Çin, FAST teleskobunu nisanda tüm dünyadaki bilim insanlarına açacak 2021

Çin, FAST teleskobunu nisanda tüm dünyadaki bilim insanlarına açacak 2021

Puerto Rico’daki efsanevi Arecibo Teleskobu’nda yaşanan talihsiz kazalar astronomları, diğer bir söylemle gökbilimcileri üzdü. Benzer bir teleskop Asya’da yapıldı: Çin FAST teleskobu. Teleskobun açılış tarihi belli oldu.

Çin medyasının haberine göre, 500 metre çapa sahip teleskop, 1 Nisan’dan itibaren dünya genelindeki bilim camiasının kullanımına sunulacak. “Semanın gözü” olarak nitelenen teleskop, dünyanın en büyük açıklığına sahip.

GÖKBİLİMCİLERİNİN YENİ GÖZDESİ: ÇİN FAST TELESKOBU

Aynı zamanda FAST’ın açılımının “Beş yüz metre açıklıklı Global Radyo Teleskop” olduğunu not edelim. Teleskop, pulsarları ve son derece enerji yüklü diğer astronomik hedefleri saptamak için kullanılıyor. Ayrı olarak Dünya dışı hayat meraklıları için de tasarlanan araç, muhtemel “uzaylı” hayatının müsaadesi sürecek.

Çin FAST teleskobu

TELESKOP İÇİN MÜRACAATI NASIL YAPILACAK

Dünya genelindeki bilim insanlarının FAST teleskobunu kullanabilmeleri için müracaatlarını çevrim içi olarak Çin’in Milli Astronomi Gözlemevleri’ne göndermesi gerekecek. Değerlendirmenin hemen peşinden 1 Ağustos’tan itibaren gözlem müddetleri dağıtılacak.

FAST baş mühendisi Jiang Peng’e göre, bu sene gözlem sürelerinin takriben yüzde 10’u global gökbilimcilere tahsis edilecek. Teleskop resmi olarak 11 Ocak 2020’de hizmete girmişti. Ancak, gözlemlere çok önce başladı ve şimdiye kadar 240 pulsar görüntüledi.

Gözlemler esnasında en ehemmiyetlilerinden biri Messier 92 yıldız kümesinde bulundu: saniyede 316,5 gibi akılalmaz bir dönüşle normal pulsarlardan çok daha hızlı dönen bir milisaniye atarcası.

Çin FAST teleskobu

ARECIBO VE ÇİN FAST TELESKOBU

Çin FAST teleskobu dünyanın en büyük teleskobu olarak kayıtlara geçti ve Arecibo Gözlemevi’nde yaşanan felaketten sonra spesifik türde uzay gözlemleri yapabilecek teleskop olarak öne çıkıyor.

Diğer taraftan Arecibo’yu işleten AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Milli Bilim Vakfı (NSF), gözlemevinin yıkılacağını bildirmiş, ancak Puerto Rico idaresinin 8 milyon dolarlık yardımının ardından genel bir yardım kampanyası başlayacağı beklentisiyle teleskoba değin umutlar yine muvaffak olmaya başladı.

The post Çin, FAST teleskobunu nisanda tüm dünyadaki bilim insanlarına açacak first appeared on .




WhatsApp'ın Fotoğrafları İndirme Özelliği Nasıl Kapatılır?
WhatsApp'ın Fotoğrafları İndirme Özelliği Nasıl Kapatılır?

WhatsApp, en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarının ilk sırasında yer alıyor. Haliyle paylaşılan medya içerikli mesaj sayısı bir hayli fazla. Bu durum oldukça keyifli olsa da telefon...

Fotoğrafları Rönesans Tablosuna Çeviren Uygulama
Fotoğrafları Rönesans Tablosuna Çeviren Uygulama

Sosyal medyada yeni popüler olan bir uygulamayla insanlar, çektikleri fotoğrafları Rönesans Dönemi’nden kalma tablolara çeviriyor. Uygulamadaki yapay zeka, 45 bin klasik çalışma ile...

Hayat Eve Sığar Mobil Uygulamasıyla Vakalar Takip Edilecek
Hayat Eve Sığar Mobil Uygulamasıyla Vakalar Takip Edilecek

Ülkemizdeki ilk koronavirüs vakası mart ayında görüldü ve salgın, o günden sonra oldukça hızlı bir şekilde yayıldı. Ülkemizde neredeyse her şehirde görülen vakaların önüne...