Çocuklardaki Göz Hastalığını Tespit Edebilen Mobil Uygulama

Göz hastalıkları, tespit edilemediğinde ya da erken semptomları göz ardı edildiğinde çok daha kötüye gidebiliyor. Uzmanlar, göz hastalıklarının tespitinin kolaylaşması için CRADLE (Computer Assisted Detector of Leukocoria) isminde bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar, çocuklardaki göz hastalıklarını önceden tespit edebilecek.


Flaş ışığı açık bir şekilde çekilen fotoğraflarda gözlerde oluşan kırmızı yansıma muhtemelen birçok kişinin başına gelmiştir. Aslında bu bir sağlıklı olma durumu göstergesidir. Sağlıksız bir gözde beyaz yansımalar görülür ve uygulama da Lökokori (Leukocoria) hastalığının – göz retinasındaki beyaz yansıma - erken işaretlerinin tespiti için makine öğrenmesinden faydalanıyor.

Araştırmacılar, uygulamayı yarısında göz hastalığı bulunan 40 çocuk üzerinde 53 bin fotoğrafla test ettiklerini söylüyorlar. Uygulama, göz hastalığı olan 20 çocuktan 16’sının Lökokori hastalığını bir doktor tarafından teşhis koyulmadan 1,3 yıl önce tespit etmeyi başarıyor.

Uygulamanın kapsamı

kırmızı göz

Uygulamanın bu kadar yüksek bir başarı elde etmesi sonucunda sadece çocuklar için olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Aslında sadece çocuklar için geliştirilen bir uygulama değil ancak çocuklardan alınan veriler üzerinden eğitildiği için çocuklar üzerinde daha iyi çalışıyor. Algoritma gelişmeye devam ettikçe hastalıkları, yetişkinler üzerinde de bu kadar yüksek doğrulukla tespit edebilecektir.

Tabii uygulamanın sadece erken tespit için kullanılması gerektiğini ve her halükarda doktor danışılması gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. Ayrıca uygulamanın yaratıcısı da uygulamanın FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanmadığını belirtiyor. Bu uygulamayı kullanarak çocuğunuzun gözünün enfeksiyon kapıp kapmadığını öğrenebilirsiniz Daha sonrasında kesinlikle bir uzmana başvurmanız gerekiyor.

Uygulama Google Play Store ve App Store’da ücretsiz olarak yer alıyor. Siz de aşağıdaki bağlantılardan indirerek uygun cihazlarınıza kurabilirsiniz.




TikTok’un En Çok İzlenen Viral Videoları Açıklandı! 2020
TikTok’un En Çok İzlenen Viral Videoları Açıklandı! 2020

Sosyal medya uygulaması olan TikTok kendi uygulamasında en fazla izlenen viral videoları web sitesinde izah etti. Listenin başında ise Bella Poarch isimli kullanıcının “M to the B”...

Facebook’tan Yayınladığı İçeriklere Dair Geri Adım Geldi! 2021
Facebook’tan Yayınladığı İçeriklere Dair Geri Adım Geldi! 2021

Facebook denetim heyeti, ilk kararlarını paylaştı. Heyet, önceden; nefret, şiddet, kışkırtma söylemi ve sıhhat konuları ile ilgili muğlak söylem bulunduğu sebebiyle kaldırılan...

Facebook'tan Kaliteli Fotoğraf Paylaşımları İçin Yazılım
Facebook'tan Kaliteli Fotoğraf Paylaşımları İçin Yazılım

Facebook, bir süredir beta olarak sunduğu Spectrum adlı fotoğraf sıkıştırma aracını, GitHub üzerinden yeni versiyonuyla yayınladı. ...