İnsanlığın uzaydaki evi: Uluslararası Uzay İstasyonu

İnsanlığın uzaydaki evi: Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), yaklaşık 400 kilometre yükseklikteki yörüngede faaliyetlerini sürdürüyor.

Saatteki hızı 28 bin kilometre olan istasyon, Dünya etrafındaki bir turunu 90 dakikada tamamlıyor.

Eşsiz bir bilim laboratuvarı olan UUİ, astronot ve kozmonotların yaşadığı bir “uzay evi” olarak hizmet vermektedir.

Birçok farklı ulus, istasyonu inşa etmek için birlikte çalıştı. Uzaya taşınan parçalar, astronotlar tarafından birleştirildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, kısaca NASA, uzayda yaşam ve çalışma hakkında daha fazla bilgi elde etmek için istasyondan yararlanıyor.

Bu öğrenimlerin, uzayda daha önce insanlı erişimin olmadığı uzak noktalara yönelik mürettebatlı yolculuğa yardımcı olması bekleniyor.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU KAÇ YAŞINDA?

Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun ilk parçası Kasım 1998’de fırlatıldı. Rusya’ya ait Zarya kontrol modülü, yine bu ülkenin roketiyle gönderildi.

ABD’nin Unity bağlantı modülünü taşıyan Endeavour uzay mekiği, yaklaşık iki hafta sonra yörüngede Zarya ile buluştu. Ekip, Zarya ile Unity’yi birbirine bağladı ve burası mürettebatın birlikte yemek yediği yer oldu.

2020 Ekim ayı sonu itibarıyla 19 ülkeden 240 kişi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulundu. Uzayda 2 bin 800’den fazla deney yapıldı. Görsel: NASA

NASA‘nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, ilerleyen iki yıl içinde daha fazla parça bugünkü UUİ’yi ortaya çıkaran parçalara eklendi. İstasyona ilk mürettebat, 2 Kasım 2020’de ulaştı. İnsanlar o tarihten beri beri uzay istasyonunda yaşamlarına devam ediyor.

NASA ve ortakları, uzay istasyonunun inşasını 2011 yılında tamamladı. İstasyon, beş yatak odalı bir ev veya iki Boeing 747 uçağı hacmine sahip, ayrıca 6 kişilik bir mürettebatı ve ziyaretçileri destekleyebilmektedir.

Eğer istasyon Dünya’da olsaydı yaklaşık 454 milyon kilogram ağırlığında olurdu. Güneş panellerinin kenarlarından ölçüldüğünde UUİ, bir futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya ve Avrupa’ya ait labotuvarlar istasyonda yer alıyor.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU’NUN BÖLÜMLERİ

Astronotların bilim araştırmaları yürüttüğü laboratuvarların yanı sıra uzay istasyonunun birçok başka bölümü de bulunuyor. İlk Rus modülleri, uzay istasyonunun çalışması için gerekli temel sistemleri sundu. Bu modüller, mürettebat için yaşam alanları da sağladı.

İstasyonun sağ ve sol taraflarında bulunan güneş panelleri, “uzay evi”ne gerekli elektrik gücünü sağlamak için Güneş enerjisi toplamaktadır.

Robot kollar uzay istasyonunun dışına monte edildi. Uzay istasyonunun inşasına yardımcı olmak için bu kollar kullanıldı. Kollar ayrıca uzay yürüyüşüne çıkan astronotları hareket ettirebilme kabiliyetine sahip. Diğer robotik kollar ise bilimsel deneylere yardımcı olmaktadır.

Astronotlar, zaman zaman Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışında çalışmaktadır. Bu görev, uzay yürüyüşü olarak biliniyor. Görsel: NASA

Astronotlar, uzay ortamında yürüyüşe çıkmak için dışarıya açılan hava kilitlerini kullanmaktadır. İstasyondaki kenetlenme noktaları, diğer uzay araçlarının UUİ’ye bağlanmasına izin vermektedir.

Konuyla ilgili olarak astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken’i taşıyan SpaceX kapsülü Crew Dragon’un, Uluslararası Uzay İstasyonu‘yla kenetlenme anını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Yeni mürettebat ve ziyaretçiler, bu kenetlenme noktalarından Uluslararası Uzay İstasyonu‘na geçmektedir.

Astronotlar, Rusya’nın Soyuz uzay aracıyla istasyona ulaşmaktadır. Robotik uzay aracı, malzemeleri teslim etmek için kenetlenme noktalarını kullanmaktadır.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU’NUN ÖNEMİ

Uluslararası Uzay İstasyonu, insanların uzaydaki varlıklarını sürekli kıldı. İlk mürettebatın istasyona ulaşmasından bu yana insanlar her gün uzayda yaşıyor.

Uzaydaki laboratuvarlar, ekiplere başka yerde yapılamayan araştırmaları yürütmek için imkan sunmaktadır. Bu bilimsel araştırmalar, Dünya’da insanlığa fayda sağlamaktadır.

Öyle ki uzay araştırmaları günlük hayatta bile kullanılmaktadır. Ortaya çıkan sonuçlar “yan ürün” olarak adlandırılmaktadır. Bilim insanları, uzun süre yerçekimsiz ortamda yaşayan insanlar üzerinde oluşan etkileri de incelemektedir.

Hiç şüphesiz tüm bu çalışmalardan elde edilecek sonuçlar ve kazanılacak beceriler gelecekteki uzay araştırmalarına katkıda bulunacaktır.

BONUS: Ekim 2017’de astronot Randy Bresnik tarafından gerçekleştirilen uzay yürüyüşü

NASA astronotu Randy Bresnik, yukarıda izlemiş olduğunuz görüntüyü 20 Ekim 2017’de, uzay yürüyüşü sırasında GoPro kamerasıyla kaydetti.

Bresnik, o anları “Bazen bir uzay yürüyüşünde, gezegenimizin güzelliğinin tadını çıkarmak için bir dakikanızı ayırmanız yeterli.” ifadesiyle aktardı.

Astronot Bresnik, bir başka NASA astronotu Joe Acaba ile Canadarm2 robotik kolu ve Dextre robotik kolu uzantısını yenilemişti.

The post İnsanlığın uzaydaki evi: Uluslararası Uzay İstasyonu first appeared on Resimlink.




Vestel Venus V7 Satışa Sunuldu: İşte Fiyatı ve Özellikleri
Vestel Venus V7 Satışa Sunuldu: İşte Fiyatı ve Özellikleri

Vestel, Şubat 2019'da gerçekleşen MWC etkinliğinde duyurduğu Venus V7'yi satışa sundu. ...

Resident Evil Village oynanışı önümüzdeki hafta açıklanacak ! 2021
Resident Evil Village oynanışı önümüzdeki hafta açıklanacak ! 2021

Resident Evil Village’ı dört gözle bekliyorsanız , netlikle önümüzdeki hafta için takvimlerinizi işaretlemek isteyeceksiniz. Capcom, önümüzdeki hafta oyunun “kılavuzlu turunu”...

Google Chrome'a Windows 10 Teması Geliyor
Google Chrome'a Windows 10 Teması Geliyor

Son dönemde Edge'in Chromium tabanlı olacak olmasıyla aradaki buzları eriten Microsoft ve Google, kullanıcıları sevindirecek bir yeniliğin yolunu açtı. ...