Mars’ın uydusu Phobos, eski Mars atmosferinin kanıtı olabilir 2021

Mars’ın uydusu Phobos, eski Mars atmosferinin kanıtı olabilir 2021

Mars’ın yörüngesindeki uydulardan biri olan Phobos’un, Mars atmosferinden gelen yüklü atomlar ve moleküller süresince seyyaresi çevrelediğini gösteren yeni bir araştırma yayınlandı. NASA, bu yüklü parçacıkların veya iyonların çoğunun oksijen, karbon, nitrojen ve argon olduğunu söylüyor. Mars atmosferini değiştirirken milyarlarca senedir Mars atmosferinden kaçıyorlar.

Bilim insanları , bir takım iyonların Phobos’un yüzeyine çarptığına ve en üst tabakanında savunabileceğine inanıyor. NASA, toprak Phobos’tan toplanır ve Dünya’daki laboratuarlarda çözümlerse, bilim insanlarının Mars atmosferinin evrimi ile ilgili temel bilgileri öğrenebileceklerini öne sürüyor. Bilim insanları, Mars’ın bir zamanlar yüzeyindeki sıvı suyu destekleyecek kadar kalın bir atmosfere sahip olduğunu biliyorlar, ancak bugün Kızıl Seyyarenin atmosferi, Dünya’daki atmosfer yoğunluğunun yüzde birinden daha az.

Mars'ın uydusu Phobos, daha önceki Mars atmosferinin delili olabilir

Bilim insanları, Mars atmosferinin uzaya kaçtığını uzun vakittir biliyorlar ve yeni araştırmalarla, bu atmosferin bir bölümünün Phobos’ta bittiğini artık biliyor. Mars, Phobos ve Deimos dahil olmak üzere seyyareye çok yakın yörüngede dönen iki uydusuna sahiptir. Phobos, Mars’a ayın Dünya yörüngesinde olduğundan takriben 60 kat daha yakın yörüngede dönüyor.

Phobos, çap olarak Dünya’nın ayından 100 kat daha küçük kraterlerle gölgelenmiş garip şekilli bir aydır. Mars’la alakalı gizemlerden biri, yakın yörüngede dönen iki uydunun nereden geldiği. Bazıları hem Phobos hem de Deimos’un Mars’ın yerçekimi tarafından yakalanan asteroitler olabileceğini öne sürüyor.

Mars'ın uydusu Phobos, daha önceki Mars atmosferinin ispatı olabilir

Diğerleri, bilim insanlarının ayımızın oluştuğuna inandıkları gibi, Mars’ın oluşumunun erken dönemlerinde bir şeyle çarpışmasından meydana gelen yıkıntıdan oluşturulan natürel uydular olduğuna inanıyor. Phobos, Mars’la gelgitler halinde kilitlendi, seyyare yalnızca bir tarafı görüyor, başka bir deyişle Phobos’un yakın tarafındaki kayalar, bin senedir Mars atmosferinden atomlar ve moleküller yağdı.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Apex Legends'da Atlama Pedleri Ortaya Çıktı
Apex Legends'da Atlama Pedleri Ortaya Çıktı

Apex Legends'ın Octane karakterinin yeteneklerinden olan atlama rampaları kullanıcılar tarafından keşfedildi. ...

Xiaomi'den Ekranda Çift Delik Bulunan Gizemli Telefon
Xiaomi'den Ekranda Çift Delik Bulunan Gizemli Telefon

Çinli teknoloji firmasının ocak ayının sonunda aldığı patente göre çok yakında ekrana gömülü iki kameraya sahip bir akıllı telefon görebiliriz. ...

Dünyanın sonu olabilecek 7 OLAY
Dünyanın sonu olabilecek 7 OLAY

“2012” veya “Armageddon” filmlerini izlediyseniz veya “On the Beach” i okuduysanız, bildiğimiz şekliyle Dünyanın sonu olabilecek bazı tehditleri biliyorsunuzdur. Güneş bizi yok...