Nötrinolar, galaksimizin dışındaki bir nesneye ikinci kez bağlı 2021

Nötrinolar, galaksimizin dışındaki bir nesneye ikinci kez bağlı 2021

NASA bilim insanları, yüksek enerjili nötrino isimi verilen nadir bir parçacığı galaksimizin dışındaki bir nesneye sadece ikinci sefer bağlayan etkileyici bir bulgu yaptılar. Bilim insanları, bir yıldızı parçalama sürecinde nötrinoyu direk bir kara deliğe kadar izlemek için NASA Neil Gehrels Swift Gözlemevi de dahil olmak üzere hem yer hem de uzay tabanlı teknolojileri kullanıyor.

Bir gelgit bozulması olayı denilen bir yıldızı yiyip bitiren bir kara delik süreci nadirdir. NASA , astrofizikçilerin gelgit kesintilerinin yüksek enerjili nötrinolar üretebileceğini kuramlaştırdıklarına dikkat çekiyor , ancak bu, yüksek enerjili parçacığın gözlemsel delillerle ilk kez ilişkilendirildiğini gösteriyor. Mevzubahis olaya AT2019dsg isimi verildi ve bilim insanları, olayın, bilim insanlarının beklediği vakit ve nasıl nötrinolar üretmediğini belirtti.

Beklenmedik gözlem, ekibin fenomenin nasıl çalıştığını daha iyi anlamasına yardımcı olur. Nötrinolara temel parçacıklar denir ve evrendeki tüm atomlardan çok daha fazla sayıdadırlar ancak diğer maddelerle seyrek etkileşirler. Yüksek enerjili nötrinolar, dünyadaki en kuvvetli parçacık çarpıştırıcılarının ürettiklerinden 1000 kat daha fazla enerjiye sahip oldukları için astrofizikçiler için bilhassa enteresandır.

Bilim insanları, şiddetli galaktik patlamalar gibi evrendeki en uç olayların bazılarının parçacıkları hemen hemen ışık hızına kadar hızlandırabileceğine inanıyor. Bu son derece hızlı parçacıklar, yüksek enerjili nötrinolar üreten evrendeki ışık veya diğer parçacıklarla çarpışır. İlk yüksek enerjili nötrino kaynağı 2018’de keşfedildi ve blazar isimi verilen bir tür aktif galaksi.

Bu örnekte, bir gelgit bozulması olayı nötrinoları yaratıyor. Gelgit kesintileri, bir yıldız bir kara deliğe çok yaklaştığında ve yerçekimi kuvvetleri, yıldızı parçalara ayıran ve bir gaz akışı oluşturan yoğun gelgitler yarattığında alana gelir. Akışın arka bölümü sistemden kaçarken, önde gelen bölüm kara deliği bir yıkıntı diskiyle çevrelemek için geri döner. Kimi vaziyetlerde, hızlı hareket eden parçacık jetleri kara delik tarafından fırlatılır. Araştırmacılar, bu tür olayların, en yüksek parlaklık esnasında evrimin başlarında nötrinolar yaratacağını teorize ettiler.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Ünlü Hackerdan Hacker Gibi Düşünmek İsteyenler İçin 8 Önemli
Ünlü Hackerdan Hacker Gibi Düşünmek İsteyenler İçin 8 Önemli

Kendini yazılımları test eden olarak tanımlayan ünlü hacker Santhosh Tuppad, yaptığı açıklamalarda kendisi gibi hacker olmak isteyenlere örnek olması için bazı bilgiler verdi. ...

EA, Bulut Tabanlı Oyun Sistemi Üzerine Çalıştığını Açıkladı
EA, Bulut Tabanlı Oyun Sistemi Üzerine Çalıştığını Açıkladı

EA, bulut tabanlı oyun deneyimine dâhil olmak için çalıştıklarını açıkladı. EA’den yapılan açıklamaya göre şirket, bulut tabanlı oyun sistemi için çok iddialı geliyor. ...

Yeni COD Oyunu, 200 Kişilik Battle Royal Modu ile Gelecek
Yeni COD Oyunu, 200 Kişilik Battle Royal Modu ile Gelecek

Call of Duty serisinin son üyesi, sonbaharda piyasaya sürülecek. Bir yandan çalışmalar devam ederken diğer yandan da oyunla ilgili yeni bir söylenti ortaya çıktı. Buna göre oyunun hayatta...