Ay’da 4G ağı, radyo astronomisi için kötü haber olabilir 2020

Ay’da 4G ağı, radyo astronomisi için kötü haber olabilir 2020

Bu yazının tercüme kaynağı Manchester Üniversitesi’nden Astrofizik doktora adayı Emma Alexander’a aittir.

Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi’nin bir parçası olan Jodrell Bank Gözlemevi’ne doğru gidildiğinde ziyaretçilerden cep telefonlarını kapatmalarını isteyen bir işaret bulunuyor. Gözlemevindeki Lovell Teleskobu’nun, Mars’ta bir telefon sinyali idrak edebilecek kadar kuvvetli olduğu belirtiliyor.

Radyo teleskopları akılalmaz derecede hassas tasarlanıyor. Efsanevi gökbilimci Carl Sagan, bir sözünde “Dünya seyyarenindeki tüm radyo teleskopları tarafından şimdiye kadar güneş sisteminin dışından alınan toplam enerji miktarı, yere çarpan tek bir kar tanesinin enerjisinden daha azdır.” diyor.

Toplam enerji şu anda muhtemelen birkaç kar tanesi değerindedir, ancak yeniden de astronomik radyo sinyallerinin tipik olarak yapay olanlardan daha az büyüklükler olduğu doğrudur.

Jodrell Bank, Mars’ta bir telefon sinyalinin parazitini idrak edebilseydi, Ay’daki bir 4G ağının tamamıyla ne kadar başarılı olurdu? Benim gibi gökbilimcileri endişelendiren konu bu.

Şimdi Nokia of America’ya, Ay’daki ilk hücresel ağın geliştirilmesi için 14,1 milyon AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Doları (10,8 milyon £) layık görüldü. LTE / 4G ağı, uzun vadeli ay yaşanabilirliğini kolaylaştırmayı amaçlayarak, ay gezintileri ve navigasyon gibi ehemmiyetli hususlar için iletişim sağlayacak.

AĞ MÜDAHALESİ

Radyo frekansı paraziti (RFI), radyo astronomların uzun vadeli düşmanıdır. Dünyada varlığını sürdüren Jodrell Bank radyo astronomi gözlemevi, RFI sebebiyle oluşturuldu.

Radyo astronominin liderlerinden Sir Bernard Lovell, Manchester’daki işini, şehirdeki tramvaylardan geçen RFI tarafından engellenmiş buldu. Üniversitenin Botanik bölümünü iki hafta süresince Cheshire’deki tarlalarına taşınmasına müsaade etmeye ikna etti.

Sir Bernard Lovell, Jodrell Bank, Cheshire, 1964.

O vakitten beri, radyo teleskopları, RFI’yi önlemek için gittikçe daha fazla yapıldı. Bu projelerden biri Avustralya ve Güney Afrika’da yapılması tasarılanan Kilometre Kare Dizisi (SKA) teleskobudur. Böylelikle, cep telefonları ve mikrodalga fırınlar dahil olmak üzere bir hayli yaygın RFI kaynağı ortadan kaldırılıyor.

Bununla beraber, yer tabanlı radyo teleskopları, uydular gibi uzay tabanlı RFI kaynaklarından veya gelecekteki bir ay telekomünikasyon ağından tamamiyle kaçınamaz.

RFI, sinyallerin dağılmasında uygun savunma ve hassasiyetle kaynakta hafifletilebilir. Gökbilimciler, verilerinden RFI’yi kaldırmak için daimi taktikler geliştiriyor. Ancak bu, en azından kimi radyo frekanslarının astronomi için savunmasını sağlama ile ilgili özel şirketlerin iyi niyetine giderek daha fazla bağlı hale geliyor.

Birçok radyo gökbilimcinin uzun vadeli hayali, Ay’ın uzak tarafında bir radyo teleskobuna sahip olmak olurdu.

YALNIZCA 4G DEĞİL

Radyo projelerine olan alakasına karşın, NASA’nın göz alıcı ticari ortaklıkları da var. Nokia, Artemis programının geliştirilmesi için NASA’nın yeni bir ortaklık kümesinde birlikte çalıştığı 14 Amerikan şirketinden yalnızca biri.

SKA, Afrika.

Gökbilimciler uzun müddettir uydularla uğraşmak zorunda kaldılar, ancak Starlink’in sayıları ve parlaklığı emsalsiz ve yörüngelerini düşünmek zor. Bu kaygılar, ister optik ister radyo teleskop kullansın, yer tabanlı astronomi yapan herkes için geçerlidir.

Uzay gittikçe ticarileşirken, sema artan bir teknoloji hacmi ile doluyor.

The post Ay’da 4G ağı, radyo astronomisi için kötü haber olabilir first appeared on .




Spotify, 100 Milyon Ücretli Aboneye Ulaştığını Açıkladı
Spotify, 100 Milyon Ücretli Aboneye Ulaştığını Açıkladı

Spotify, 100 milyon ücretli aboneye ulaşarak çevrimiçi müzik rekabetindeki liderliğini sağlamlaştırmış oldu. ...

Asus, 12 GB RAM'li Özel ZenFone 6 Sürümünü Tanıttı
Asus, 12 GB RAM'li Özel ZenFone 6 Sürümünü Tanıttı

Computex 2019’da duyurularına devam eden Asus’un ZenFone 6 Edition 30 modeli, 12 GB RAM ve 512 GB dahili hafıza ile gelecek. ...

Google'dan Uygulama İndirmeyi Ödüllendiren Program
Google'dan Uygulama İndirmeyi Ödüllendiren Program

Şimdiye kadar indirdiğiniz uygulamalardan sadece uygulama yayıncılarının para kazanmasından sıkıldınız mı? Google’ın yeni programı ile birlikte uygulama indirmeler ödüllendirilecek....