Yeni bir mikroakışkan sensör egzersiz sırasında laktat konsantrasyonunu ölçer 2021

Yeni bir mikroakışkan sensör egzersiz sırasında laktat konsantrasyonunu ölçer 2021

Tokyo Bilim Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, terdeki laktat konsantrasyonunu gerçek vakitli olarak ölçebilen yeni bir giyilebilir mikroakışkan sensör geliştirdiler. Laktat, egzersizi ölçmek için kullanılan ehemmiyetli bir biyolojik belirteç olan terde bulunan bir bileşiktir. Kullanılabilir giyilebilir sensörler tipik olarak cilt tahrişine kapı aralayabilen sert aletlerdir.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen giyilebilir sensör yumuşaktır ve tahriş edici değildir, bu da onu laktat konsantrasyonu ve terin gerçek vakitli ölçümü için ideal hale getirir. Laktat, oksijen ve doku yokluğunda glikozun parçalanması esnasında üretilir. Kanda ve terde bulunan, fiziksel egzersizin yoğunluğunu ve adale oksijenlenmesini yansıtan bir biyobelirteçtir.

Laktat birikmesi ağrıya ve yorgunluğa kapı aralayabilir ve kan dolaşımında salgılanarak ter yoluyla atılır. Ekip, sensörü geliştirmek için sensörün içine yerleştirecekleri idrak etme mekanizmasına odaklandı. Çoğu laktat biyosensörü, immobilize edici laktat oksidaz ve elektrot üzerinde uygun bir aracı kullanırken, araştırmacılar tarafından geliştirilen sistem değişik bir yol izledi. Bilim insanları, elektron ışını ile indüklenen aşı polimerizasyonu isimi verilen bir yol kullanıyor.

Yeni bir mikroakışkan sensör egzersiz sırasında laktat konsantrasyonunu ölçer

Bu süreçte fonksiyonel moleküller, spontane enzime bağlanabilen karbon bazlı bir malzemeye bağlanır. Materyal, ürünün gelecekteki potansiyel ticarileştirilmesi için ehemmiyetli bir husus olan elektrotları basmak için kullanılan sıvı bir mürekkebe dönüştürüldü. Projedeki araştırmacılar, sensörlerinin imalatının seri imalat için serigrafi ile uyumlu olduğunu söylüyor.

Ekip, teri toplamak ve sensöre iletmek için polidimetilsiloksandan yapılmış mikroakışkan bir ter toplama sistemi kullandı. Bu yöntem, yumuşak ve tahriş edici olmadığından, direk cilde temas etmesine müsaade ettiği için seçildi. Laktat eşiğinin izlenmesi, rehabilitasyondaki kişiler için atletik eğitimi ve egzersiz rutinlerini optimize etmeye yardımcı olabilir.

 

 

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Xiaomi, 11.11 İndirimlerinde 10 Dakikada 200 Bin TV Sattı
Xiaomi, 11.11 İndirimlerinde 10 Dakikada 200 Bin TV Sattı

Çinli teknoloji devi Xiaomi, ciddi bir satış başarısına imza attı. Geçtiğimiz seneki rekorunu neredeyse altıya katlayan Xiaomi, ne kadar geliştiğini de kullanıcılarına göstermiş...

Google’a Hiç Güvenmemeniz Gerektiğini Gösteren Araştırma
Google’a Hiç Güvenmemeniz Gerektiğini Gösteren Araştırma

Eski zamanlarda gazetecilik, halk arasındaki yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran bir meslekti. Şimdi de internet siteleri var. Ne yazık bazı siteler, sadece asılsız söylentileri...

Yeni Nesil Resim Formatı .WEBP Windows'ta Nasıl Açılır?
Yeni Nesil Resim Formatı .WEBP Windows'ta Nasıl Açılır?

Bilgisayarınıza indirdiğiniz .webp dosyalarını nasıl açacağınızı bilmiyor musunuz? Google'ın düşük boyut ve yüksek kaliteyle internete resim yüklemenizi sağlayan webp uzantısını...