Hangi Uygulamalar, Hangi Bilgilere Sahip? 2021

Hangi Uygulamalar, Hangi Bilgilere Sahip? 2021

Facebook firması isimi altındaki anlık iletileşme platformu WhatsApp‘ın kullanım yönergelerini değiştirmesi, data saklılığı tartışmalarını yine ortaya çıkardı. Sosyal medyanın hayatımızın merkezine yerleşmesi, sanal ortamda bıraktığımız dijital ayak izlerimizi her vakitkinden daha ehemmiyetli kıldı.

.

Hangi Uygulamalar, Hangi Bilgilere Sahip?

.

En Çok Şahsi Data Toplayan Uygulamalar

.

Data saklılığı, dijital dünyanın ehemmiyet arz eden konularından biri. İnternette ayak bastığımız veyahut kaydolduğumuz her platforma öyle ya da böyle şahsi bilgilerimizi veriyoruz. Bu haberimizde hangi sosyal medya platformunun hangi verilerimize ne kadar oranda sahip olduğundan söz edeceğiz.

.

Dijital saklılık ve güvenlik yazılımı Clario, dünyada değişik sektörlerden en çok kullanıcı bilgisi toplayan şirketleri araştırdı, bizim odaklandığımız sosyal medya şirketleri olacak.

.

Toplanan bilgiler arasında isim, yaş, cinsiyet, e-posta, uygar vaziyet, ırk, dini inanç, cinsel yönelim, aylık ve evcil hayvan sahipliği gibi pek çok veri bulunuyor. Ancak bu veriler her şirkete göre farklık gösteriyor.

.

Listeye baktığımızda, ilk sırada yüzde 70,59 gibi oldukça fazla bir oran ile WhatsApp‘ın çatı şirketi Facebook bulunuyor. Onu, yüzde 58,82 ile Facebook’un sahibi olduğu resim ve video paylaşım platformu Instagram izliyor. Üçüncü sırada ise yüzde 55,88 ile konum merkezli arkadaşlık uygulaması Tinder var.

.

Hangi Uygulamalar, Hangi Bilgilere Sahip?

.

Listenin aşağılarına indiğimizde, 28. sırada popüler micro-blog platformu Twitter var. Türkiye’de de geniş bir kullanıcı tabanına sahip olan uygulama, yüzde 20,59 oranında kişisel veri topluyor.

.

Son günlerin tartışılan uygulaması WhatsApp ise listede 45. basamakta bulunuyor. Kullanıcı verilerinin Facebook ile paylaşılmasını mecburi kılan yeni saklılık yönergesi ile büyük reaksiyon çeken platform, yüzde 11,76‘lık bir data toplama oranına sahip.

.

 

 

.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Bitcoin Durmadan Yeni Rekora Koşuyor 2021
Bitcoin Durmadan Yeni Rekora Koşuyor 2021

Bitcoin değeri ile her geçen gün yeni bir rekor kırmaya devam ediyor. Bu ay önce 20 bin dolar rekorunu kıran kripto para, kısa müddette 25 bin eşiğini de geçmişti. Yılbaşında...

Mobil Hizmetlerin Yeni Azami Ücret Tarifesi Açıklandı
Mobil Hizmetlerin Yeni Azami Ücret Tarifesi Açıklandı

Hizmetler için operatörlerin belirlemiş olduğu azami ücretler daha da arttı. ...

Apple, MacBook Air İçin Ücretsiz Onarım Programı Başlatacak
Apple, MacBook Air İçin Ücretsiz Onarım Programı Başlatacak

Apple, hatalı cihazlarının anakartlarını ücretsiz tamir edeceği bir program başlatacak. ...