E Spor Nedir? E Sporcu Nasıl Olunur? E Spor Hakkında Detaylı Bilgi

E Spor Nedir? E Sporcu Nasıl Olunur? E Spor Hakkında Detaylı Bilgi

Sevgili okuyucularımız, bu makalemizde E spor nedir? E sporcu nasıl olunur? E sporun tarihini ve detaylı bilgilerini anlatacağım.

E spor

E Spor Nedir?

E spor; online oyunlar üzerinden, profesyonel takımlarla yapılan bir spor dalıdır. Önceleri insanlar sadece sevdiği oyunları online platformlarda oynar ve kendi aralarında rekabet ederdi. Genellikle maçlar kişilerin kendi aralarında yapmış olduğu anlaşma sonucu oluşur ve oyuncular birbirlerine kıyasla yeteneklerini konuştururdu. Zaman geçtikte sürekli gelişen teknoloji dalı bu alanada öncülük etti ve E-Spor sektörü başlamış oldu. Sektör yeni kurulduğu dönemlerde zorlansada, çok kısa süre içerisinde Dünya’nın farklı ülkelerinde kurulan E spor takımları, yapılan E spor’a ait organizasyonlar, çeşitli E spor’a ait etkinlikler ile beraber kısa süre içerisinde sadece keyif olarak oyun oynama isteği olan insanları profesyonelleşemeye doğru yöneltti. Profesyonelleşmek diyorum çünkü bu artık bir meslek, evet yanlış duymadınız günümüzde E spor’a yönelip kendini kanıtlamış oyuncular bulunduğu takımlara göre çok ciddi rakamlar almakta ve açmış olduğu yayınlardan ve reklamlardan ekstra gelir elde etmektedir. Bu yazımızda bunların hepsini inceleyeceğiz.

E Spor’un Kökeni

E spor

E-Spor’un kökeni yoruma dayalı olsada oluşumunu 70’li ve 80’li yıllara götürebiliriz. O dönemlerde teknoloji imkanları günümüz kadar olmasada, döneme göre değerlendirince o yılların popülerliğide Atari salonları ve Atari oyunlarıydı. İnsanlar bu dönemlerde bile kendi aralarında kıyasıya rekabet edip kendi yeteneklerini çarpıştırıyordu. Zamanla internetin hızla yaygınlaşması, bilgisayarların artık gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olması, E spor sektörünüde geliştirdikçe geliştirdi ve günümüze kadar getirdi. Tabiki bu sektörde sadece gelişen E spor’un kendisi değil, oyun firmalarıda oldu. Önceleri oyun firmaları genelde çevrimdışı ve hikayeli modda ilerlerken, sektörün gelişmesiyle beraber tüm güçlerini online oyun platformuna yöneltti. Neredeyse her çevrimdışı oyunun bir online versiyonu çıktı ve E spor’da söz sahibi olmaya çalıştı. Oyunlar geliştikçe sektör gelişti, sektör geliştikçe oyuncular gelişti ve günümüzde, oyuncular arası rekabeti oluşturan, Uluslararası turnuvaya ortam yaratan, milyon dolarlık ödül havuzları bulunan, yatırım amaçlı iş adamlarını kendine çeken, keyif amaçlı oyun oynayan insanları bir mesleğe yönlendiren E spor sektörü tam olarak bir spor dalı ünvanını almış oldu. Yatırım amaçlı olmasına en iyi örnek olarak futbol kulüplerinin bu sektörede adım atmasını gösterebiliriz. Ülkemizde de 1907 Fenerbahçe E spor lol, Galatasaray E spor lol, Beşiktaş E spor lol, takımları bulunmaktadır.

1907 Fenerbahçe E spor lol

E-spor sahnesinde henüz yeni kurulmuş olmasına rağmen dikkatleri üzerine çekmeyi başaran 1907 Fenerbahçe E spor lol, 14 Ekim 2016 tarihinde Ali Koç başkanlığında “Supermassive TNG” takımının haklarını almasıyla kurulmuştur. League of Legends oyunundan farklı olarak, Fenerbahçe Fifa, Fenerbahçe Wolfteam, Fenerbahçe Zula, Fenerbahçe PUBG oyunlarındada takımları bulunmaktadır. League of Legends, takımlarına ilk katılan ve takım kaptanı olan Berke Demir (Thaldrin) olmuştur. Thaldrin gibi Türkiye E spor’da nâm salmış birisini takıma aldıktan sonra transferlerin arkasını kesmemiş ve diğer ünlü oyuncularıda takımına katıp turnuvanın en büyük adaylarından birisi olmuştur. Kurulduğu ilk senelerde ciddi başarılar kovalayan 1907 Fenerbahçe E spor lol takımı, 2017 Kış mevsiminde bekleneni veremesede, Yaz mevsiminde takımda radikal değişikliklere gitmiştir. Bu değişiklikler sonucu çok büyük ivme yakalayan takım 19 Ağustos 2017 tarihinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan Türkiye Büyük Finali’nde her ne kadar favori gösterilmeselerde SuperMassive’i 3-0 yenerek şampiyon olmuştur.

