Araştırmacılar uyuyan insanlarla gerçek zamanlı bir diyalog kurmayı başardılar 2021

Araştırmacılar uyuyan insanlarla gerçek zamanlı bir diyalog kurmayı başardılar 2021

Araştırmacılar Inception filminden çıkmış gibi görünen bir deney yaptılar. Northwestern Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, uyuyan ve düş gören insanlarla gerçek vakitli bir diyalog kurabilen çalışma üzerinde Fransa, Almanya, Hollanda ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’deki bağımsız laboratuvarlarla çalıştı. Araştırmacılar, hayalperestlerin kolay matematik problemlerini çözebildiklerini ve sualleri evet veya hayır olarak yanıtlayabildiklerini söylüyorlar.

Araştırmacılar , kişinin rüya gördüğünün farkında olduğu, temiz bir rüya görmeye çalışan insanları inceledi. Çalışma katılımcılarına uyumadan önce çift istikametli iletişim yolları ile ilgili bilgi verildi. Katılımcılardan bazıları ayrı olarak bip sesleri veya ışıklar gibi duyusal uyarımlarla da pratik yaptılar.

Katılımcılara, araştırmacılara berrak bir rüya gördüklerinde, tipik olarak sola ve sağa doğru göz hareketleri dizisi ile sinyal vermeleri direktifi verildi. Berrak rüya, uykunun REM mertebesinde olabilir ve ekip, katılımcıların uykunun REM mertebesinde olduğunu doğrulamak için polisomnografik verileri kullandı.

Ekip, REM uykusundaki fertlerin bir deneyci ile etkileşime girebileceğini ve gerçek vakitli iletişim kurabileceğini buldu. Ayrı olarak hayalperestlerin sualleri anlayabileceklerini, işleyen bellek operasyonlarına katılabileceklerini ve yanıtlar üretebileceklerini gösterdiler. Bilim insanları, araştırmanın rüyalar, hafıza ve hafıza depolamanın uykuya nasıl bağlı olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için gelecekteki araştırmalara kapı açabileceğine inanıyor.

Enteresan bir şekilde, araştırmaya iki istikametli iletişimle kolayca başarılı olan bir katılımcı narkolepsiden muzdaripti ve sık sık berrak rüyalar gördü. Gelecekte rüya çalışmaları, rüya görürken ve uyanıkken bilişsel becerisi değerlendirmek için aynı yolları kullanabilir. Yukarıdaki video NOVA’dan | Deneyin görüntülerini gösteren PBS programı.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Microsoft Flight Simulator’e Yeni Bir Özellik Geldi 2021
Microsoft Flight Simulator’e Yeni Bir Özellik Geldi 2021

Ağustos ayında piyasaya sürülen Microsoft Flight Simulator oyun dünyasında isminden sıkça söz ettiren yapımların başında geliyor. Bilhassa grafikleri ile çok konuşulan bu uçuş...

Yenilenen Nintendo Switch'in Batarya Ömrü Uzayacak
Yenilenen Nintendo Switch'in Batarya Ömrü Uzayacak

Nintendo, güncellenen yeni Switch’in batarya ömrünün daha uzun olacağını söyledi. Yeni cihazın işlemcisi ve hafızası da yenilenecek gibi duruyor. ...

Normal Fiyatı 31 TL Olan Oyun, Steam'de Ücretsiz Oldu
Normal Fiyatı 31 TL Olan Oyun, Steam'de Ücretsiz Oldu

Oyun dünyasında Steam ile Epic Games Store arasındaki mücadele, oyunculara yarıyormuş gibi görünüyor. Epic Games'in dün ücretsiz sunduğu oyun sonrası bugün Steam de normal fiyatı 31 TL...