İnternet hızı arttırma nasıl yapılır - 2020

İnternet hızı arttırma nasıl yapılır - 2020

İnternet hızı arttırma konusu, özellikle son zamanlarda etkili olan koronavirüs nedeniyle daha çok araştırılmaya

İnternet hızı arttırma konusu, özellikle son zamanlarda etkili olan koronavirüs nedeniyle daha çok araştırılmaya başlandı. Çünkü dışarı çıkamayan milyonlarca insan nedeniyle internet kullanımı oldukça arttı.

Ülkemizdeki internet hızı ortalamalarına baktığımızda diğer ülkelerden biraz geride olduğumuzu söylemeliyiz. Ayrıca kullanıma sunulan internet paketlerinin oldukça pahalı olması, kullanıcıları daha düşük hızlara yönlendirmek zorunda kalıyor.

Her ne kadar internet bağlantınız yeterince hızlı olmasa da internet hızı arttırma konusunda yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Bu içeriğimizde sizlerle birlikte, internet hızı nasıl arttırılır sorusuna yanıt vereceğiz.

İNTERNET HIZI ARTTIRMA YÖNTEM 1: GENEL DÜZELTMELERİ UYGULAYIN

internet hızı arttırma

İnternet hızı arttırma yöntemlerini uygulamadan önce, neden hız kaybı yaşadığınızı tespit etmeniz gerekiyor. İnternetin yavaşlamasının sayısız nedeni olabilir, ancak en sık karşılaşılan durumlar şöyledir:

  • Hizmet sağlayıcınızdan gelen düşük internet hızı
  • Duvarlar ve diğer cihazların neden olduğu sinyal parazitleri
  • Eski yazılım
  • Eski donanım
  • Ağ üzerinde çok fazla bilgisayar veya telefonun olması
  • Anlık indirmeler

Bu maddelere tek tek göz attıktan sonra hız düşüklüğünün nedenini bulun. Örneğin internet servis sağlayıcınızın müşteri hizmetlerini arayıp neden hız kaybı yaşadığınızı sorun ve arıza kaydı bırakın. Eğer sorun hizmet sağlayıcınız ile ilgiliyse sorunun düzeltilmesini isteyin.

İNTERNET HIZI ARTTIRMA YÖNTEM 2: HIZINIZI ÖLÇÜN

internet hızı artırma programsız

İnternet sağlayıcınızdan aldığınız hızın paketinizle aynı olup olmadığını öğrenebilmek için çeşitli hız testleri yapmanız gerekiyor. Bunun için Speedtest.net veya Fast.com gibi web sitelerini kullanabilirsiniz.

Ölçtüğünüz internet hızını paketinizde yer alan hızlarla karşılaştırın. Eğer hızınız paketinizdeki hıza çok yakınsa, diğer İnternet hızı arttırma yöntemlerini deneyin.

İNTERNET HIZI ARTTIRMA YÖNTEM 3: MESAFEYİ AYARLAYIN

internet hızı nasıl arttırılır

Eğer modeminize kablosuz olarak bağlanıyorsanız, modemden uzaklaştıkça internet hızınız da düşer. Ayrıca modemle aranızda duvar gibi herhangi bir engel girdiğinde yine sinyal zayıflar.

Bu nedenle kablosuz bağlantılarda mümkün olduğunca modeme yakın durmanızda fayda var. Ayrıca piyasada menzil arttırıcı adı altında çeşitli ürünler de satılmakta. Bu ürünlerden birini alarak da sinyal gücünüzü veya Wi-Fi alanınızı artırabilirsiniz.

Son olarak modeminizde 2,4 GHZ ve 5 GHZ frekansları aynı anda bulunuyorsa, hangi frekansın size en uygun olacağını belirlemelisiniz. Peki bu frekanslar ne işe yarıyor? Gelin bu sorunun cevabını bir sonraki maddede verelim.

İNTERNET HIZI ARTTIRMA YÖNTEM 4: MODEM FREKANSINI DOĞRU BELİRLEYİN

internet hızlandırma

İnternet hızlandırmanın bir başka yolu ise modeminizin hangi frekansta çalıştığını bilmenizden geçiyor. Piyasada bulunan çoğu modem, genellikle 2.4Ghz bandını kullanıyor. Ancak çift kanala sahip ve normal modemlere göre biraz daha pahalı olan modemlerde 5Ghz desteği de mevcut. Peki nedir bu frekans olayı?

Önerilen içerik:  e-Devlet'ten maske siparişi başvurusu nasıl yapılır?

Yüksek frekansları kullanan ağlar, daha düşük frekanslı olanlardan daha hızlı şekilde verileri iletebilir. Bu nedenle, 5GHz frekans kullanan cihazlar, 2.4GHz kullananlardan her zaman daha hızlı internet bağlantısına sahiptir.

