Yapay zekâ, hızla gelişmekte ve yenilikçi çözümler sunmak veya mevcut çözümleri artırılmış verimlilikle geliştirmek için birçok alanda uygulanmakta. Bu kez yapay zekâ, farklı bir şekilde karşımıza çıktı. Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan bir araştırma ekibi, tüketime uygun olmayan yiyecekleri tespit edebilen bir yapay zekâ geliştirdi.
Yapay zekâ, gıda kalitesini elbette sihirli bir şekilde ölçümlemiyor. Sistem, bunu yapabilmek için müşterilerin Amazon’da yaptıkları incelemeleri gözden geçiriyor. Araştırmacılar, olumsuz incelemeleri tespit etmek için yapay zekâya makine öğrenmesi modelini uyguladıklarını belirtiyorlar.
Çalışma, bu haftanın başında araştırmacıların BERT eğitimi için yaklaşımını açıkladıkları Amerikan Tıp Bilişimi Dergisi’nde yayınlandı. Dergiye göre araştırmacılar, 2012 ve 2014 yılları arasında Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklanmış 5.149 maddenin kullanıldığı 1.297.156 gıda ürününün değerlendirmelerini topladılar.
Araştırmacılar, daha sonra incelemeleri sıraladılar ve FDA’nın kullandığı terminolojiye benzer şekilde “çürümüş”, “sahte” gibi kategorilere ayırdılar. Tüm bu ayrıntılarla BERT incelenen ürünleri %74 doğrulukla tespit etti. Ek olarak yapay zekâ, FDA tarafından bugüne kadar yasaklanmayan 20.000’den fazla potansiyel güvensiz gıda ürününü de tanımladı.
Rakiplerin, olumsuz eleştiriler göndermeleri için insanlarla anlaşıp organizasyonlar düzenlemeleri ve sürekli kötü yorumlar girilmesi olasılığı yüzünden, bu yapay zekâ güvenirliliğine ilişkin bazı şüpheler mevcut ve bu şüpheler, yapay zekânın doğruluğunu da etkileyebilir. Ayrıca henüz duygusal bir yapay zekâ geliştirilemediği için ürün incelemelerindeki yorumların gerçek mi yoksa ironi mi olduğu konusu sorun çıkarabilecek başka bir detay.
Bu yapay zekâ, güvensiz gıda ürünlerinin geri toplanması için tek karar verici olmamakla birlikte FDA gibi devlet kuruluşlarına geleneksel olarak tüm ürünlere yaklaşmaktan ziyade daha öncelikli gözden geçirmeleri gereken riskli ürünlerden oluşan bir liste oluşturup verecek ve bu sayede işleri kolaylaştıracak.
AMD’nin “Navi 23” adlı yeni nesil grafik yongasının donanım tabanlı ışın izleme özelliği sunacağı bildiriliyor. Bu, AMD’nin şu anki GPU programında eksik olan önemli bir...
Acun Ilıcalı’nın yeni projesi Exxen, iddialı projelerle yayın hayatına başlamaya hazırlanıyor. Tanınmış isimlerin bulunduğu platform, transferlerini sürdürürken, diğer taraftan...
Nubia'nın yeni çıkacak olan telefonu Red Magic 5G'nin performans testleri yayınlandı. Oyuncuların heyecanla beklediği telefonun performans sonuçları gerçekten etkileyici. Evet arkadaşlar...