünlülere destek çıktıklarını belirtmek lazım. Bazı ünlüler ise mağduriyetlerini Apple'a dava açarak gidermeye çalıştılar.

Bu arada söylemekte fayda var ki FBI tarafından yapılan açıklamada, Ryan Collins sadece "hackleme1 suçundan dolayı tutuklandı. Henüz fotoğraf ve videoları internette sızdıranın o olup olmadığı kesin değil. Nasıl yani? Gelin anlatalım...

Ryan Collins'in The Fappening saldırıları, siyah hackerlar arasında yeni bir rekabet başlattı. Olaya 4 hacker daha dahil oldu:

emma watson fappening

Olaylar 2014 yılında başladığı anda, diğer bilgisayar korsanları da benzer girişimlerde bulunma merakı içine girdiler. Bu nedenle Collins'in suçu asla %100 kanıtlanamadı. Soruşturmalar sırasında Fappening benzeri bir sızıntı peşinde olduğu anlaşılan 4 kişi daha yakalandı. O dahil 5 kişinin aldığı cezalar ise şu şekilde:

  • Christopher Brannan: 34 ay hapis cezası ve 5700 dolar para cezası (Jennifer Lawrance’un hesabını ele geçirme suçundan)
  • Ryan Collins: 60 ay hapis cezası ve 250 dolar para cezası (50’den fazla iCloud hesabı ve Kate Upton, Gabrielle Union, Rihanna ve Avril Lavigne hesabını ele geçirme suçundan)
  • Edward Majerczyk: 9 ay hapis cezası ve 5500 dolar para cezası (İsmi açıklanmayan ünlünün hesabını ele geçirme suçundan)
  • Emilio Herrera: 16 ay hapis cezası (iCloud hesaplarını ele geçirmek suçundan)
  • George Garofano: 8 ay hapis cezası (iCloud hesaplarını ele geçirmek suçundan)

Görüldüğü üzere bu olayların ardından verilen cezalar, aslında epey ironik. Zira herhangi bir bilgimizin %100 güvende olmadığı internet ortamında ünlü olsanız bile, sizi tehlikeye düşürenler komik sürelerde hapis yatıp, bir korsan için komik para cezaları ödeyebilirler. Ünlü olmamanız durumunda da zaten olayın magazin değeri kalmayacağından belki soruşturmalar bile yarıda kesilebilir.

Peki Apple, benzer saldırılar için önlem aldı mı?

the fappening

Her ne kadar bu sızıntı olayları kullanıcı hatalarından kaynaklanmış olsa da Apple bir açıklama yaparak iCloud güvenlik sistemlerine güvendiklerini ama ona rağmen bazı sistemlerinde güvenlik güncellemeleri yaptığını duyurdu. Ayrıca sahte mailler konusunda da kullanıcılarını uyan şirket, hiçbir şekilde kendileri tarafından kullanıcı bilgilerinin istenmediğini söyledi. 

Hangi ünlülerin fotoğrafları sızdırılmıştı?

fappening 2.0

Apple tarihindeki en büyük siber saldırılardan birisi olan bu saldırı, adeta dalga dalga hemen hemen her ünlüyü etkiledi. Her ne kadar yüzlerce ünlünün fotoğrafları sızdırılmış olsa da en çok dikkatleri çeken ve bu olayın üstüne giden ünlülerin listesi şöyle;

  • Jennifer Lawrance
  • Rihanna
  • Emma Watson
  • Matt Smith
  • Allison Brie
  • Meghan Marke
  • Kim Kardashian
  • Cara Delevingne
  • Vanessa Hudgens
  • Kaley Cuoco
  • Selena Gomez
  • Kate Upton
  • Avril Lavigne
  • Mary Kate Olse
  • Amber Heard
  • Dave Franco
  • Gabrielle Union

Diğer onlarca Hollywood ünlüsünün iCloud hesabı ele geçirilerek uygunsuz görüntüleri internette paylaşıldı. Adeta skandal olarak nitelendirilen bu durum görünen o ki uzun süre daha hafızalardan ve internetten silinmeyecek.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Xiaomi'nin MIUI Arayüzü, Uygulama Çekmecesine Sahip Oluyor
Xiaomi'nin MIUI Arayüzü, Uygulama Çekmecesine Sahip Oluyor

Akıllı telefonlarında kullandığı arayüz olan MIUI için Xiaomi, bazı yeni özellikleri getiriyor. ...

Xiaomi Mi Mix 3, Dayanıklılık Testinden Nasıl Çıktı?
Xiaomi Mi Mix 3, Dayanıklılık Testinden Nasıl Çıktı?

Xiaomi'nin son amiral gemilerinden olan Xiaomi Mi Mix 3, JerryRigEverything tarafından bir dayanıklılık testine tabi tutuldu. Peki, sonuç ne oldu? ...

OnePlus Nord N100 Fiyatlandırması ve Çıkış Tarihi Lansmandan Önce Açıklandı
OnePlus Nord N100 Fiyatlandırması ve Çıkış Tarihi Lansmandan Önce Açıklandı

Yeni OnePlus Nord telefonlarının bugün daha sonra piyasaya çıkarması bekleniyor. Şirketin Nord N10 5G ve Nord N100 olmak üzere iki telefonunu açıklaması beklenen beklentiler arasında...