Lise öğrencileri bir dış gezegen dörtlüsü keşfediyor 2021

Lise öğrencileri bir dış gezegen dörtlüsü keşfediyor 2021

Bir grup lise talebesi muhtemelen şimdiye kadar büyük bir bulgu yapan en genç gökbilimciler oldu. Talebeler, Harvard’daki Astrofizik Merkezi ve Smithsonian’daki araştırma mentorluk programının bir parçası olarak belirtilerini bu hafta yayınladılar. Talebeler, TOI-1233 etrafında, seyyare oluşumu hakkındaki gizemleri çözmeye yardımcı olma potansiyeline sahip bir süper Dünya gezegeni içeren beş gezegenli bir sistem keşfettiler.

Dört içteki gezegen sisteminin lise talebeleri Kartik Pingle ve Yasemin Wright tarafından keşfedildi. Talebeler araştırmacı Tansu Daylan ile çalışıyorlardı. Kartik Pinglé 18 yaşında ve Jasmine Wright 16 yaşında. Ekiplerin keşfettiği dört dış gezegen, Dünya’dan takriben 200 ışıkyılı uzaklıkta.

  Lise talebeleri bir dış gezegen dörtlüsü keşfediyor

Astrofizik Merkezi’ndeki Talebe Araştırma Mentorluk Programı, araştırmaya alaka duyan mahalli lise talebelerini Harvard ve MIT’den gerçek dünya bilim insanlarıyla buluşturuyor. Talebeler, bir sene sürecek bir araştırma projesinde akıl hocalarıyla beraber çalışırlar. Programı astrokimyacı Clara Sousa-Silva yönetiyor. Programdaki öğrenme eğrisinin dik olduğunu söylüyor, ancak nihayetinde talebeler aktif son teknoloji araştırma ve astrofizik yaptıklarını söyleyebilirler.

Lise talebelerinin başarısı, o yaştaki talebeler seyrek araştırma yayınladıkları için nadirdir. Her iki talebe de araştırma yazısının ortak yazarıydı. Talebeler, akıl hocalarıyla beraber, dış seyyareleri keşfetmek için yakındaki parlak yıldızları araştıran Dünya’nın yörüngesinde dönen bir uydu olan TESS’ten gelen verileri inceledi. TESS, gezegenler önlerinden geçerken uzak yıldızların kapı araladığı kararmayı arar.

Lise öğrencileri bir dış gezegen dörtlüsü keşfediyor

Her iki öğrenci de uzak gezegenleri keşfeden bir programın parçası oldukları için çok heyecanlıydı. Ekip, önümüzdeki yıl yeni gezegenleri daha fazla incelemeyi umuyor. Talebelerin katıldıkları programla alakalı bir başka güzel şey ise bitirdikleri araştırma için haftada dört saat aylık almalarıdır.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




NASA, devasa Mars kanyonunun yeni görüntülerini gösteriyor ! 2021
NASA, devasa Mars kanyonunun yeni görüntülerini gösteriyor ! 2021

Amerika Birleşik Devletleri’nde Büyük Kanyon’u ziyaret etmiş olan herkes bunun ne kadar büyük olduğunu bilir. Büyük Kanyon netlikle ismine uygundur, ancak Mars yüzeyindeki bir...

Haberleri Kolaylıkla Takip Etmenizi Sağlayacak 4 Uygulama
Haberleri Kolaylıkla Takip Etmenizi Sağlayacak 4 Uygulama

Bu listemizde, haberleri ve internetteki içerikleri kolaylıkla takip edebileceğiniz uygulamaları sizin için derledik. ...

PS5 ve Xbox Series X’in en pahalı satıldığı ülkeler 2020
PS5 ve Xbox Series X’in en pahalı satıldığı ülkeler 2020

Microsoft’un geçtiğimiz haftalarda yeni nesil oyun konsolu Xbox Series X modelini ülkemizde satışa çıkarmasının hemen peşinden, Sony’nin oyun canavarı PlayStation 5 de Türkiye’ye...