Jüpiter'in uydusu Europa'da su buharına rastlandı

Jüpiter'in uydusu Europa'da su buharına rastlandı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’na (NASA) bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görev alan bilim insanlar

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’na (NASA) bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görev alan bilim insanları, Hawaii eyaletinde bulunan W. M. Keck Gözlemevinin Tayfölçer Keşif Teleskobu’yla yaptıkları gözlem ve analiz sonuçlarını ‘Nature Astronomy’ adlı dergide yayınladı.

İtalyan bir gökbilimci olan Lucas Paganini’nin önderliğindeki araştırma ekibi, 2016 ve 2017’de gerçekleştirdikleri ölçümlerde Europa’nın atmosferinde su buharı izlerine rastlandığını açıkladı.

Gökbilimciler, Europa’nın atmosferinde bulunan su buharının saniyede 2 bin 360 litre su üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti. Bununla birlikte su buharının varlığı gezegende sıvı halde su bulunabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Europa’da bulunan su buharının, yüzey kısmı kalın buz tabakasıyla kaplı uydunun kahverengi damarlar şeklinde çizen gayzer oluklarından çıktığı düşünülüyor. Su buharı aynı zamanda uydunun buzul kabuğunun altında bir yüzey altı okyanusu olabileceğini savunan teoriyi destekliyor. Diğer taraftan su buharının yüzeydeki buz kütlesinin erimesiyle ya da Jüpiter’in kuvvetli radyasyon alanının yüzeyden kopardığı buz parçalarının birbirinden ayrılmasıyla meydana gelmiş olabileceği de diğer tahminler arasında.

Önerilen içerik:  Türkiye yıldızına ve gezegenine isim verdi

GALİLEO KEŞFETMİŞTİ

Jüpiter’in 79 uydusundan sadece biri olan Europa, dünyanın döndüğünü savunan ve bu sebeple kilise tarafından aforoz edilen İtalyan gökbilimci Galileo Galilei tarafından 1610 yılında keşfedilmişti.

NASA’ya ait Voyager 2 uzay aracı 1979’da Europa’ya yakın geçiş yaparak uyduya ait ilk yörünge fotoğraflarını çekmeyi başarmıştı.




2019 Yılı Huawei İçin 2018'den Daha Zorlu Geçebilir
2019 Yılı Huawei İçin 2018'den Daha Zorlu Geçebilir

Gelen bilgilere göre pek çok ülke Huawei ürünlerine karşı soğuk bir tavır almış durumda. 2019 yılı içerisinde çeşitli Huawei ürünlerinin ABD ve AB'de yasaklandığını...

Google Pixel 3 ‘Lite’ Ortaya Çıktı (Video)
Google Pixel 3 ‘Lite’ Ortaya Çıktı (Video)

Google Pixel’lerin lansmandan önce ortaya çıkma geleneği, yeni telefonda da devam ediyor. ...

Microsoft, Yeni Windows 10 Önizleme Sürümünü Yayınladı
Microsoft, Yeni Windows 10 Önizleme Sürümünü Yayınladı

Microsoft, gelecek yılın ilk yarısında yayınlanacak büyük Windows 10 güncellemesine referans olan build 18845 sürümünü yayınladı. ...