Köpekbalığı türleri nelerdir? Çeşitleri nelerdir?

Köpekbalığı türleri nelerdir?  Çeşitleri nelerdir?

Köpekbalıkları, Elasmobranchii sınıfındaki kıkırdaklı balıklardır . Yaklaşık 400 köpek balığı türü vardır . Aşağıda, köpekbalıkları hakkında bilmediğiniz gerçeklerle birlikte en iyi bilinen köpekbalığı türlerinden bazıları verilmiştir.

köpekbalığı

Balina Köpekbalığı 

Balina köpekbalığı en büyük köpek balığı türü ve aynı zamanda dünyadaki en büyük balık türüdür. Balina köpekbalıkları 65 fit uzunluğa kadar büyüyebilir ve 75.000 pound ağırlığa kadar çıkabilir. Sırtları gri, mavi veya kahverengi renktedir ve düzenli olarak düzenlenmiş açık lekelerle kaplıdır. Balina köpekbalıkları Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanuslarındaki ılık sularda bulunur.

Balina köpekbalıkları, büyük boyutlarına rağmen, kabuklular ve planktonlar da dahil olmak üzere okyanustaki en küçük yaratıklardan bazılarıyla beslenir.

Basking Shark 

Yavru köpekbalıkları , en büyük ikinci köpek balığı (ve balık) türüdür. 40 fit uzunluğa kadar büyüyebilir ve 7 tona kadar ağırlığa sahip olabilirler. Balina köpekbalıkları gibi, minik planktonlarla beslenirler ve yavaşça ileri doğru yüzerek ve avın solungaç tırmıklarında hapsolduğu solungaçlarından suyu süzerek beslenirken okyanus yüzeyinde “ıslanırken” görülebilirler.

Köpekbalıkları dünyanın tüm okyanuslarında bulunabilir, ancak ılıman sularda daha yaygındır. Ayrıca kışın uzun mesafelere göç edebilirler: Cape Cod’da etiketlenmiş bir köpekbalığı daha sonra Brezilya yakınlarında keşfedildi.

Shortfin Mako Köpekbalığı

Shortfin mako köpekbalıklarının en hızlı köpekbalığı türleri olduğu düşünülmektedir . Bu köpekbalıkları yaklaşık 13 fit uzunluğa ve yaklaşık 1,220 pound ağırlığa kadar büyüyebilir. Altları açık, sırtlarında mavimsi bir renk var.

Shortfin mako köpekbalıkları, Atlantik, Pasifik ve Hint okyanusları ile Akdeniz’deki ılıman ve tropikal sularda pelajik bölgede (açık okyanus) bulunur.

Harman Köpekbalıkları 

Üç tür harman köpekbalığı vardır: ortak harman ( Alopias vulpinus ), pelajik harman ( Alopias pelagicus ) ve büyük gözlü harman (Alopias superciliosus ). Bu köpekbalıklarının hepsinin büyük gözleri, küçük ağızları ve uzun, kırbaç benzeri üst kuyruk lobları vardır. Bu “kırbaç” avı gütmek ve sersemletmek için kullanılır.

Boğa Köpekbalığı

Boğa köpekbalıkları , insanlara yapılan kışkırtılmamış köpekbalığı saldırılarına karışan ilk üç türden biri olma konusunda şüpheli bir ayrıcalığa sahiptir . Bu büyük köpek balıklarının kör bir burnu, gri bir sırtı ve alt tarafı hafiftir ve yaklaşık 11,5 fit uzunluğa ve yaklaşık 500 pound ağırlığa kadar büyüyebilir. Kıyıya yakın yerlerde sık sık ılık, sığ ve bulanık sulara eğilimlidirler.

Kaplan Köpekbalığı

Bir kaplan köpekbalığının, özellikle genç köpek balıklarında, yan tarafında daha koyu bir şerit vardır. Bunlar, 18 fit uzunluğunda büyüyebilen ve 2.000 pound ağırlığa sahip büyük köpekbalıklarıdır. Kaplan köpekbalıklarıyla dalmak, bazı insanların yaptığı bir aktivite olsa da, kaplan köpekbalıkları insanlara saldırması en muhtemel köpek balıkları arasındadır.

Beyaz Köpekbalığı 

Beyaz köpekbalıkları (daha çok büyük beyaz köpekbalıkları olarak adlandırılır), “Jaws” filmi sayesinde okyanustaki en korkulan yaratıklar arasındadır. Maksimum boyutlarının yaklaşık 20 fit uzunluğunda ve 4.000 pound’dan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Şiddetli ününe rağmen, büyük beyaz köpekbalığı meraklı bir doğaya sahiptir ve avını yemeden önce araştırma eğilimindedir. Tatsız buldukları avları serbest bırakabilirler. Bazı büyük beyazlar insanları ısırabilir ama onları öldürmeye devam edemez.

Okyanus Beyaz Uçlu Köpekbalığı

Okyanus beyaz uçlu köpekbalıkları genellikle karadan uzakta açık okyanusta yaşar. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında, düşürülen uçaklar ve batık gemilerdeki askeri personele yönelik potansiyel tehditlerinden korkuyorlardı. Bu köpekbalıkları tropikal ve subtropikal sularda yaşar. Belirleyici özellikleri arasında beyaz uçlu birinci dorsal, pektoral, pelvik ve kuyruk yüzgeçleri ve uzun, kürek benzeri pektoral yüzgeçleri bulunur.

