Intel, 10. Nesil Comet Lake İşlemcilerini Tanıttı

Intel, dizüstü bilgisayarlar ve ikisi bir arada tabletlerde kullanılmak üzere geliştirdiği yeni 10. nesil Comet Lake işlemcilerini tanıttı. ABD merkezli üretici, yeni Comet Lake serisinde 8 farklı işlemci modeliyle karşımıza çıkacak.


Birkaç yıl öncesine kadar işlemci denilince akıllara gelen tek isim Intel'di ancak AMD'nin Ryzen serisini piyasaya sürmesiyle birlikte Intel, eski günlerini arar hâle geldi. Bunun nedeniyse AMD'nin hem performans hem de fiyat anlamında Intel'e çok ciddi rakip olmasıydı.

AMD'nin baskılarına rağmen yeni teknolojileri üzerinde çalışmalarını sürdüren Intel, şimdi 10. nesil yeni işlemcilerini tanıttı. Intel'in 10. nesil Comet Lake işlemcileri, dizüstü bilgisayarlar ve ikisi bir arada tabletler için "U" ve "Y" serisi olarak karşımıza çıkacak. Intel'in Comet Lake serisi, 8 farklı işlemci modeline sahip.

Comet Lake serisi, 14 nm mimarisiyle üretildi:

comet lake

Şirketin duyurduğu Comet Lake işlemciler, 14 nm'lik bir tabana kurulmuş durumda. Üstelik Comet Lake serisi, şirketin daha önceden geliştirdiği Skylake mimarisine ve Gen 9.5 grafik sistemine sahip. Şirketin yine 10. nesil Ice Lake işlemcileriyse 10 nm'lik bir taban üzerine kurulmuş durumda ve Gen 11 grafik sistemiyle gelecek. Bu bağlamda Intel'in 10. nesil işlemcilerinde ufak bir kafa karışıklığının yaşanabileceğini söyleyebiliriz. 

Böyle bir kafa karışıklığını Intel'in mantığını açıklayarak giderebiliriz. Intel, Ice Lake serisi işlemcilerinde oyun ve günlük kullanım gibi işlemleri hedefliyor. Şirketin duyurduğu yeni Comet Lake serisiyse daha çok güç gerektiren video düzenleme ve çoklu görevler gibi işlemleri hedefliyor. Dilerseniz şimdi de Comet Lake serisi işlemcilerin özelliklerine ve farklarına daha yakından bakalım.

10. nesil Comet Lake serisinin tüm detayları:

ıntel 10

Bu tabloya göre Intel'in dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği U serisi işlemciler, 2 çekirdekten 6 çekirdeğe kadar farklı seçeneklerde destek sunabiliyor. Serinin en yüksek seviye ürünü Intel Core i7-10710U, 6 çekirdekli yapısıyla 4,7 GHz hızına ulaşabiliyor.

Intel'in ikisi bir arada bilgisayarlar için geliştirdiği Y serisi işlemcilerse biraz daha sınırlı bir kapasiteye sahip. Intel'in Y serisi işlemcilerinin en yüksek seviyedeki ürünü Intel Core i7-10510Y, 4 çekirdekli ve 8 iş parçacıklı yapısıyla 4,5 GHz hıza ulaşabiliyor.

ice lake

Intel, Comet Lake işlemcilerinin önceki serilere göre daha iyi bir performans sunduğunu ifade ediyor. Intel'in U serisi işlemcileri, önceki serilere göre %16 oranında daha iyi bir performans veriyor ve bu işlemcilerin verimliliğiyse %41 oranında artmış durumda. 

Tüm bunlara ek olarak Intel'in 10. nesil Comet Lake serisi işlemcileri ofis uygulamalarında 2 kat, fotoğraf düzenleme uygulamalarında 2,5 kat ve Wi-Fi bağlantılarında 3 kat daha iyi performans sunuyor.

Intel'in tanıtmış olduğu bu yeni işlemciler, ilerleyen dönemlerde 90 farklı dizüstü bilgisayar modelinde kullanılarak piyasaya sürülecek.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Android Q Beta 6 Sürümü Yayınlandı
Android Q Beta 6 Sürümü Yayınlandı

Google, Android Q'yu yayınlamak için geri sayımlara başlamış durumda. Android Q Beta 6 ile birlikte son sürüme yaklaştığını belirten Google, yalnızca birkaç hafta sonra son sürümün...

Android Q, Google'ın Kronik Sorununu Hatırlatıyor
Android Q, Google'ın Kronik Sorununu Hatırlatıyor

Nasıl bir Android deneyimi yaşayacağınız, sahip olduğunuz telefona göre değişiklik gösterebilir. Bu durum Android Q'da daha beta sürümü yüklerken kendini gösteriyor. ...

Geforce Now’a M1 Mac ve Chrome Desteği Geldi! 2021
Geforce Now’a M1 Mac ve Chrome Desteği Geldi! 2021

Nvidia’nın bulut tabanlı oyun akışı Geforce Now, Chrome web tarayıcısı ve M1 Mac‘ler için de kullanılabilir hale geldi. Mevcutta Windows ve Android aletler için uygulamaya sahip...