Rekabet Kurulu, WhatsApp’a soruşturma açtı 2021

Rekabet Kurulu, WhatsApp’a soruşturma açtı 2021

WhatsApp’ın yeni şartları ve saklılık ilkeleri, 8 Şubat 2021 itibarıyla aktüellenecek. WhatsApp, mevzubahis tarihten itibaren bu ilkeleri kabul etmeyen kullanıcıların hesabını devre dışı bırakacak.

WhatsApp’ın web sitesinde yer alan bilgilere göre, sözleşmeyi kabul etmek zorunda kalan kullanıcılara ait veriler, Facebook ve diğer bağlı şirketlerle paylaşılabilecek.

WhatsApp’ın Facebook ile data paylaşımını öngören yeni kontrat dayatması, Türkiye’de oldukça ses getirdi ve beklenen hamle Rekabet Heyeti’ndan geldi.

whatsapp yeni sözleşmewhatsapp yeni sözleşme

WHATSAPP VE FACEBOOK’A TAHKİKAT

Rekabet Heyeti’nun 11 Ocak 2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına kazançlan veri paylaşma zorunluluğu sebebiyle çatı şirket Facebook ile ilgili, 4054 sayılı Rekabetin Savunması Hakkında Yasa’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti emeliyle resen tahkikat başlatıldı.

Rekabet Heyeti’ndan yapılan izahta, şu ifadelere yer verildi:

“Malum, son günlerde, WhatsApp kullanıcılarına, WhatsApp kullanım şartlarının ve saklılık ilkesinin aktüelleneceğine ait bilgilendirme yapılmış, söz konusu bilgilendirmede kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onaylamaları gerektiği, ters halde 8 Şubat 2021’den itibaren WhatsApp’ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Bu haliyle aktüelleme, daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermektedir.

4054 sayılı Yasa’un 9. maddesi çerçevesinde geçici önlem alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği şartları durdurması ve bu şartları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un data paylaşımını içeren yeni şartları durdurduğunu hatıralan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.”

Şahsi Verileri Savunma Heyeti, yapacağı toplantıda WhatsApp’ın yeni saklılık ilkelerini ayrıntılı olarak inceleyecek.

The post Rekabet Heyeti, WhatsApp’a tahkikat açtı first appeared on .

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




TikTok'un Ana Şirketi ByteDance, Akıllı Telefon Üretecek
TikTok'un Ana Şirketi ByteDance, Akıllı Telefon Üretecek

Sayıları yüzlerce olan akıllı telefon üreticileri arasında bir yenisi daha ekleniyor. Büyük tartışmalarla gündeme gelen sosyal medya platformu TikTok'un sahibi olan ByteDance'in bir...

MSI, Yeni Andrid Emülatörü Geliştirdi
MSI, Yeni Andrid Emülatörü Geliştirdi

MSI, BlueStacks ile birlikte yeni bir Android emülatörü geliştirdi. MSI App Player adı verilen uygulama, BlueStacks'a göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip. ...

Galaxy S10'un Kamera Çıkıntısını Gİzleyebileceksiniz
Galaxy S10'un Kamera Çıkıntısını Gİzleyebileceksiniz

Samsun Galaxy S10, yılın akıllı telefonu olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. En son gelen bilgilere göre telefonun kamera çıkıntısını isterseniz gizleyebileceksiniz. ...