AMD, Intel’e hodri meydan dedi: Ryzen 5000 serisi tanıtıldı 2021

AMD, Intel’e hodri meydan dedi: Ryzen 5000 serisi tanıtıldı 2021

Geçtiğimiz sene koronavirüs salgını sebebiyle iptal edilen Tüketici Elektroniği Fuarı, her ne kadar bu yıl yapılsa da internet üzerinden gerçekleştiriyor. Bir hayli şirketin yeni teknolojilerini tanıttığı fuarda sahne alan AMD, yeni Ryzen 5000 işlemcilerini görücüye çıkardı.

En büyük rakibi Intel’e de gönderme yapan şirket, yeni işlemcileri “dünyanın en iyi dizüstü bilgisayar işlemcileri” olarak tanımladı.

Serideki Ryzen 5000H modelleri, oyunseverleri ve muhteva üreticilerini hedef alıyor. Ryzen 5000U modelleri ise daha çok hafif ve kompakt bir dizüstü bilgisayar isteyen kullanıcılara hitap ediyor.

Ryzen 5000 serisindeki tüm işlemcilerin çekirdek / iş parçacığı sayıları, TDP değerleri, frekans hızları ve önbellek değerlerine aşağıdaki görselden erişebilirsiniz.

amd ryzen 5000

KOMPAKT DİZÜSTÜLER İÇİN EN İYİSİ: RYZEN 7 5800U

Kompakt taşınabilir dizüstü bilgisayarlar için geliştirilen U serisindeki en kuvvetli işlemci olan Ryzen 7 5800U; 8 çekirdek ve 16 iş parçacığından oluşuyor. İşlemcinin temel frekans hızı 1.9 GHz, maksimum frekans hızı ise 4.4 GHz olarak izah etmiş vaziyette.

PCMark 10’a göre bu işlemci, Intel Core i7-1165G7 modelinden daha üstün bir performans sergilemeyi muvaffak oluyor. AMD’nin izahına göre Ryzen 7 5800U, tek şarj ile 17,5 saate kadar genel kullanım ve 21 saate kadar film izleme olanağı sunarak kullanıcıları kendine çekmeyi muvaffak oluyor.

OYUN İÇİN EN İYİSİ: RYZEN 9 5980HS

Oyunculara hitap eden serideki en kuvvetli işlemci ise Ryzen 9 5980HS olarak duyuruldu. 8 çekirdek ve 16 iş parçacığından oluşan işlemcinin temel frekans hızı 3.0 GHz, maksimum hızı ise 4.8 GHz olarak dikkat çekiyor.

AMD’ye göre bu işlemci, bir dizüstü bilgisayarda kullanılabilecek en kuvvetli işlemci. Yeniden AMD izahına göre Ryzen 9 5980HS, Cinebench R20’de Intel Core i9-10980HK işlemcisini performans olarak geride bırakmayı muvaffak oluyor.

CES 2021 etkinliğinde sahne alan AMD CEO’su Lisa Su,  yeni Ryzen 5000 serisi işlemcilerin bu sene 150’den fazla dizüstü bilgisayar modelinde kullanılacağını ve bu bilgisayarların çok yakında satışa çıkacağını izah etti.

 

The post AMD, Intel’e hodri alan diye konuştu: Ryzen 5000 serisi tanıtıldı first appeared on .

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Firefox'a iPad'ler İçin Bölünmüş Ekran Özelliği Geldi
Firefox'a iPad'ler İçin Bölünmüş Ekran Özelliği Geldi

Eğer iPad'inizde internet tarayıcısı olarak Firefox'u tercih ediyorsanız, Mozilla'nın hayatınızı daha kolaylaştırdığını bilmekten memnun olacaksınız. iPad için Firefox, artık...

Huawei'nin CEO'su: HongMengOS, Diğerlerinden Daha Hızlı
Huawei'nin CEO'su: HongMengOS, Diğerlerinden Daha Hızlı

Donald Trump’ın geçen hafta Huawei’nin Kuzey Amerikalı şirketlerle iş yapmaya devam edebileceğini açıklamasının üstüne Google, Huawei’nin Android kullanmasına izin verecekti ancak...

Sony’nin 100 KM Menzilli İlk IoT Çipleri Tanıtıldı
Sony’nin 100 KM Menzilli İlk IoT Çipleri Tanıtıldı

Sony, hızlı giden araçlarda da kullanılabilecek, 100 kilometreden fazla menzile sahip nesnelerin interneti çiplerini tanıttı. ...