Temel teknolojik ihtiyaçlarımız nelerdir? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişim gösterse de bazı ürün ve hizmetler sabit ihtiyaçlar listesine dahil edilebilir. Akıllı telefon, kişisel bilgisayar, kulaklık, USB bellek gibi yükte hafif, ancak toplam pahada ağır şeylerden söz ediyoruz. Çoğu insan bu temel ihtiyaçlarını tek bir hamlede karşılayamıyor.
Bugün hep birlikte; sıradan bir bireyin, ortalama özelliklere sahip teknolojik cihazlar için yaptığı harcama miktarlarına göz atıyoruz. Hesaplamayı kolaylaştırmak ve daha anlaşılabilir olmak adına, ortalama bir bireyin sahip olması gereken temel teknolojik cihazları hatırlayalım.
Kişisel ilgi alanlarımız ve tercihlerimize göre sahip olmamız gereken cihazların sayısı artıp azalabilir. Aynı şekilde cihazların özellikleri de kişiden kişiye değişim gösterebilir. Bu nedenle, yine hesabı kolaylaştırmak adına 2014 ve 2019 yılında, aynı ürün klasmanına sahip cihazları seçiyoruz. Yapacağımız fiyat karşılaştırmaları da 2014 ve 2019 yıllarında aynı sınıfta yer alan ürünler üzerinden olacak. Lafı daha fazla uzatmadan, önce fiyat bazında 5 yıl öncesi ve bugünü karşılaştıracağız. Ardından verilerimizi toparlayıp analizimizi sunacağız.
Hazırsak, başlıyoruz!
2014’ün en gözde telefonlarından olan Samsung Galaxy S5, bundan 5 yıl önce yaşayan birisinin satın alabileceği en gelişmiş akıllı telefonlardandı. Günümüzün aynı sınıfta bulunan amiral gemisi cihazlarından birisi ise Samsung Galaxy S10. Her ikisinin de üreticisi olan Samsung, bu cihazları 5 yıl arayla ve “amiral gemisi” sıfatıyla üretti. Her iki cihaz da sahip olduğu özellikler bakımından kendi döneminin en iyileri arasında bulundular.
Hem bugünün hem de 5 yıl öncesinin en çok tercih edilen kişisel bilgisayarları dizüstüler oldu. Bu seçimler sırasında oyun bilgisayarları gibi yüksek performanslı ya da temel işlevler için kullanılan düşük performanslı cihazları değil, orta seviyeli, taşınabilir ve sıradan bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilecek iki cihaz belirliyoruz.
Apple’ın dizüstü bilgisayar serisi MacBook Air, hesap yapmamızı kolaylaştırmak ve farkı ortaya koymamızı sağlamak adına adına ideal bir ürün.
USB belleklerde veri aktarım hızları son 5 yılda artış gösterdi. Nitekim yazının başında da söylediğimiz gibi amacımız teknolojik gelişmelere değil, fiyatlardaki değişimlere dikkat çekmek. Bu nedenle hafıza miktarı aynı olan, yani temel özellik açısından özdeş iki bellek seçimi yapacağız. Bu bellekler hepsi, kişisel bilgilerimizi saklamak adına ideal taşınabilirlikte olmak zorunda.
Kulaklıklar, çoğu akıllı telefonun kutusundan çıksa da oldukça kişisel teknolojik ürünler arasında bulunuyorlar. Çoğu üreticinin orta seviyeli telefonlarının kutularından çıkan kulaklıklar, piyasada harici olarak satın alınabilen kulaklıklar kadar işlevsel, uzun ömürlü ve yüksek performanslı olmuyor.
Son yıllarda Bluetooth bağlantısına sahip kulaklıklar popüler olsa da hâlâ yaygın olarak kablolu kulaklıklar kullanımda. Hatta 2014 yılında piyasaya sürülmüş kaliteli bir kulaklığı bugün bile kutusundan çıkarsanız, temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde performans verebilir. Tercihimizi Sennheiser markası üzerinden yapıyoruz.
Alım gücünü temel düzeyde anlamlandırabilmek ve karşılaştırmak için 2014 ve 2019 arasındaki asgari ücret farkına bakmakta fayda var.
Asgari ücretli bir birey listede yer alan ürünlerin hepsini tek seferde satın alamıyor. Ancak yine de dönemsel bazda bir kıyaslama yapabilmek için standart ücretler üzerinden karşılaştırma yapmak daha net sonuçlar veriyor. Son 5 yılda asgari ücret %55,8 oranında artış gösterirken, teknolojik harcalamarımızda %67,6 oranında artış gösteriyor.
2014 yılında aynı segment ve döneminin popüler cihazlarını satın aldığımızda 11.208 TL daha fazla harcama yapıyoruz. Bu artışın ardında küresel ekonomik koşullar, özellikle akıllı
telefon ve bilgisayarlardaki psikolojik fiyat barajlarının yükselmiş olması var. Elbette dolar ve TL arasındaki kur farkının artmış olması dolayısıyla farkın dahada genişlediğini söylemek mümkün.
2014 yılında doların ortalama değeri 2,1 TL seviyesindeydi. Bu yıl ise son güncel verilere göre dolar 6,16 TL seviyesinde. Bu yükselişin ithalata dayalı teknolojik alışverilerimizi büyük oranda etkilediğini görüyoruz.
Teknolojik harcama kalemlerimize daha pek çok ürün ve hizmeti ekleyebilir, farklı hesaplar da yapabiliriz. Temel olarak bir bireyin ihtiyaç duyduğu en basit ürünler üzerinden yapılan hesaplar bize bunları gösterdi. Siz de kendi harcamalarınızın ne oranda değişim gösterdiğiniz yorumlar kısmında belirtebilir, görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.
Mac üzerinden Office uygulamalarını kullanabilmek isteyenler için harika haberler geldi. Microsoft, App Store'da uygulamaları ilk defa satışa çıkardı. ...
Akıllı telefonlarının haricinde farklı ürünlere de sahip olan Huawei, 25 Kasım’da ana vatanında bir etkinlik düzenleyecek. Şirket, düzenlediği etkinlikte MatePad Pro ve Sound X’in...
WhatsApp geliştiricileri, uygulamanın Android için sunulan beta sürümünü güncellediler. Yeni beta sürüm, WhatsApp'ın uzun zamandır konuşulan karanlık modunu yeniden getiriyor.