Not: 1907 Fenerbahçe kulübü ile alakalı detaylı bilgi ve başarıları başka makalede anlatacağım.

Kulübün sitesine gitmek için bu linke tıklayın.

Yazıları okurken sıkılmamanız için Fenerbahçenin Büyük Final 3.Maç özetini aşağıda paylaşıyorum. Dilerseniz izledikten sonra okumaya devam edebilirsiniz.

Beşiktaş E spor lol

20 Ocak 2015 tarihinde kurulan Beşiktaş E spor lol takımı, Profesyonel bir spor kulübü tarafından kurulan ilk E spor takımı olma ünvanını kazanmıştır. Uluslararası Özel Turnuva’da şampiyonluk yaşayan Aces High, bu şampiyonluk sonrası Beşiktaş E spor’ ait kulüp ile anlaşarak, kulübe bağlı bir takım haline gelmiştir. Katılmış oldukları ilk turnuvada lig aşamasını lider tamamlayarak final oynamaya hak kazanan kulüp, Finalde Dark Passage takımına karşı galip gelerek Uluslararası düzenlenen Wild Card turnuvası biletini kapmıştır. Wild Card turnuvasında istenilen başarıyı sergileyen takım, finalde INTZ E Sports takımını mağlup ederek kupayı kaldırmıştır.

Beşiktaş kulübünün ayrıca Beşiktaş E spor zula takımıda vardır.

Not: Beşiktaş kulübü ile alakalı detaylı bilgi ve başarıları başka makalede anlatacağım.

Kulübün sitesine gitmek için bu linke tıklayın.

Beşiktaş Wild Card Final 3.Maç özetini aşağıda paylaşıyorum. Dilerseniz izledikten sonra okumaya devam edebilirsiniz. Finalin son maçı yerine 3.maç özetini paylaşmamın sebebi, bu maçta Beşiktaş takımının muhteşem bir geri dönüşe imza atmasıdır.

Galatasaray E spor lol

Türkiye tarihinde sayısız başarıları bulunan Galatasaray Kulübü, E-spor sektörüne 28 Kasım 2016 yılında League of Legends oyununda kurmuş olduğu takımla giriş yaptı. Takım kurulduğu andan itibaren önemli bir başarı sağlayamamış ve sürekli çalkantılı dönemler geçirmiştir. Bir ara ligten çekilip sonra tekrardan geri dönüş sağlamıştır ama yine diğer spor kulüplerinin gerisinde kalmıştır.

Galatasaray kulübünün ayrıca Galatasaray Zula, Galatasaray PES, Galatasaray Fifa, Galatasaray Wolfteam takımlarıda bulunmaktadır. League of Legends oyunundaki başarısızlığa oranla bu sektörlerde daha üstün başarılar elde etmiştir.

Not: Galatasaray kulübü ile alakalı detaylı bilgi ve başarıları başka makalede anlatacağım.

Kulübün sitesine gitmek için bu linke tıklayın.

Galatasaray Zula takımının Zula İnternational Cup 2018 Final maçını aşağıda paylaşıyorum. Dilerseniz izledikten sonra okumaya devam edebilirsiniz.

Ülkemizde sektöre giriş yapmış futbol kulüplerimizden sonra, birazda Türk yapımı MMOFFPS oyun türü olan Zula oyunu hakkında bilgiler verelim

Zula E Spor’u İnceleyelim

Türk yapımı MMOFFPS türünde olan Zula oyunu, ülkemizde E spor’da turnuvaların gerçekleştiği başka bir oyundur. Oyunun haritalarında Türkiye’nin tanınmış bazı bölgeleri bulunmaktadır. Tamamiyle Türk yapımı olan oyun haritalardaki detaylarıyla birçok Türk oyuncunun ilgisini çekmesini başarmıştır.