Örneğin modeminize kablosuz bağlanıyorsanız, paketinizdeki maksimum hızdan biraz daha düşük bağlantı hızı aldığınızı görürsünüz. Bunun nedeni ise modeminizin 2.4GHz frekans bandını kullanmasıdır.

Eğer modeminizde 5Ghz bandı varsa, modem arayüzünden bu seçeneği aktif edip Wi-Fi hızınızı paketinizin hızına daha da yaklaştırabilirsiniz.

Diyelim ki 24 megabit internet paketiniz var ve Wi-Fi ile modeme bağlandığınızda maksimum 19-20 megabit görüyorsunuz. Ancak modeminizden 5Ghz bandını seçerseniz, alacağınız kablosuz hız 22-23 megabitlere kadar çıkacaktır.

5Ghz bandı her ne kadar kablosuz internet hızınızı daha da artırsa da bir dezavantajı bulunuyor. Yüksek frekansların iletim aralığı düşük frekanslara göre daha kısadır. Bu nedenle 5Ghz bandını kullanırsanız, modeminizden yayılan sinyal daha kısa olacak ve duvar gibi katı cisimlerden geçemeyecektir.

2.4Ghz bandı ise 5Ghz bandına göre katı cisimlerden daha kolay bir şekilde geçebiliyor ve kapsama alanı daha geniş olabiliyor. Bu nedenle hangi frekans aralığını kullanacağınıza doğru karar vermeniz gerekiyor.

İNTERNET HIZI ARTTIRMA YÖNTEM 5: AĞDAKİ CİHAZ SAYISINI AZALTIN

internet hızı arttırma

Günümüzde tek bir cihazla interneti kullanmak oldukça zor biliyoruz. Ancak internet hızı arttırma yöntemlerinde başarılı olmak istiyorsanız, mümkün olduğunca modeme az cihaz bağlayın.

Kullanmadığınız cihazlar bile arka planda size fark ettirmeden veri indiriyor olabilir. Bu da internetinizin hızını ciddi şekilde azaltabilir.

O anda modeminizde kaç cihazın bağlı olduğunu tespit etmek için size harika bir uygulama önerimiz var. Fing uygulamasını telefonunuza indirerek modeminize bağlı cihaz sayısını öğrenebilirsiniz. Uygulamaya ulaşabilmeniz için linkleri aşağıya bırakıyoruz ?

  • Fing – Android
  • Fing – iOS

İNTERNET HIZI ARTTIRMA YÖNTEM 6: YÜKSEK HIZ İÇİN ETHERNET KULLANIN

internet hızı arttırma

İnternet hızı arttırmak için yukarıda 2.4Ghz ve 5Ghz bantlarının öneminden bahsetmiştik. Her ne kadar 5Ghz bandı daha yüksek hızlar sunsa da modeminizden çıkan sinyaller bilgisayarınıza veya telefonunuza ulaşana kadar kayıp yaşar.

Bu nedenle eğer mümkünse kablosuz bağlantı yerine her zaman ethernet bağlantısını terhic edin. Ethernet bağlantısı, modeminizdeki sinyali doğrudan kablo aracılığıyla bilgisayarınıza göndereceğinden, her zaman maksimum hız alabilirsiniz.

Ayrıca online oyunlara meraklıysanız, daha düşük gecikme süreleri için yine kablolu bağlantı tercih etmeniz gerekiyor.

İnternet hızı arttırma nasıl yapılır başlıklı içeriğimizi sık sık güncelleyeceğiz. Kafanıza takılan herhangi bir sorun olursa, buradan sitemize üye olup keşfet bölümünden bizlere yazabilirsiniz.




SpaceX’ten Uydu Fırlatma Rekoru! 2021
SpaceX’ten Uydu Fırlatma Rekoru! 2021

Dünyaca tanınmış milyarder teşebbüsçü Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX, aynı anda tam 143 adet ufak uyduyu alçak Dünya yörüngesine çıkaracak olan Transporter-1...

Apple'ın Açığını Bulan Hüseyin Çoban, 220 Bin Dolar Reddetti
Apple'ın Açığını Bulan Hüseyin Çoban, 220 Bin Dolar Reddetti

Oynadığı mobil oyunda satın alma işlemi yaparken sistem açığı keşfeden ve 300 TL ile ödüllendirilen 19 yaşındaki Hüseyin Çoban, ödülden memnun kalmamıştı. Apple'ın bir...

5 Adet Huawei Akıllı Telefonu EMUI 9.0 ile Test Ediliyor
5 Adet Huawei Akıllı Telefonu EMUI 9.0 ile Test Ediliyor

Huawei'nin en güncel arayüzü EMUI 9.0 çok yakında bazı akıllı telefonlara geliyor. ...