NASA’nın rehberli Mars turu, Perseverance’ın en esnek kamerasına dokunacak 2021

NASA’nın rehberli Mars turu, Perseverance’ın en esnek kamerasına dokunacak 2021

NASA, kırmızı seyyareye yeni bir göz atmak için Perseverance’ın yüksek teknolojili Mastcam-Z robotik gözlerine dokunarak bugün kesinlikle görülmesi şart olan bir Mars video turu hazırlıyor. Bu yalnızca Mars’ı 360 derece tam olarak görmek değil, bu arada yeni iniş yapan gezginin neleri görebildiğine ve bilim insanlarının onu neden keşfetmeye istekli olduğuna değin kılavuzlu bir görünüm ele geçirmek için bir fırsat.

Azim , 18 Şubat Perşembe günü Mars’a indi ve o vakitten beri gezginin sistemleri ağır ağır çevrimiçi oluyor. Güçlendirilecek en daha önceki enstrümantasyonlardan bazıları kameralardır: Perseverance’ın toplamda 23’ü vardır, ancak çoğu biraz farklıdır ve değişik ihtiyaçları karşılar.

Mastcam-Z aslında iki kameradır , bir değil. Gezginin “kafasına” kurulmuş, böylelikle hareket ettirilebilir, kamera sistemi birbirinden 9,5 inç uzaklıkta konumlandırılmış iki 2 megapiksel sensör kullanır. Bu şekilde, Mars yüzeyinin 3 boyutlu görüntülerini yakalayabilir.

NASA'nın kılavuzlu Mars turu, Perseverance'ın en esnek kamerasına dokunacak

Aynı derecede ehemmiyetli olan, “Z” son ekidir: bu, iki kamerada yerleşik olan yakınlaştırmaya bir referanstır. Evvelki Mars gezgini Curiosity, optiklerinin hiçbirinde yakınlaştırmaya sahip değildi, ancak Perseverance zoom özelliği sayesinde, ilk önce yuvarlanmak zorunda kalmadan uzun mesafeleri görebilecek. Aslında NASA, “bir hane sineği kadar küçük özellikleri görebildiğini – bir futbol alanının uzunluğu kadar olan bir mesafeden” diyor.

Montaj şekli sebebiyle Mastcam-Z, gezici çevrenindeki panoramalar için tam 360 derece dönebilir. Ayrı olarak tam 180 derece yukarıya ve aşağı görünebilir. NASA’nın 25 Şubat Perşembe günü saat 16:00 EST’de (13:00 PST) başlayacak olan video kılavuzlu turunda ve kılavuzlu turunda tam olarak faydalanacağı bu beceriler. NASA'nın kılavuzlu Mars turu, Perseverance'ın en esnek kamerasına dokunacak

NASA, Perseverance’ın indiği Jezero Krateri’nin yüksek çözünürlüklü panoramasını paylaştı . Bununla beraber, Jet Tahrik Laboratuvarı ve diğer yerlerdeki ekibin sahip olduğu arka tasarı bilgisi olmadan, gezginin tam olarak neye baktığını ve bunun neden ehemmiyetli olabileceğini bilmek zor. Bu, Perseverance bir inç ileri veya geri gitmeden önce dahi, NASA’nın bugün cevaplamaya yardımcı olmayı amaçladığı bir şey.

Bunun gerçekleşmesinden önce tekerlek sisteminin kontrol edilmesi gerekir: gerçekte tekerlekler, amaçlandığı gibi çalıştıklarından emin olmak için sola ve sağa “kıpırdatır”. Perseverance’ın bulguyu oranla yavaş olacak, zira bulgu aracı, Mars toprağını ve regolitini yerleşik alet bankasıyla incelemek için kazmakla kalmıyor, bu arada bazılarını özel olarak tasarlanmış numune tüplerine paketliyor.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Opera GX’in Kullanacağı Bant Genişliği Belirlenebilecek
Opera GX’in Kullanacağı Bant Genişliği Belirlenebilecek

Opera’nın oyuncular için piyasaya sunduğu tarayıcı Opera GX için yeni bir güncelleme geldi. Kullanıcılar, Opera GX’in yeni güncellemesi ile beraber tarayıcının kullanacağı bant...

iPhone’un iOS 14 Sorunu 2021
iPhone’un iOS 14 Sorunu 2021

Apple’ın pek çok iPhone kullanıcısı için sunduğu iOS 14 aktüellemesi meselelerle beraber geldi. Geçen eylül ayından beri binlerce iPhone kullanıcısı iOS 14 ile türlü türlü...

Mayısta, İlk 192 MP Kameralı Akıllı Telefonu Görebiliriz
Mayısta, İlk 192 MP Kameralı Akıllı Telefonu Görebiliriz

Samsung ve Apple gibi sektörün önde gelen şirketleri uzun süre 12 MP kamera sensörlerinde direterek megapiksel savaşlarını durdurmuş olsalar da bu savaş, özellikle Çinli üreticilerin...