Ucuz ve giyilebilir olan cihaz vücut ısısını elektriğe dönüştürür 2021

Ucuz ve giyilebilir olan cihaz vücut ısısını elektriğe dönüştürür 2021

CU Boulder’daki araştırmacılar, insan vücudunu bir bataryaya dönüştürebilen yeni bir düşük fiyatlı giyilebilir alet geliştirdiler. Giyilebilir aletler, bir yüzük, bileklik veya cilde temas eden diğer rastgele bir aksesuar gibi takılabilecek kadar esnektir. Alet, vücudun iç sıcaklığını elektriğe dönüştüren bir termoelektrik jeneratör kullanarak kişinin vücut ısısını kullanır.

Biri araştırmacı ekibi bir pil gerektirmeden giyilebilir elektronik güç istediğini söyledi. Projedeki araştırmacılar, cildin her santimetrekaresi için takriben bir volt elektrik üretmeyi muvaffak oldular, bu da alan başına mevcut pillerin çoğundan daha az voltaj mananına geliyor. Üretilen voltaj oranla küçük olsa da ekip, saatler veya fitness cihazları gibi elektronik cihazlara güç sağlamak için yeterli olduğunu söylüyor.

Geçmişte başka giyilebilir termoelektrik cihazlar da oluşturulmuştur. Araştırmacılar tarafından oluşturulan yeni cihaz, hasar gördüğünde kendini iyileştirebilir ve tamamiyle geri dönüştürülebilir. Tasarım, ananesel olarak çok kırılgan olan termoelektrik malzemeyi zorlamadan tüm sistemi gerilebilir hale getirir. Vücut ısınırken ve etrafa ısı yayarken, yeni giyilebilir cihaz bu enerji akışını boşa gitmesine müsaade etmeden yakalayacaktır.

Giyilebilir cihaza daha fazla güç üretme kapasitesi ilave etmek, daha fazla jeneratör bloğu ilave ederek gerçekleştirilir. Bu, daha küçük birimlerin Lego tuğlalarından bir şeyler yapmaya benzer şekilde daha büyük bir birimde birleştirilebileceği mananına gelir. Giyilebilir aletler da esnektir ve şayet alet yırtılırsa, birkaç dakika içinde mühürleneceği yerde tekrar sıkıştırılabilir.

Alet kullanım ömrünün sonuna geldiğinde, elektronik bileşenleri ayıracak ve poliimin bazlarını çözerek bileşenlerin yine kullanılmasını sağlayacak bir çözeltiye daldırılabilir. Emel, aletleri ucuz hale getirmek ve etraf üzerinde sıfır tesire sahip olmaktır.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Panasonic, Geçmişin Telefonu Eluga Ray 800'ü Tanıttı
Panasonic, Geçmişin Telefonu Eluga Ray 800'ü Tanıttı

Akıllı telefon şirketleri en modern, en güncel akıllı telefonları tanıtmak için birbirleriyle yarışırken Panasonic, birkaç yıl öncenin teknolojisine sahip olan Eluga Ray 800 modelini...

İnernetten Yayın Yapan Kanallara RTÜK Denetimi Geliyor
İnernetten Yayın Yapan Kanallara RTÜK Denetimi Geliyor

İnternet üzerinden yayıncılık, günümüzde büyük bir hızla yaygınlaşıyor. Bu yayınların RTÜK düzenlemelerine uygun hale getirilmesi için yeni bir düzenleme yapıldı ve yönetmelik...

Terry Gou'nun iPhone 11 Sanılan Cihazı iPhone XS Çıktı
Terry Gou'nun iPhone 11 Sanılan Cihazı iPhone XS Çıktı

Foxconn'ın CEO'su Terry Gou, katıldığı bir etkinlikte elinde tuttuğu iPhone ile sosyal medyanın gündemine oturdu. Gou'nun elinde tuttuğu cihaz iPhone 11'e benzetilse de kısa bir süre sonra...