Yerli otomobil hakkında en çok merak edilen 10 soru

Yerli otomobil hakkında en çok merak edilen 10 soru

Yerli otomobil projesi, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından yönetilen bir elektrikli oto

Yerli otomobil projesi, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından yönetilen bir elektrikli otomobil üretme sürecidir. Geçtiğimiz haftalarda Gebze’de tanıtımı yapılan yerli otomobiller, birçok vatandaşımız tarafından oldukça beğenilse de yine de kafalarda birkaç soru işareti bulunuyor.

Bu içeriğimizde, yerli otomobil ile ilgili en çok merak edilen 10 sorunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

yerli otomobilYerli Otomobil Prototipi

İçindekiler

  • Yerli otomobilin markası belli mi?
  • Yerli otomobilin özellikleri neler?
  • Yerli otomobil ne zaman satışa çıkacak?
  • Yerli otomobillerin fiyatı ne olacak?
  • Yerli otomobil nerede üretilecek?
  • Yerli otomobil modelleri neler olacak?
  • Yerli otomobillerin şarj alt yapısı ne durumda?
  • Yerli otomobil tasarımı ve üretimi neden İtalya’da yapıldı?
  • Yerli otomobiller yeterince güvenli olacak mı?
  • Yerli otomobilin ilk siparişleri ne zaman alınacak?

Yerli otomobilin markası belli mi?

Yerli otomobilin markası şu an için henüz belirlenmiş değil. Bu nedenle şimdilik TOGG kısaltması kullanılıyor. Şu anda 150’den fazla marka ismi üzerinde çalışılsa da otomobillerin markası yıl sonuna doğru açıklanacak.

Yerli otomobilin özellikleri neler?

2 yıl önce başlatılan ve yüzün üzerinde mühendisin çalıştığı yerli otomobil, Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk SUV modeli olacak. 300 ve 500 kilometre olmak üzere iki farklı batarya seçeneğiyle satışa çıkacak yerli otomobiller, 30 dakika içinde tam şarj olabilecek. Bataryaların tam dolum maliyeti ise yaklaşık 60 lira olacak.

Sürekli olarak ana merkeze bağlı çalışacak otomobillerin yazılım güncelleştirmeleri ise otomatik olarak yapılacak. Aynı zamanda sistem, herhangi bir arıza tespit ettiğinde otomatik olarak bakım noktasıyla iletişime geçecek.

Şu an piyasada bulunan birçok elektrikli otomobilde olduğu gibi, yerli otomobil de otonom sürüş desteğine sahip olacak. Bu sayede sürücünün direksiyonu kontrol etmesine gerek kalmadan, otomobil kendi kendini sürebilecek.

yerli otomobilYerli otomobilin iç kısmı

Yerli otomobil ne zaman satışa çıkacak?

Yerli otomobiller, 2021 yılında seri üretime geçtikten sonra ilk olarak 2022 yılında satışa çıkarılacak. İlk önce SUV modeli satışa çıkacak otomobillerin diğer modelleri ise kademeli olarak satışa sunulacak.

Yerli otomobillerin fiyatı ne olacak?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, otomobillerin ilk olarak 2022 yılında satışa çıkması bekleniyor. Şimdiden o zamanın ekonomik şartlarını tahmin etmek oldukça zor. Bu nedenle yerli otomobillerin fiyatlarını öğrenmek için henüz çok erken.

Ancak Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, fiyatların oldukça rekabetçi olacağını söylüyor.

yerli otomobilYerli otomobilin üretim fabrikasının kurulacağı alan / Bursa

Yerli otomobil nerede üretilecek?

Yerli otomobiller, Bursa’da kurulacak yeni fabrikayla seri üretime geçecek. Yılda 175 bin araç üretme kapasitesine sahip olacak fabrika, 15 yıllık bir sürede milli gelire 50 milyar euro katkı sağlayacak.

Önerilen içerik:  En iyi 10 harddisk veri kurtarma programı - 2020

Yerli otomobil modelleri neler olacak?

Bursa’da kurulacak yeni fabrikada, 2030 yılına kadar 5 farklı yerli otomobil modeli üretilecek ve satışa çıkacak. Bu modeller sırasıyla C-SUV, C-SEDAN, C-HATCHBACK, B-SUV ve C-MPV modelleri olacak. İlk olarak SUV modelleri üretilecek otomobillerin diğer modelleri ise daha sonra satışa çıkacak.

yerli otomobil modelleriYerli otomobil modelleri

Yerli otomobillerin şarj alt yapısı ne durumda?

