Yeni bir yapay zekâ şirketi olan Cerebras Systems, bu zamana kadar üretilmiş en büyük yarı iletken çipi üretti. Cerebras Wafer Scale Engine, 1,2 trilyon transistöre sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kıyaslamak için hatırlatmak gerekirse Intel'in 1971'deki 4004 işlemcisi 2.300 transistöre sahipti ve son Advanced Micro Devices işlemcisi 32 milyar transistöre sahip.
Çipsetlerin büyük çoğunluğu, genellikle 12 inçlik silikon devre kartı üzerine yerleştirilen çiplerden oluşuyor. Cerebras Systems'ın ürettiği çip ise tek bir devre kartında bulunan tek bir çip şeklinde çalışıyor. Birbirine bağlı olan devre kartları ise 1,2 trilyon transistörü tek bir çip şeklinde çalıştırıyor.
Cerebras Wafer Scale Engine, bu sayede bu zamana kadar üretilmiş en büyük çip oldu. Bu çipi yapay zekâ için ürettiğini de belirten firma, bu çiple birlikte yapay zekâ çalışmalarının çok daha kolay bir hale geleceğini belirtti. Peki, neden bu kadar büyük bir çip geliştirildi?
Büyük çipler bilgiyi daha hızlı işlediği ve cevapları daha çabuk şekilde bulabildiği için büyük çipler çok daha fazla ilgi görüyor. Yapay zekânın öğrenme süresi olarak bilinen süreçte yapay zekâ üzerine çalışan araştırmacılar, kendi yapay zekâlarına farklı fikirler ve farklı veriler vererek yeni sorunları çözmeye çalışıyor. Google, Facebook, OpenAI, Tencent, Baidu ve daha birçok firma, yapay zekânın en büyük sorunlarından birinin öğrenme süreci olduğunu söylediği için bu büyüklükteki bir çip ile bu sorunun en aza indirgenebileceği düşünülüyor.
Genellikle çip üreticilerinin bu kadar büyük boyutlarda çip üretmemelerinin bir sebebi bulunuyor. Tek bir devre kartında saflığı bozan belirli durumlar üretim sürecinde meydana gelebiliyor. Buna benzer bir olay, çip üzerinde hataya sebep olabildiği için saflığı bozan birkaç durumun devre kartı üzerinde ortaya çıkması halinde birkaç adet çipin bozulması söz konusu olabilir.
Daha kısa bir şekilde özetlemek gerekirse devre kartı üzerinde bir çipiniz bulunuyorsa çipiniz üzerinde kirlenme (saflığın bozulması durumu) olma olasılığı %100 olarak karşımıza çıkıyor. Bu kirlilik sonucunda da çipiniz çalışmaz hale geliyor. Cerebras'ın tasarladığı çipteyse bir kirlilik başka bir çipi etkilemediği için kesintisiz ve sürekli bir işleyiş elde edilebiliyor.
Cerebras'ın işlemcisi içerisindeki 46 bin 225 milimetrekarelik silikon, 400 bin adet yapay zekâ optimizasyonlu çekirdeğe ve 18 GB yerel, süper hızlı SRAM belleğe ev sahipliği yapıyor. Belleğin bant genişliğiyse saniyede 9 petabyte olarak karşımıza çıkıyor. Bu da lider grafik işleme birimlerinden 10 bin kat daha fazla bellek anlamına geliyor.
Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.
Bildiğiniz üzere Google, son üç nesil Pixel cihazlar için yayınladığı kasım ayı güncellemesini ilk nesil Pixel telefonlar için yayınlamamıştı. Bu noktada Google, güncelleme...
LG, oyuncular ve çok uygulamalı profesyonel çalışanlar için geliştirdiği yeni monitörünü duyurdu. 42.5 inç boyutunda olan bu monitör, tüketicilere 4K çözünürlük ve HDR 10 desteği...
Sevgili arkadaşlar bu makalede sizlere Arkadaş edinmek , Arkadaş edinmenin yolları ve Sosyal olmanın yolları hakkında bilgi vereceğim.Yeni arkadaşlıklar mı arıyorsunuz?Arkadaş edinmek mi...