Türksat 5A uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı 2021

Türksat 5A uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı 2021

Türkiye, uzayda yeni bir sıçrama daha yapmak için geri sayıma geçti. Türksat 5A uydusu için hazırlıklar bir müddettir devam ediyordu. Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, uydunun fırlatılma tarihiyle alakalı son bilgiyi paylaştı.

TÜRKSAT 5A FIRLATILMA TARİHİ

Bakan Karaismailoğlu, pazartesiyi salıya bağlayan gecenin Türkiye için son derece ehemmiyetli bir gün olduğunu ifade etti. Karaismailoğlu, “Pazartesiyi salıya bağlayan gece 5A uydumuzu uzaya fırlatacağız. Programını yaptık. Onun heyecanını taşıyoruz şu anda.” diye konuştu.

TÜRKSAT 5A ÖZELLİKLERİ

Türksat 5A, TAI ‘nin Ankara kampüsündeki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test2 (UMET) biriminde, en az yüzde 20 yerli ve ulusal kaynaklarla Airbus firması ile iş birliği neticeninde geliştirilmiş ilk yerli teknolojilerin de kullanıldığı iletişim uydusu olarak öne çıkıyor.

Türksat 5B’de daha yüksek oranlarda mahalli kaynaklar kullanılacak. Projenin emellerinden birisi de Türksat 6B uydusunun tamamiyle yerli kaynaklarla geliştirilmesi olduğu belirtildi.

Uydu tamamen 12 kilowatt elektrik güç birimi çalışacak Eurostar-3000EOR sistemi üstüne heyetti ve 3,5 ton ağırlığa sahip.

5A’NIN HEMEN PEŞİNDEN 5B GELECEK

Karaismailoğlu, konuyla alakalı izahını şu sözlerle sürdürdü:

“Allahın izniyle onu da uzaya fırlattıktan sonra Reisicumhurumuzla beraber salı günü bunun programını yapacağız. Peşinden haziran ayı gibi tasarıladık. 5B uydumuzu uzaya fırlatacağız.”

TÜRKSAT 6A’DA HEDEF 2022

Türksat 6A uydusuna da ait konuşan Eriştirme Bakanı, “Dünyada ilk yerli ve milli 6A uydumuzun da çalışmaları devam ediyor. Onu da 2022’nin ilk aylarında uzaya fırlatmayı tasarılıyoruz. Onunla uzayda gücümüzü varlığımızı bütün dünyaya hissettirmiş olacağız.” bilgisini paylaştı.

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat 5A’nın şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacağını, Türkiye’nin yanı sıra batısındaki ve doğusundaki ülkeler ile MENA Bölgesi denilen Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayacağını kaydetti.

TÜRKSAT 5B ÖZELLİKLERİ

Şen, Türksat 5B’nin sağlayacağı katkıyı şöyle anlattı:

“Türksat 5B’nin 53 Gbps gibi yüksek data mesajım kapasitesi sayesinde Türkiye, MENA Bölgesi gibi Orta Doğu, Kuzey Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika, Akdeniz’in büyük bir bölümü ile Ege Denizi’ni kapsayan geniş bir coğrafyada ülkelerin veri haberleşme altyapısını oluşturacak.

Türksat 5B’nin kapsama alanlarını tasarılarken hem Türkiye’nin milli egemenlik haklarını savunmak hem de ulusal egemenlik haklarıyla değer yaratmak emelini güttük. Mevzubahis uyduyu şirketin sürdürülebilirliği açısından hem de bundan sonraki yatırımlara kaynak yaratması açısından pazarın yöneldiği hususları da içerek şekilde kapsama alanlarını belirledik.”

The post Türksat 5A uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı first appeared on .




Apple A13 İşlemcisi, Android Rakiplerini İkiye Katladı
Apple A13 İşlemcisi, Android Rakiplerini İkiye Katladı

Apple kararlı ve güçlü mobil çipleriyle her yeni nesilde büyük yol katediyor. iPhone 11'lerde de yer alan yeni nesil çipte de durum değişmedi. Apple, A13 Bionic işlemcisiyle sektördeki...

Çürümeye Yüz Tutmuş NES Oyunu 9 Bin Dolara Satıldı
Çürümeye Yüz Tutmuş NES Oyunu 9 Bin Dolara Satıldı

Scott Amos isimli biri, çocukluğunu geçirdiği evin çatı katında anılarını tazelerken talih kuşu bir anda başına kondu. Son derece nadir bir oyunu çatı katında bulan Amos, oyunu...

PUBG Lite’ın Türkiye’deki Kayıtlı Kullanıcı Sayısı Açıklandı
PUBG Lite’ın Türkiye’deki Kayıtlı Kullanıcı Sayısı Açıklandı

Son yılların en popüler oyunlarından bir tanesi olan PUBG'nin Lite sürümünün beta sürecinin ülkemizde başlamasının ardından, PUBG Lite'a üye olan kayıtlı kullanıcıların sayısı...