Zula E-sporcu nasıl olunur?

Zula E-spor’unda da profesyonel olarak yer almak ve meslek edinmek istiyorsanız, öncelikle bunun için iyi bir oyun bilgisine ve pozisyon bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. Tabi dereceli bir liginiz olması gerektiğinide unutmayın.

Eğer bu bilgilerin hepsine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ve içinizde tükenmek bilmeyen rekabet duygusu varsa, şansınızı kaçırmayın ve birçok takımın bulunduğu bu lige katılıp kendinizi gösterin.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Bunun belirli yöntemleri var, bunlardan en önemlisi siz bir madensiniz ve bu madeni işlemek isteyecek birçok Zula E-spor’da yer alan kulüp var. Bu kulüplere başvurular yapıp dikkatlerini çekebilirsiniz, başvuru formlarını doldurabilirsiniz, oynamış olduğunuz oyun videolarını sosyal medya platformlarında paylaşıp bu süreçlerin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Twitch gibi platformları aktif kullanabilirsiniz, bunlar sizin keşfedilmenizdeki oranı arttıracaktır.

Zula E-Spor Lisansı Almak İçin Gerekenler

  • 10. seviye ve üstü bir Zula hesabına sahip olmanız
  • 15 ve üstü yaşta olmanız
  • Küfür vb. sebeplerden ağır sabıkalı bir geçmişe sahip olmamanız gerekmektedir.

Zula E-spor lisansı almak Ücretlimidir?

Zula E-spor’un Lisansını almak tamamen ücretsizdir.

E-Spor Lisans Şartları ve E-Spor Lisans Kuralları

E-spor sektöründe yer alan oyunların kendi lisans kuralları olduğu gibi, E-spor lisansına sahip olmanız için ülke kurallarıda bulunmaktadır

Türkiye E-Spor Federasyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, Lisansları Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından verilecek.

E spor lisansı için gerekli olan evraklar;

  • TC Kimlik numarası beyanı
  • Aile hekiminizden alınacak “dijital oyun lisansı için sağlık raporu”
  • 2 adet vesikalık resim
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı web sitesinden indirilip doldurulması gereken tescil fişi.

Bu şartları gerçekleştirdiğiniz takdirde Lisansa sahip olabilirsiniz.

E sporcu nasıl olunur?

Öncelikle alanlarınızı belirlemelisiniz. Hangi oyunda kendinizi profesyonelleştireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Sizler için popüler olan oyunları aşağıda madde halinde sıralıyorum

  • League of legends
  • Dota 2
  • Pubg
  • Zula
  • Fortnite
  • CS-GO

Bunlar günümüzde sektörde kalıbını oturtmuş oyunlardır. Eğerki bu oyunların size göre olmadığını düşünüyorsanız, kendi oynadığınız oyunların E spor’da turnuvaları varmı-yokmu araştırabilirsiniz. Hangi oyunda profesyonelleşmek istediğinize karar verdiniz diyelim, bundan sonra yapmanız gereken işlem iyi bir Gaming bilgisayarına ve iyi bir İnternet bağlantısına sahip olmaktır. İşletim sistemleri gereği oyunlarda sürekli kasma, donma, fps sorunu yaşayan, bununla beraber kötü internet bağlantı ile beraber ping ve ms sorunları yaşayan kişilerin E sporcu olması imkansıza yakındır.

Diyelim iyi bir işletim sistemine, internet bağlantısına sahipsiniz. Üstelik sektörünüzüde seçtiniz ve iyi bir seviyeye geldiğinizi düşünüyorsunuz, bundan sonrası için kendinizi keşfettirmeniz gerekiyor. Her ne kadar iyi bir oyuncu olsanızda, bunu insanlara göstermedikten sonra keşfedilmeyi beklemeyin. Bunun için belirli yollar deneyebilirsiniz.

Bu yollardan bazıları;

  • Oyununuz ile alakalı güncel forumları takip edin
  • İyi bir seviyede olduğunuzu düşünüyorsanız, Twitch yayınları açın
  • E spor’da yer alan kulüpleri yakın takibe alın.
  • E spor’da  bulunan oyuncuların sosyal medya hesaplarını takip edip, uygun zamanlarında size yol göstermesi için destek isteyin.
  • Sektörde başarılar sağlamış, bir süre sonra sektörü bırakıp yayıncılığa başlamış eski oyuncuların platformlarını takip ederek, onlara sorular sorun, gerekirse sizi kulüplere önermesi için destek isteyin.