Yerli otomobiller tamamen elektrikli olduğu için, Türkiye’nin her bölgesinde yeteri kadar şarj istasyonu olmak zorunda. Günümüzde ise ülkemizde çok fazla şarj istasyonu bulunmuyor.

Otomobillerin satışa çıkacağı 2022 yılında ise ülkemizin elektrikli şarj alt yapısı tamamen hazır hale gelecek.

Yerli otomobil tasarımı ve üretimi neden İtalya’da yapıldı?

Yerli otomobil projesi henüz yolun başında olduğundan, ülkemizde üretim şansı maalesef bulunmuyor. Bu nedenle TOGG, yerli otomobillerin prototiplerini İtalyan otomobil tasarımcısı Pininfarina ile birlikte ile birlikte İtalya’da üretti.

Ferrari, Alfa Romeo, Fiat, Hyundai, Honda ve Ford gibi birçok otomobil şirketi, kendi ürettikleri otomobillerde Pininfarina’nın tasarımlarını kullanıyor.

Yerli otomobillerin prototip üretimiyle fabrika üretimi arasında oldukça fark var. Bursa’daki fabrika tamamlandığında İtalya’daki üretime ihtiyaç kalmayacak.

Ayrıca otomobillerin fikri mülkiyet hakları da tamamen Türkiye’ye ait olacak.

yerli otomobil tasarımıYerli otomobil tasarımları

Yerli otomobiller yeterince güvenli olacak mı?

Yerli otomobillerin güvenlik testleri için 150’den fazla araç üretilecek. Bu araçlarla birlikte çarpışma testleri ve yaz-kış testleri gibi birçok etken test edilerek onaylanacak.

Aracın içerisinde kullanıcıyı saran ve güven veren bir tasarım olduğuna dikkat çeken TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Platformu‘ndan da 5 yıldız alacaklarını açıkladı.

Yerli otomobilin ilk siparişleri ne zaman alınacak?

Otomobiller ilk olarak 2 yıl sonra satışa çıkacağından, şu anda ön siparişlerin ne zaman alınacağı henüz belli değil. TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Bursa’da kurulacak fabrikanın temelleri atıldıktan sonra bazı şeylerin netleşeceğini belirtiyor.

Ayrıca ön siparişler için ödeme miktarının da 30-40 bin TL arasında olması bekleniyor. Yine de otomobillerin önünde daha iki yıl var. Bu nedenle fiyatlar da o zamanın şartlarına göre değişiklik gösterebilir.

Yerli otomobillerle ilgili merak ettiklerinizi ayrıca yorumlardan bizlere sorabilirsiniz. Yazımızı beğenmeyi ve yerli otomobiller hakkındaki bütün haberlere erişmek için https://www.teknoframe.com/kategori/yerliotomobil-haberleri/ bağlantısını ziyaret etmeyi unutmayın.

Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.




Müthiş 'İşlevsiz' 10 İnternet Sitesi
Müthiş 'İşlevsiz' 10 İnternet Sitesi

İşyerinde canınız mı sıkıldı? İnsanları trollemek mi istiyorsunuz? Sohbet bir yere gitmiyor diye eğlenceli bir şeyler yapmak mı istiyorsunuz. Öyleyse bu işlevsiz, garip, sinir bozucu...

Son 10 Yılda En çok İndirilen Uygulamalar
Son 10 Yılda En çok İndirilen Uygulamalar

2010 yıllarında  İOS ve Android bugünkü kadar hayatımızda değildi. Günümüze kadar çıkan her yeni telefonla hem bu işletim sistemleri hem de mobil uygulamalar daha fazla hayatımızda...

Dr. Mario Oyununu Mobil Cihazlara da Gelecek
Dr. Mario Oyununu Mobil Cihazlara da Gelecek

Nintendo, Super Mario Run ve Animal Crossing gibi çok sevilen oyunlarını mobil tarafa getirmişti. Her ne kadar en eğlenceli oyunlar Switch'e özel olsa da Nintendo, Dr. Mario oyununu da Android...