Yeni cüce gezegen adayı 'Hygiea' ile tanışın

Yeni cüce gezegen adayı 'Hygiea' ile tanışın

Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroid kuşağında bulunan Hygiea Asteroid’ne gökbilimciler “cüce gezegen

Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroid kuşağında bulunan Hygiea Asteroid’ne gökbilimciler “cüce gezegen” statü sü verilmesi önerisinde bulundular.

Space.com’un haberine göre, Fransa’daki Marsilya kentinde bulunan Laboratoire d’Astrophysique’de çalışan gökbilimciler, “Nature Astronomy” dergisinde yayımlanan çalışmalarında Hygiea Asteroid’ne “cüce gezegen” statüsü verilmesi gerektiğini açıkladı.

Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) Şili’de yer alan Çok Büyük Teleskobu’nda (ÇBT) bulunan “Spektro-Polimetrik Yüksek Kontrastlı Öte Gezegen Araştırma” (SPHERE) enstrümanının kaydettiği verileri inceleyen bilim insanlarına göre küre şeklindeki asteroidin kendi kütle çekimini oluşturacak ağırlığa sahip olduğu, bu sebeple cüce gezegenliğe terfi etmesinin zamanının geldiğinin altını çizdiler.

Önerilen içerik:  İnsansız uzay uçağı yörünge seferini tamamladı

Bilim insanları, Hygiea’nın başka bir gezegenin ya da uydunun değil Güneş’in yörüngesinde hareket ettiğine, aynı zamanda onun etrafında dönen gök cisimlerinin de bulunduğuna, dolayısıyla gezegen olmanın en temel özelliği olan “kendi yörüngesini temizlememe” niteliğini taşıdığına dikkat çekti.

Çapı 430 kilometre olarak tespit edilen Hygiea, Güneş Sistemi’nin en büyük cüce gezegeni Pluton’un 5’te 1’i, en küçük cüce gezegen olarak bilinen Ceres’in ise yaklaşık olarak yarısı büyüklüğünde.

“Cüce gezegen” olarak kabul edilebilmesi için, Hygiea’ya ait bulguların öncelikle Uluslararası Astronomi Birliği tarafından incelenmesi ve önerinin oylamaya sunulması önem arz ediyor.




Google Android’e Hesap Güvenliği Adımı Attı! 2021
Google Android’e Hesap Güvenliği Adımı Attı! 2021

Google, Android modellerinde kullanılacak yeni hesap güvenliği özelliğini kullanıma geçiriyor. Kullanıcı bilgileri güvenliğinin sağlanması emeliyle en ehemmiyetli kriter olan parola...

Panasonic’in Yeni Kamerası 6K Video Kaydı Yapabiliyor
Panasonic’in Yeni Kamerası 6K Video Kaydı Yapabiliyor

Panasonic'in yeni duyurduğu tam çerçeve aynasız kamerası Lumix S1H, tam 6K çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. ...

Samsung Tam Ekranlı ve 6 Kameralı Bir Telefon Çıkaracak
Samsung Tam Ekranlı ve 6 Kameralı Bir Telefon Çıkaracak

Samsung'un yüzde yüz oranında ekran oranına sahip telefon üreteceği hakkında gelen haberlere şirketin tam ekranlı ve 6 kameraya sahip bir telefon üzerinde çalıştığı bilgisi de...