Çin’in Tianwen-1 Mars sondası bu mutlaka görülmesi gereken videoyu ışınladı 2021

Çin’in Tianwen-1 Mars sondası bu mutlaka görülmesi gereken videoyu ışınladı 2021

Çin’in Tianwen-1 sondası, kızıl seyyarenin çevrenindeki oranla yoğun birkaç aylık uzay trafiğinin öncesinde, Mars etrafındaki yörüngesinin yeni videosunu geri gönderdi. Çin Milli Uzay Dairesi (CNSA) tarafından yayınlanan video, uzay aracının Dünya’dan takriben yedi aylık yolculuğunu bitirdikten sonra bu ayın başlarında paylaşılan ilk Mars resmini izliyorediyor .

Tianwen-1 23 Temmuz 2020’de fırlatıldı ve aslında tek bir uzay aracı yerine birkaç bileşenden oluşuyor. Bir yanda, bir sensör ve alet piliyle Mars’ın kuşbakışı görüntüsünü vermek için tasarlanmış Orbiter var. Şimdiye kadar kırmızı seyyarenin görüntülerini geri getiren şey bu.

Aynı zamanda Rover, seyyarenin yüzeyine gönderilmek üzere tasarlandı. Orada, yere nüfuz eden bir radar, manyetik alan dedektörü, çok spektrumlu kamera ve yüzey bileşik dedektörü gibi araçları, tabanı ve altındakileri okumak için açacak. Ancak, bu sürecin Mayıs veya Haziran 2021’e kadar başlaması tasarılanmadı, zira Orbiter’ın önce arıtılmış bir hedef iniş bölgesi ile ilgili bilgi toplaması gerekiyor.

Bunun için Orbiter, takriben 250 millik bir yörüngeden takriben 328 fitlik bir çözünürlüğe sahip olan orta çözünürlüklü kamerasını ve aynı mesafeden çözünürlüğü 7 fit’in altına çıkaran yüksek çözünürlüklü kamerayı kullanacak. Çin destekli medya CCTV Plus’ın bildirdiğine göre, CNSA’nın yeni videosu , takriben yarım saat süresince her 3 saniyede bir tek çekimle , güneş oturumu kanadı ve izleme antenindeki Mühendislik Araştırması Alt Sistemi tarafından sırayla çekilen hareketsiz görüntülere dayanıyor .

Çin'in Tianwen-1 Mars sondası bu kesinlikle görülmesi şart olan videoyu ışınladı

Netice, daha sonra Rover inişini tasarılamak için toplanacak görüntülerden daha düşük çözünürlüktür. Aslında, Mühendislik Araştırma Alt Sistemi aslında Orbiter’ın kendisini izlemeyi amaçlayarak güneş oturumlarının yerleştirilmesi gibi şeylerin gözlemlenmesini sağlar.

Yeniden de, şimdiye kadarki başarılı görevden Mars’ın yeni bir görüntüsünü görmek yeterli. CNSA’ya göre, klip Tianwen-1 en yakın noktasında seyyarenin yüzeyinden takriben 250 mil uzaktayken çekildi. Eliptik yörüngeye girdiğini ve Orbiter’den çıkan bir takım donanımları gösteriyor.

Çin'in Tianwen-1 Mars sondası bu kesinlikle görülmesi şart olan videoyu ışınladı

Tianwen-1’in Gezgini tek istikametli bir yolculuk için tasarlanmıştır ve ne Orbiter’a ne de Dünya’ya dönmek için tasarlanmamıştır. Bununla beraber – NASA’nın şu anda yolda olan kendi Mars gezgini olan Perseverance ile yapmayı tasarıladığı gibi – CNSA, başka bir görev tarafından gelecekte toplanmak üzere örnekler toplamayı amaçlıyor. Bu, 2030’larda, Tianwen-1’in depoladığı toprak ve kaya örneklerini toplamak için başka bir uzay aracının gönderileceği bir müddet için önerildi.

Azim, seyyareye erişmek için Mars’a uzay aracı göndermeye yönelik simültane üç projenin sonuncusu olacak. BAE’nin uzay aracı şimdiden yörüngeye erişti .

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Xiaomi'nin Oyun Canavarı Mi Gaming Laptop 2019 Tanıtıldı
Xiaomi'nin Oyun Canavarı Mi Gaming Laptop 2019 Tanıtıldı

Çinli teknoloji devi Xiaomi, Mi Gaming Laptop 2019 isimli oyun canavarını duyurdu. İçerisinde en yeni nesil işlemci ve grafik birimini bulunan bilgisayarın üç modeli de oyunları...

Gogoro VIVA MIX, 6 saniyelik pil değişimine sahip alacalı bir e-scooter 2021
Gogoro VIVA MIX, 6 saniyelik pil değişimine sahip alacalı bir e-scooter 2021

Gogoro, Smartscooter’ın yeni bir sürümünü ortaya çıkardı ve HANE iki tekerlekli aracınızın daha dikkat çekici olmasını dilediyseniz, yanıtı VIVA MIX olabilir. Başka bir deyişle,...

Huawei MatePad Pro'nun Yeni Görüntüleri Ortaya Çıktı
Huawei MatePad Pro'nun Yeni Görüntüleri Ortaya Çıktı

Söylentileri ve sızdırılan özellikleriyle çok konuşulan ve sabırsızlıkla beklenen yeni Huawei MatePad Pro'nun yeni görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, cihazın muhtemel bazı...