Bu adımları denediniz ve hala kulüp bulamadınız diyelim, yada ailevi, şahsi sebeplerinizden ötürü E sporcu olmanız imkansız ama yinede oyunu çok iyi derecedemi oynuyorsunuz, o zaman üzülmeyin, bu yeteneğinizi “Yayıncılık” sektöründede kullanabilirsiniz. Yayıncılık hakkında detaylı bilgileri başka makalede paylaşacağım ama özetlemek gerekirse “Twitch, Youtube” ve bu alanda sürekli gelişen online canlı yayınlar açarak kendi kitlenizi oluşturabilir, kitlenizden bağış toplayabilir, reklamlar alıp gelir elde edebilirsiniz.

E spor Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Merak Edilenler

E spor yaş sınırı nedir ?

Lisansı almak için 6 yaşını doldurmuş olmanız yeterli.

E spor meslek midir?

Evet, bir meslektir. Profesyonel oyuncular Gaming House evlerinde antrenmanlar yapıp, profesyonel olarak bir meslek gibi çalışıp gelir elde edebiliyor.

E spor oyunları nedir?

  • PUBG
  • CS-GO
  • Overwatch
  • Heroes of the Storm
  • Heartstone
  • Starcraft 2
  • League of Legends
  • Zula
  • Dota2
  • Fortnite

Liste yeni çıkan oyun türü ve sektöre giriş yapmak isteyen oyun firmaları sonucu değişebilir, güncel listeler için internetten oynadığınız oyun ile alakalı takipleri yapmanız faydalı olacaktır.

E sporcu maaşı ne kadardır?

E spor’uda diğer spor branşları gibi düşünebilirsiniz, net bir maaş ortalaması yok. Yeteneğinize göre, bulunduğunuz ülkeye göre, bulunduğunuz takıma göre maaşlar ve şartlar değişebiliyor. En yüksek kazanan oyuncu rakamlarını referans alırsak “UNiVeRsE adıyla da bilinen Saahil Arora (Dota2 Oyuncusu)” Ocak 2017 itibariyle katılmış olduğu 64 turnuvadan tam olarak 2 milyar 822 milyon 796 bin dolar kazanç elde etmiştir.

Sevgili okuyucularımız, bu makalemizde E spora ait  genel bilgileri inceleyip ele aldık, mutlaka unutmuş olduğumuz, veya ekleyemediğimiz içerikler bulunmaktadır. Hepsini yazdığımız takdirde makale çok uzun olacağı için, diğer bilgileri ayrı makalelerde detaylı olarak anlatacağım. sizlerde aklınıza gelenleri yorum kısmında belirtirseniz çok sevinirim, hepinize mutlu günler dilerim.

Diğer faydalı bilgiler haberleri için bu linki takip edebilirsiniz.

E Spor Nedir? E Sporcu Nasıl Olunur? E Spor Hakkında Detaylı Bilgi yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




Yapay Zekâ Araştırmacıları, Oyuncuların Zaaflarını Tarıyor
Yapay Zekâ Araştırmacıları, Oyuncuların Zaaflarını Tarıyor

Google'ın ana şirketi Alphabet bünyesindeki yapay zekâ şirketi olan DeepMind'dan araştırmacılar, oyuncuların zaaflarını araştırarak bunlara en iyi karşılığı verecek yapay zekâyı...

Pembe Altın Rengi Galaxy Watch Active 2 sızıntıları; Galaxy S21 ile birlikte piyasaya sürülmesi önerildi 2021
Pembe Altın Rengi Galaxy Watch Active 2 sızıntıları; Galaxy S21 ile birlikte piyasaya sürülmesi önerildi 2021

Samsung , Ağustos 2019’da Galaxy Watch Active 2’yi piyasaya sürdü . Giyilebilir alet bir AMOLED ekrana, ELEKTROKARDİYOGRAM ölçümüne sahiptir ve Tizen tabanlı giyilebilir işletim...

Huawei, MWC 2019’da Katlanabilir 5G Telefonunu Sergileyecek
Huawei, MWC 2019’da Katlanabilir 5G Telefonunu Sergileyecek

Şubat ayında Barselona’da gerçekleştirilecek olan Mobile World Congress öncesinde Huawei’den iddialı bir açıklama geldi. ...