Tianwen-1, fren manevrasını tamamladı ve Mars’ın etrafındaki park yörüngesine girdi 2021

Tianwen-1, fren manevrasını tamamladı ve Mars’ın etrafındaki park yörüngesine girdi 2021

Çin’in Tianwen-1 isimli Mars görevi şimdiye kadar çok iyi gidiyor. Uzay aracı bu hafta üçüncü fren manevrasını başarıyla bitirdi ve Çarşamba günü sabah 6:29 BJT civarında Mars etrafında bir park yörüngesine girdi. İlan bu sabah Çin Milli Uzay İdaresi tarafından yapıldı.

Sonda , kameralar ve spektrometreler kullanarak ilmi araştırmalar yaparak Mars’ın çevreninde üç ay süresince dönecek. Önümüzdeki aylarda inişe hazırlanırken evvelce seçilmiş iniş alanını ve Mars yüzeyindeki hava vaziyetini da kontrol edecek. Tianwen-1 yörüngesi şu anda içinde bulunduğu yörünge, onu en uzak noktasında Mars yüzeyinden 59.000 kilometre uzağa ve en yakın noktasında yüzeyden yalnızca 280 kilometre uzakta tutuyor.

Daha büyük yörüngenin bitirmesi iki Mars günü sürer. Çin, Tianwen-1’i 23 Temmuz 2021’de piyasaya sürdü ve bugün haneden ayrılmasından bu yana 215. gün oldu. Şu anda, sonda Dünya’dan 212 milyon kilometre uzakta. Şubat, Mars için yoğun bir ay oldu.

Tianwen-1, fren manevrasını bitirdi ve Mars'ın çevrenindeki park yörüngesine girdi

Bu ayın başlarında, NASA’nın Perseverance gezgini , Kızıl Seyyare’in yüzeyine yedi dakikalık üzücü yolculuğunu başarıyla gerçekleştirdi. Gezici şu anda mükemmel çalışıyor ve haneye telefon etti. Perseverance’ın Mars yüzeyine yaptığı en heyecan verici deneylerden biri Ingenuity helikopteridir .

Helikopter önümüzdeki haftalarda uçmaya başladığında, başka bir seyyarenin yüzeyinde tecrübe eden ilk kontrollü uçuş olacak. NASA bunu bir Wright kardeşler hatıra olarak görüyor ve test2 uçuşu başarılı olursa, Ingenuity Mars’ın gelecekte keşfedilme şeklini değiştirebilir. Helikopter bu haftanın başlarında hanesi aradı ve şu anda her şey en iyi şekilde çalışıyor. Zeka hala Perseverance’ın alt tarafına bağlı ve görevde biraz sonra Mars’ın yüzeyine konuşlandırılacak.

 

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Matematikte Kötüyseniz Sebebi Bir Travma Olabilir
Matematikte Kötüyseniz Sebebi Bir Travma Olabilir

Matematik pek çok kişinin korkulu rüyası olan bir ders ve her zaman için “zor” olarak adlandırılan bir alan. Matematiğin zor gelmesinin sebebi gerçekten matematikte kötü olmanız...

Samsung'un Yeni Tableti Geekbench'te Görüntülendi
Samsung'un Yeni Tableti Geekbench'te Görüntülendi

Samsung'un yeni tableti SM-T515 Geekbench testlerinde görüntülendi. Samsung’un amiral...

Chromium Tabanlı Edge'in Betası, Mac İçin Ortaya Çıktı
Chromium Tabanlı Edge'in Betası, Mac İçin Ortaya Çıktı

Internet Explorer'ı tarihe gömmesi beklenen Chromium tabanlı Edge, bir süredir farklı test sürümlerinde deneniyor. Şimdi de yeni tarayıcının macOS sürümünün betası, resmî kanallar...