Mavi Köpekbalığı 

Mavi köpekbalıkları isimlerini renklerinden alırlar: Koyu mavi sırtları, daha açık mavi yanları ve beyaz altları vardır. Kaydedilen en büyük mavi köpekbalığı, daha da büyüdükleri söylense de, 12 fit uzunluğundaydı. Bu, dünyanın dört bir yanındaki ılıman ve tropikal okyanuslarda yaşayan, iri gözleri ve küçük bir ağzı olan ince bir köpekbalığıdır.

Sphyrnidae

Sphyrnidae familyasına ait birkaç çekiç başlı köpek balığı türü vardır. Bu türler arasında kanat kafa, mallethead, taraklı çekiç başlı, kepçe, büyük çekiç başlı ve bonnethead köpekbalıkları bulunur . Garip şekilli kafaları, onlara avlanmalarına yardımcı olan geniş bir görsel aralık sağlar. Bu köpekbalıkları, dünyanın dört bir yanındaki tropikal ve ılıman okyanuslarda yaşar.

Ginglymostoma cirratum

Hemşire köpekbalıkları, okyanusun dibinde yaşamayı tercih eden ve genellikle mağaralarda ve yarıklarda barınak arayan gece yaşayan bir türdür. Atlantik Okyanusu’nda Rhode Island’dan Brezilya’ya ve Afrika kıyılarında bulunurlar. Pasifik Okyanusunda, Meksika’dan Peru’ya kadar bulunurlar.

Carcharhinus melanopterus

Siyah uçlu resif köpekbalıkları, siyah uçlu (beyaz kenarlıklı) yüzgeçleriyle kolayca tanınır. Bu köpekbalıkları maksimum 6 fit uzunluğa kadar büyür, ancak genellikle 3 ila 4 fit uzunluğundadır. Pasifik Okyanusu’ndaki (Hawaii, Avustralya dahil), Hint-Pasifik’teki ve Akdeniz’deki resiflerin üzerindeki ılık, sığ sularda bulunurlar.

Carcharias taurus

köpekbalığı

Kum kaplanı köpekbalığı, gri hemşire köpekbalığı ve düzensiz dişli köpekbalığı olarak da bilinir. Bu köpekbalığı yaklaşık 14 fit uzunluğa kadar büyür. Kum kaplanı köpekbalıklarının düzleştirilmiş bir burnu ve düzensiz görünümlü dişleri olan uzun ağzı vardır. Kum kaplanı köpekbalıklarının arka yüzü açık kahverengiden yeşilimsi olup, alt tarafı hafiftir. Koyu lekeleri olabilir. Atlantik ve Pasifik Okyanuslarında ve Akdeniz’de nispeten sığ sularda (yaklaşık 6 ila 600 fit) bulunurlar.

Negaprion brevirostris

Limon köpekbalıkları , isimlerini açık renkli, kahverengimsi sarı tenlerinden alır. Renkleri, suyun dibindeki kuma yakın yaşam alanlarına karışmalarını sağlar ve bu da avlanmalarına yardımcı olur. Bu, en yaygın olarak sığ suda bulunan ve yaklaşık 11 fit uzunluğa kadar büyüyebilen bir köpek balığı türüdür.

Chiloscyllium punctatum

Kahverengi bantlı bambu köpekbalığı, sığ sularda bulunan nispeten küçük bir köpekbalığıdır. Bu türün dişilerinin, spermleri en az 45 ay boyunca saklamak için inanılmaz bir yeteneğe sahip oldukları ve onlara bir eş bulmadan bir yumurtayı dölleme kabiliyetine sahip oldukları keşfedildi.

Megamouth Shark

Megamouth köpekbalığı türleri 1976’da keşfedildi ve o zamandan beri yalnızca yaklaşık 100 gözlem doğrulandı. Bu, Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarında yaşadığı düşünülen nispeten büyük, filtre besleyen bir köpekbalığıdır.

Diğer faydalı bilgiler haberleri için bu linki takip edebilirsiniz.

Köpekbalığı türleri nelerdir? Çeşitleri nelerdir? yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




Klavye Tuş Seslerini Kullanan İnanılmaz Hack Yöntemi
Klavye Tuş Seslerini Kullanan İnanılmaz Hack Yöntemi

Güney Metodist Üniversitesi’nden araştırmacılar, bilgisayar klavyesinde oluşan ses dalgalarının bir akıllı telefon yardımıyla kolayca kaydedilip hacklenebileceğini keşfetti. ...

Topluluk Üyeleri 6 Telefon İçin Android 10 Sürümü Yayınladı
Topluluk Üyeleri 6 Telefon İçin Android 10 Sürümü Yayınladı

Xiaomi Mi Note 3, LG V40 ThinQ, Sony Xperia X, Google Nexus 6P, OnePlus 2, Xiaomi Redmi 3s kullanıcısıysanız ve cihazınıza Android 10 yüklemek istiyorsanız şans yüzünüze güldü. Bu...

En Ucuz, En Pahalı ve En Hızlı İnternete Sahip Olan Ülkeler
En Ucuz, En Pahalı ve En Hızlı İnternete Sahip Olan Ülkeler

Geçtiğimiz aylarda da dünya çapında önemli araştırmalara imza atan Cable şirketi, dünyadaki ülkelerin internet hızlarını ve fiyatlarını karşılaştırdı. ...