NASA, devasa Mars kanyonunun yeni görüntülerini gösteriyor ! 2021

NASA, devasa Mars kanyonunun yeni görüntülerini gösteriyor ! 2021

Amerika Birleşik Devletleri’nde Büyük Kanyon’u ziyaret etmiş olan herkes bunun ne kadar büyük olduğunu bilir. Büyük Kanyon netlikle ismine uygundur, ancak Mars yüzeyindeki bir kanyonda hiçbir şey yoktur. NASA, Güneş sistemindeki en büyük kanyonun, Büyük Kanyon’un takriben on katı uzunluğunda ve üç katı derinlikte olan yeni görüntülerini yayınladı.

Kanyon, Valles Marineris olarak bilinir ve derin ve geniş bir kanyon sistemi, Mars’ın ekvatoru süresince 2500 milden fazla uzanır. Devasa kanyon sistemi, Mars’ın tüm etrafının takriben yüzde 25’ini kaplıyor. Bunu bir perspektifle dile getirmek gerekirse, Büyük Kanyon ile karşılaştırıldığında, Valles Marineris hemen hemen on kat daha uzun ve üç kat daha derin.

NASA, devasa Mars kanyonunun yeni görüntülerini gösteriyor !

Yeni görüntüler, Mars Reconnaissance Orbiter’daki Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi (HiRISE) kamerası kullanılarak çekildi. Mars’la alakalı en büyük gizemlerden biri, bu kadar büyük bir kanyon sisteminin tam olarak nasıl oluştuğudur. Dünya üzerinde, Büyük Kanyon milyarlarca sene boyunca akan suyla oluşmuştur.

NASA, Mars’ın kabuğunu ikiye bölen ve devasa kanyon sistemini oluşturacak kadar büyük bir nehre sahip olamayacak kadar sıcak ve kuru olduğunu söylüyor. ESA, akan suyun yüz milyonlarca yıl önce kanyonlardaki mevcut kanalların bazılarını derinleştirmiş olabileceğine değin ispat eder olduğunu söylüyor.

NASA, devasa Mars kanyonunun yeni görüntülerini gösteriyor !

Bilim insanları, kanyonun büyük ihtimalle milyarlarca sene önce, yakınlardaki bir volkan grubu olan ve Tharsis bölgesi denilen, Mars toprağından çıkarken açıldığına inanıyor. Olympus Mons da dahil olmak üzere devasa volkanların altında fokurdayan magma, kabuğu esnetip parçalayabilirdi ve nihayet bugün Valles Marineris’i oluşturan çukurlara ve vadilere çökebilirdi. İspat eder, Kanyon sisteminin oluşumundan sonra heyelanlar, magma akışı ve daha önceki nehirler tarafından daha da şekillendirildiğini gösteriyor.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




The Last of Us 2, Online Moda Sahip Olacak mı?
The Last of Us 2, Online Moda Sahip Olacak mı?

İlk oyununun büyük yankı uyandırmasının ardından ikinci oyun için kollarını sıvayan yapımcılar, Last of Us 2 ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Oyunda ise bir Multiplayer mod...

AK-47'nin Yapımcısı Kalashnikov'dan Kamikaze Drone Geliyor
AK-47'nin Yapımcısı Kalashnikov'dan Kamikaze Drone Geliyor

Kalashnikov firması, suyun altına da girse, çamura da yatsa teklemeyen silahı AK-47'nin ardından, yine tarihe geçmesi beklenen bambaşka bir projeyi duyurdu. ...

En İyi Samsung Telefonları - 2019
En İyi Samsung Telefonları - 2019

Güney Koreli elektronik devi Samsung, akıllı telefon pazarındaki satış liderliğini uzun bir süredir devam ettiriyor. Firmanın her yıl piyasaya sürdüğü amiral gemisi sınıfındaki...